„Spovedania“ strâmbă a unui preot! (editorial, Grigore Culian Luca)

 


Dreptul la Replică se obține cu argumente,
NU cu acuzații și jigniri, domnule Theodor Damian!
Ca urmare a editorialului intitulat „Simpozionul Mihai Eminescu, «profesoara» și corul aplaudacilor“, publicat în ziarul Cotidianul din
18 ianuarie 2018, republicat în New York Magazin din 23 ianuarie 2018, în care demascam plagiatul, falsul intellectual și lipsa de morală creștină a directorului ziarului Romanian Journal, Vasile Bădăluță, și a redactorului-șef Mariana Tera (cei doi publicaseră, în 6 decembrie 2017, la o zi după moartea MS Regele Mihai , nu mai puțin de șase pagini pline de denigrări la adresa sa!), preotul Theodor Damian mi-a solicitat un Drept la Replică.
Într-un e-mail trimis la redacție, dl Damian scrie: „Grigore, alăturat îți trimit replica mea la textul tău apărut în New York Magazin din 23 ianuarie 2018, cu rugămintea de a o publica în ediția următoare a ziarului ca Drept la Replică. Mulțumesc. Doru“. Cum „spovedania“ preotului Damian se întindea pe pagini întregi, majoritatea pe lângă subiect (!), inițial am răspuns favorabil solicitării, oferindu-i aceeași pagină (3) în care publicasem articolul din ediția trecută. I-am recomandat să se limiteze la același spațiu, să se refere strict la afirmațiile mele, să pot răspunde punctual, paragraf cu paragraf, dacă voi constata inexactități flagrante, să mă pot apăra în cazul unor acuzații false. Cei care au „puțintică răbdare“ (apropos: pe 13 februarie e ziua de naștere a marelui Caragiale!) să pună față în față articolul meu cu Dreptul la Replică al preotului Damian, își pot forma o imagine completă accesând site-ul ziarului Cotidianul, unde au fost publicate toate cele cinci materiale referitoare la această controversă, inclusiv filmul prezentat duminică, 28 ianuarie 2018,
pe postul tv Romanian Television of New York. Nota care face trimitere la toate materialele amintite, postată la finalul acestui editorial, așează lucrurile în adevărata lor lumină și demontează fără dubii lanțul de minciuni, diversiuni și manipulări folosite de un om al Bisericii!
Sâmbătă, 3 februarie 2018, dl Damian mi-a trimis un răspuns la propunerile mele, însoțit de un Drept la Replică „revizuit“, care cuprinde o nouă o avalanșă de falsuri în locul argumentelor. Care editor din lume ar accepta să publice acuzații nefondate și să fie jignit pe banii lui?! Nu e mai ușor să lucrăm cu „materialul clientului“, lăsând cititorii să decidă cine minte și cine spune Adevărul?! Iată o parte din afirmațiile și minciunile lansate de preotul Theodor Damian în ziarul Cotidianul din 18 ianuarie 2018 .

1. „O pretenție aberantă este ab initio aceea ca moderatorul să depăşească nivelul ştiințific al prezentatorilor.“, scrie dl Damian. Afirmația pare corectă, însă ridică, firesc, un semn de întrebare: avea o plagiatoare dovedită (Mariana Tera) legitimitatea și autoritatea morală să modereze un simpozion în fața unor intelectuali serioși?!

2. „Episodul despre îndemnul «să plece din sală», potrivit filmului care a înregistrat tot Simpozionul, trebuie raportat simplu, direct, fără insinuări şi fără aluzii menite să deformeze realitatea. Iată scena (filmul, încă o dată, o dovedeşte)…“. Stupefiant! Preotul Damian vorbește obsedant despre un film pe care nu-l văzuse la data publicării Dreptului la Replică (18 ianuarie 2018), emisiunea respectivă fiind prezentată de RTVNY duminică, 28 ianuarie 2018! Mai mult, din film reiese clar plagiatul și falsurile cuplului Vasile Bădăluță (director) – Mariana Tera (redactor-șef)!

3. „Dl Culian, referindu-se la Dna Mariana Tera, vorbeşte de compilații, plagiate etc., pentru ca în paragraful imediat următor tocmai el să o plagieze grosolan pe scriitoarea Doina Uricariu, evident, fără a o menționa, de aceea e plagiat, când face referiri la zilele de doliu decretate pentru Regele Mihai în România, la Patriarhia Română care a onorat momentul repatrierii trupului neînsuflețit, la ORDA, ş.a. toate idei sau fraze luate ca atare din textele pe care poeta Doina Uricariu le-a trimis pe internet“, scrie dl Damian. O altă minciună, pentru care ar trebui să răspundă! Sunt calificate drept „plagiat“ din dna Doina Uricariu niște fragmente din editorialul pe care l-am publicat pe 21 decembrie 2017 în Cotidianul, material intitulat „Regele Mihai a fost înmormântat, denigrările continuă și la New York!“. Preotul manipulator a mers mult prea departe!

4. „O altă informație falsă, prin minimalizare şi reducționism, o aflăm către sfârşitul articolului unde autorul afirmă despre mine că sunt autorul studiului Theological and Spiritual Dimensions of Icons.“, scrie dl Damian. Încă un fals grosolan! Afirmația aparține doamnei Mirela Roznoveanu și este citată între ghilimele în editorialul publicat sub semnătura mea în Cotidianul din 18 ianuarie 2018, intitulat Simpozionul Mihai Eminescu, «profesoara» și corul aplaudacilor din New York“. Mă opresc aici. Deocamdată. Lipsa de caracter și trufia – unul dintre cele mai mari păcate ale unui creștin! – afișate public de dl Damian arată jalnic! Este „spovedania“ unui biet popă de (la) țară păcătos cu pretenții de intelectual! Mă îngrozește ideea că o persoană care minte cu nonșalanță ține slujbe într-o biserică ortodoxă unde enoriașii își descarcă sufletele! Și predă Etică la o universitate americană! Nu mai vorbesc de cenzurarea și blocarea probelor pe care le-am postat pe Facebook! Toate aceste afirmații mi le asum în „cazul“ Mariana Tera și pentru situația jenantă în care preotul Damian desemnase o plagiatoare să modereze Simpozionul Eminescu. A apărat-o în momentul în care scriitoarea Mirela Roznoveanu a „îndrăznit“ să-i conteste redatorului-șef de la Romanian Journal tripla calitate de moderator, profesor și jurnalist. Dl Theodor Damian a făcut și multe lucruri bune în comunitatea noastră și nimeni nu i le-a contestat. A ales să mintă, să încurajeze furtul. Cred că bunul Dumnezeu va face Dreptate. Mai ales în cazul unui un preot!

Notă. Mai jos sunt link-urile unde puteți accesa materialele la care fac referire.

http://rtvny.com/simpozion-eminescu-controverse/
https://www.cotidianul.ro/regele-mihai-fost-inmormantat-denigrarile-continua-si-la-new-york/
https://www.cotidianul.ro/simpozionul-mihai-eminescu-profesoara-si-corul-aplaudacilor-din-new-york/
https://www.cotidianul.ro/dezinformare-si-manipulare-raportarea-evenimentelor-din-new-york/
https://www.cotidianul.ro/cine-dezinformeaza-si-manipuleaza/
Grigore L. Culian, New York, 4 februarie 2018

Reacția unor intelectuali din New York
Comunicat
„Prin prezentul comunicat, dorim s< ne delimit<m de textele publicate sub semnătură sau tipărite anonim (paginile 3, 4, 5, 6, 9, 12, 13) în publicația Romanian Journal (director: Vasile Bădăluță; redactor-șef: Mariana Tera) din 6 decembrie 2017, la o zi de la moartea MS Regele Mihai. Considerăm aceste pagini calomnioase drept o batjocorire a adevărului Istoriei României. Acest număr al publicației care apare la New York dovedește grave reminiscențe ale propagandei comuniste și exprimă o atitudine ce încalcă bunul simț, deontologia jurnalistică și respectul față de valorile creștin ortodoxe. Cu atât mai mult cu cât textele au apărut imediat ce președintele țării a declarat doliu național în România, iar Patriarhia Romană a dat consemn ca în toate bisericile să bată clopotele și să se țină slujbe de pomenire pentru MS Regele Mihai.
Când, în România, ceremoniile vaste și impecabil organizate au dus la un copleșitor sentiment de solidaritate și pioșenie, la mâdria de a fi martori măcar la acest rit de trecere, când zilele premergătoare înmormântării Suveranului au relevat o continuă lecție de istorie menită să cultive interesul pentru informația istorică autentică, acest număr al ziarului Romanian Journal a provocat rușine, consternare și revoltă în rândul unei mari părți a Comunității Române din New York și nu numai.
O recunoscută personalitate a istoriei secolului XX, MS Regele Mihai, în ciuda tinereții sale, a luat decizii care au dus la scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial cu cel puțin șase luni, ajutând, astfel, la salvarea a sute de mii de vieți omenești. MS Regele Mihai a acționat în interesul național într-un context internațional profund defavorabil României, iar în urma Actului de la 23 August a fost salvată și Transilvania. Fără această decizie, granițele României de astăzi ar fi fost altele.
În exil, și în special după căderea comunismului, MS Regele Mihai a jucat un rol important în democratizarea României, susținând aderarea țării la NATO și UE prin numeroase acțiuni diplomatice.
Românii sărbătoresc anul acesta o sută de ani de la Marea Unire. Considerăm că publicarea unor asemenea texte aduce o gravă atingere unității românilor din New York și de pretutindeni.

Dr. Doina Uricariu, scriitor (New York);
Mirela Roznoveanu, scriitor, jurnalist, critic literar (New York);
Grigore L. Culian, editor/fondator New York Magazin (New York);
Cristian Boghian, producător și realizator Romanian Television of New York (New York);
Ing. Cristian F. Pascu (New York);
M.N.Rusu, critic și istoric literar, redactor-șef la revista Lumină lină
(New York);
Mircea Săndulescu, scriitor (New York);
Prof. dr. architect Liviu Dimitriu, Pratt Institute (New York);
Doina Boghian (New York);
Alex Drogeanu, digital marketing manager (New York);
Andreea Drogeanu, cinema manager, Brooklyn Academy of Music
(New York);
Stephan Benedict, inginer licențiat în SUA, colecționar de artă (New York); Ing. Simona Botezan (Tampa, Florida);
Prof. dr. Răzvan Constantinescu, medic primar, Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași, România.

New York, 4 februarie 2018“

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu