Grigore L. Culian într-un un dialog necenzurat cu Dr. Doina Uricariu (2)

GLC: Să continuăm acest dialog cu seria evenimentelor organizate de Dvs. în acești ani…
DU: Am avut o prezentare de neuitat a monografiei-album, în versiune bilingvă, engleză-română, Vlaicu Ionescu, the Artist, Vlaicu Ionescu, pictorul. Cartea-album de lux a fost lansată la celebra și eleganta librărie Rizzoli. Sunt autoarea acestui album, o monografie exhaustivă, cu sute de ilustrații policrome ce dau dimensiunea pictorului Vlaicu Ionescu, a operei lui ce cuprinde portrete, peisaje, compoziții simbolice, metafizice și abstracte. Librăria era arhiplină, lumea stătea inclusiv pe treptele scării interioare ce lega parterul de etaj.


Lansare Vlaicu Ionescu

A urmat un turneu excepțional al Fanfarei Ciocârlia(foto mai jos), derulat în intervalul 4-26 iulie 2013. Fanfara Ciocârlia a cântat cu mare succes, la Festivalul de jazz de la Montreal, la Opera House, în Toronto, la Cleveland Museum of Art, la Calgary Folk Festival, în Alberta, la The Triple Door, în Seattle, la The Alberta Rose Theatre, în Portland, la Kennedy Center Millenium Stage, în Washington, la SunFest, London, în Ontario, la Martyr’s în Chicago, la Summer Dance, în Chicago, la Rex Theater, în Pittsburg , la The Dirty Bourbon, în Albuquerque, La Musical Instruments Museum, în Phoenix, la Stem Grove, în San Francisco, la Drom și pe Summer Stage, în Central Park, la New York.Au fost peste 14.000 de spectatori doar în Central Park, am crezut atunci că nu va mai crește fir de iarbă, de cât au dansat americanii de toate națiile și am avut bucuria să-i am printre invitați pe marii arhitecți și designeri Massimo și Leila Vignoli.Vedeți ce înseamnă un proiect derulat în mai multe state americane!!!Fanfara Ciocârlia are un manager și agent de concerte foarte bun. Am lucrat perfect împreună.

Ansamblul Ciocârlia

Am organizat expoziția La Blouse roumain// De la costumul popular românesc la picturile lui Henri Matisse, cu o colecție minunată de costume tradiționale, ce aparține domnului inginer Cristi Pascu, Președintele societății «Dorul», înainte să se declare Ziua internațională a iiei. În aceeași perioadă, Metropolitan Museum posta on line superbe costume populare românești din propria colecție. Nu au lipsit trimiterile la Matisse și lucrările lui inspirate de iia românească, filmele despre mari designeri de modă internaționali, inspirați de costumul popular românesc.Pe domnul Pascu l-am invitat să vină la o întâlnire de la Philadelphia University, unde cei peste 50 de masteranzi și doctoranzi din România susțineau, împreună cu profesorii catedrelor de istorie, științe sociale dar și de la alte departamente, o serie de conferințe. Invitați de onoare erau Altețele Lor Regale, Principesa Margareta și Principele Radu care au susținut două conferințe remarcabile și împreună cu Lia Lungu, cunoscuta interpretă de muzică populară și cântece românești străvechi, legate de ritualurile nașterii, căsătoriei, trecerii, domnul Pascu a venit la Book Expo America, reprezentând România, costumul popular și tradițiile într-un periplu de ospeție și dialog cu toate standurile prezente la Javitz Center. Zeci de mii de persoane i-au admirat.A fost o baie de flash-uri.

La sfârșitul lunii aprile 2013 a avut loc o serie de expoziții la care a participat artistul vizual Mircea Nicolae.
Seria de expoziții „Open Studios“ a fost organizată și găzduită de International Studio & Curatorial Program, Brooklyn, New York. Seria de expoziții „Open Studios“ a prezentat lucrările a 28 de artiști din 20 de țări, aflați în rezidență la International Studio & Curatorial Program. România a fost
reprezentată de artistul vizual Mircea Nicolae, sponsorizat de Fundația filantropică Victor Pinchuk (Ucraina). Întregul program s-a desfășurat în spațiile International Studio & Curatorial Program, situat în Metropolitan Avenue – Brooklyn, unul dintre cele mai aglomerate și dinamice „cartiere“ ale New York-ului. Deschiderea oficială a evenimentului a fost precedatăde un eveniment special dedicat reprezentanțelor diplomatice, curatorilor, artiștilor, colecționarilor și finanțatorilor programului International Studio & Curatorial Program.


Mircea Nicolae

GLC: Românii sărbătoresc o dată pe an o zi a lor și a României.
DU:Am pregătit pentru această sărbătoare ce reunește mii de oameni două evenimente muzicale în interpretarea Sandei Weigl, în cadrul unei ample petreceri gastronomice cu degustare de vinuri și mâncare tradițională românească. Sanda Weigl a interpretat o serie de doine, cântece de înstrăinare, balade din repertoriul autentic al Mariei Tănase și al celor mai importanți lăutari din prima jumătate a secolului al XX-lea. Institutul Cultural Român de la New York a inaugurat astfel seria de evenimente consacrate aniversării a 100 de ani de la nașterea Mariei Tănase. Sanda Weigl a susținut cele două evenimente muzicale alături de Peter Stan, acordeonist din Banat extrem de apreciat la New York, Jake Shulman-Concertul a fost găzduit de Restaurantul Bucharest din Sunnyside, Queens și a fost destinat comunității românești din New York.


Sanda Weigl

GLC: Am avut apoi un spectacol dedicat lui Eminescu. / Eminescu – An American Perspective
(A Tribute to Mihai Eminescu – the Last Great Romantic Poet) dedicat comemorării a 124 de ani de la trecerea în neființă a poetului Mihai Eminescu.
DU: Evenimentul a fost precedat de o comunicare susținută de mine despre viața și opera poetului Mihai Eminescu. Am încercat să-l situez pe poet nu doar în seria marilor romantici europeni, ci și în universul poeziei americane romantice, filosofice. Adrian G. Sahlean ne-a dăruit un spectacol deosebit în care a recitat poeme eminesciene în traducere proprie,cea mai bună traducere în engleză a lui Eminescu, de altfel, din volumul Eternal Longing, Impossible Love.Am ascultat în engleză Odă în metru antic, Stelele-n cer, La steaua, Legenda Luceafărului, Peste vârfuri, De ce nu-mi vii?, Cu gândiri și cu imagini, Glossă, Scrisoarea I – Satiră, Pe lângă plopii fără soț, Mai am un singur dor, Un farmec trist și ne-nțeles.
Pe parcursul evenimentului a fost proiectat un film documentar / slideshow cu fotografii ale poetului, manuscriselor, copertelor volumelor eminesciene în diferite ediții românești și americane, precum și imagini ale portretelor poetului național, realizate de cunoscuți pictori și sculptori români. Au fost ascultate fragmente muzicale inspirate de versurile lui Eminescu, în interpretarea soliștilor Doina și Ion Aldea Teodorovici, Ștefan Hrușcă, Margareta Pâslaru, precum și lieduri interpretate de Ana Leonora Ion, Camelia Pavlenco sau Bogdan Baciu. Am expus volumele de poezii ale poetului în limbile română și engleză, precum și monografii, studii dedicate operei eminesciene, aflate în biblioteca Institutului, lărgind astfel seria expozițiilor de carte tematice, pe care am inițiat-o la ICRNY.

 


Adrian George Sahlean

GLC: Îmi aduc aminte că pregăteați marea expoziție de mail art din septembrie 2013 de la Națiunile Unite…
DU: Sub genericul Nations, Water, Culture. A fost un mega-eveniment, demn de Cartea Recordurilor, la care au expus 320 de artiști din 110 țări.La ceremonia de deschidere din 9 septembrie 2013, au rostit alocuțiuni Secretarul General Adjunct pentru comunicare și informare ONU, ambasadoarea României la Misiunea Permanentă ONU. Au fost prezenți sute de diplomați. Expoziția a fost organizată de Fundația Inter-Art din Aiud în parteneriat cu Misiunea Permanentă ONU, Institutul Cultural Român din New York, United Nations Staff Recreation Council, Latin Workshop Society, Portuguese Langage Society din New York și Centrul Liviu Rebreanu din Aiud. Expoziția a marcat totodată și cea de-a douăzecea aniversarea de la apariția mail-art. Am dat extindere acestui eveniment internațional, deschizând o frumoasă expoziție personală, la galeria ICRNY, cu picturile și sculpturile lui ștefan Balog, invitat de două ori la ICRNY dar și la ONU, să expună, ultima oară, în 2015, când i-am prezentat lui ștefan Balog o mare expoziție deschisă la Institutul Ungar din New York, alături de Consulul General al Ungariei.Am vorbit despre lucrările pictorului în engleză, fără să fi văzut expoziția înainte și fără să știu că va trebui să vorbesc. Spontaneitatea adaugă culturii și cunoașterii credibilitate și autenticitate.Printre ultimele mari evenimente pe care le-am pregătit îndeaproape, înainte de a pleca, a fost cea de-a treia participare a Inter-Art la sediul Națiunior Unite…
A fost și marea expoziție organizată în 2015, cu prilejul aniversării a 70 de ani de la crearea Națiunilor Unite și a șaizeci de ani de la primirea României ca stat membru al Națiunilor Unite. Această expoziție internațională a ales să ilustreze artistic una din temele principale ale agendei ONU:Spre progres în cadrul agendei de dezvoltare post 2015 și problemele schimbărilor climatice.Au participat 52 de artiști din 33 de țări de pe toate continentele. M-am bucurat să-l includ în această mare expoziție și pe Alexandru Darida din Chicago, un artist american, de origine română, cu zeci de expoziții internaționale. Am inclus- în această expoziție internațională, colectivă, și pe artista Alexandra Popescu-York de origine română, care trăiește la New York, un designer care și-a impus creațiile vestimentare, bijuteriile dar și pictura, la defileurile și expozițiile new-yorkeze de modă, de prim rang. România a fost reprezentată de artiști din țară și din diaspora:Alexandra Popescu York, Alexandru Darida, Ana Pantea, Anca Sas, Andrei Bako, Balog Zoltan, Cacovean Ioan Victor,Cristea Elena, Horvath Gyongyver, poetul Ioan Hădărig, Mena Zaptotchi, Mihaela Bako, Robert Lixandru, Sandor Albert, Stefan Balog, Szekely-Rafan Lucian. O seară extraordinară de poezie a fost dedicată poetului Ioan Hădărig și altor scriitori traduși și publicați în limba română, engleză și franceză, în versiunea franceză realizată de Marcela Hădărig. La organizarea acestui eveniment, ICRNY a colaborat cu cu MAE, Misiunea Permanentă a României pe lângă ONU, Fundația Inter-Art-Aiud, Departamentul Relații Interetnice-Secretariatul General al Guvernului, Centrul Cultural Liviu Rebreanu, Consiliul Județean Alba, Primăria Aiud.
GLC: Să revenim la anul 2013. Ați prezentat foarte multe expoziții.La expoziția Klarei Tamaș, Underground Posters, deschisă în noiembrie 2013, am aflat o mulțime despre cenzura care a funcționat în comunism, nu doar în cazul literaturii sau cinematografiei, ci și la nivelul afișelor pentru filme și spectacole de teatru.
DU: Klara și cu mine am invitat-o pe Violet Kinchin, un curator excepțional de la MoMA să vorbească. și pe cunoscuta actriță Anda Onesa Lieberman. Eu am rememorat activitatea internațională a Klarei Tamaș, și am prezentat pe larg simbolismul și stilul afișelor ei pentru filme de care ne mai amintim: Întunericul alb, Francois Villon, La capătul liniei, Acasă, Noi, cei din linia întâi, Prea cald pentru luna mai, Declarație de dragoste, Urgia, Glissando, Pas în doi, Duios Anastasia trecea. Klara Tamaș a creat afișe de artă pentru filme regizate de Vaeni, Demian, Pița, Tatos, Nicolaescu, Blaier, Moldovan, Veroiu, Danieluc, Maria C. Dinescu, Elisabeta Bostan și minunate afișe de artă, la spectacolul Richard al III-lea, în care juca regretatul Ștefan Iordache, la Diminețile pierdute, o dramatizare de Cătălina Buzoianu, după romanul Gabrielei Adameșteanu. Sau afișul la Uriașii munților de Pirandello, la Mizantropul de Moliere, jucat la Bulandra sau afișul la Coriolan, cu Dan Condurache, în spectacolul jucat la Teatrul Mic. Sau afișul la A treia țeapă de Marin Sorescu, în regia lui Ion Caramitru, la Bulandra și afișul la Amurgul burghez de Romulus Guga, la Teatrul Mic. Klara Tamaș și-a donat toate afișele ei de artă la MoMA.
GLC: Spre deosebire de alți artiști are nu intră în contact cu directorii marilor muzee, m-am bucurat să aflu că ea s-a întâlnit cu directorul de la Metropolitan Museum.
DU: Klara lucra la o carte despre momente importante din istoria tapiseriilor în care îș inclusese și tapiseriile metalice ale lui El Anatsui, făcute din recipiente reciclate. M-am bucurat să aflu că acest volum, intitulat Monumental Tapestry Today a fost publicat și lansat recent. Să vorbim și de alte expoziții.Am avut zeci de expoziții, mai mari, mai mici.

GLC: știu că vă plac expozițiile de fotografii, documentare sau de artă.Care a fost primul eveniment și proiect de acest gen ?

DU:expoziție de fotografii a lui Sorin Radu, unul dintre cei mai buni fotografi din România, care a colaborat cu editura Meridiane pentru cele mai frumoase albume de artă. O expoziție cu fotografiile lui din spectacole cu piesele lui Caragiale, jucate în România și în lume, altă expoziție cu portretele lui Eugen Ionescu, realizate tot de Sorin Radu, când marele dramaturg al absurdului a fost invitat la New York University. Expoziții prezentate în filme documentare. Filme documentare cu fragmente din spectacole filmate, slideshow-uri, conferințe, dialoguri despre Caragiale și arta spectacolului cu fostul director al Operei Naționale, scenograful Cătălin Ionescu-Arbore și regizorul Mircea Cornișteanu, invitați amândoi la celebrul Robert Wilson, la Watermill Center, un adevărat laborator de cercetare și inovație în arta spectacolului, unde i-am sfătuit pe mai mulți regizori de teatru tineri să se înscrie. L-am avut invitat și participant la acest eveniment pe Peter Schneider, care a fost primul președinte la Walt Disney Feature Animation, la compania Walt Disney, între anii 1985-1999. În timpul unui zbor cu avionul, Peter Schneider, împreună cu Jeffrey Katzenberg și Roy E. Disney au pus la cale The Lion King, cu un succes uriaș și durabil. Alții nu se urcă în avion dar vor să conducă instituții internaționale din birou sau din șaretă, cu mentalitatea arendașului român.
Cu Adrian Majuru am realizat câteva evenimente dedicate orașului București în istorie, mentalităților și culturilor, aflate în dialog, în capitala României. Am prezentat mai multe filme documentare cu acel prilej și câteva din cărțile autorului:Bucureștiul albanez, Bucureștiul mahalalelor și periferia ca mod de existență, București, povestea unei geografii umane. București. Diurn. Nocturn, Cum se distrau românii odinioară dar și București-Arhipelag cu imagini din anii ’80, în timpul demolărilor. Evenimentele au avut loc La Institutul Cultural Român și la Columbia University, la East Central European Center, unde au declanșat o mulțime de întrebări legate de contextul mai larg al Europei de Est și soarta altor capitale din țările est-europene.
M-am ocupat de prezentarea și lansarea volumului The Constant Choice – An Everyday Journey From Evil Toward Good de Peter A. Georgescu.Evenimentul a avut loc la sediul Institutului. Peter Georgescu este președinte emerit al Young&Rubicam Inc. și membru al Camerei de Comerț Româno-Americane. Cartea descrie parcursul autorului în lumea afacerilor și călătoria în lumea credinței. Destinul lui și al familiei sale, de-a lungul unui secol teribil, imigrarea și succesul profesional atins la cel mai înalt nivel posibil ca președinte al Young&Rubicam Inc. Pentru realizarea acestui proiect am colaborat cu echipa din conducere a Camerei de Comerț Româno-Americane.

 

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu