VICTOR RUSU: DIASPORA, PRIORITATE NAŢIONALĂ

 

Românii din Diasporă au devenit în sfârşit prioritari pe agenda publică a Administraţiei Prezidenţiale! Autorităţile statului au fost invitate, marți 23 februarie a.c., la primul eveniment major din mandatul preşedintelui Klaus Iohannis consacrat Diasporei. Manifestarea de la Cotroceni, intitulată “Diaspora românească, vector de dezvoltare”, a fost organizată din iniţiativa Consilierului de Stat al recent înfiinţatului Departament pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor, d-na Sandra Pralong. Scopul întâlnirii a fost acela de a se mobiliza toţi decidenţii şi vectorii de opinie din România pentru o nouă abordare a Diasporei, în care potenţialul acesteia să fie valorificat la maximum pentru dezvoltarea şi modernizarea României.

“Atenţia pentru Diaspora trebuie să devină o prioritate naţională“, a declarat Preşedintele Klaus Iohannis în deschidere. Şeful Statului i-a invitat pe participanţi să privească Diaspora ca pe o oportunitate, deoarece românii stabiliţi peste hotare reprezintă surse de proiecte şi investiţii, vectori de dezvoltare şi modernizare pentru Statul român. 

“Prea puţini români au acum planuri concrete de întoarcere în ţară. Sunt convins însă că numărul lor va creşte pe măsură ce se schimbă abordarea statului nostru faţă de cetăţenii săi. Expertiza lor poate fi valorificată şi pusă în slujba dezvoltării României chiar şi de-acolo unde trăiesc ei acum. Vă propun să ne gândim, împreună, la modalităţile în care putem pune în contact specialiştii români din străinătate cu cei rămaşi acasă în fiecare domeniu”, a conchis liderul de la Palatul Cotroceni.

http://www.presidency.ro/ro/media/discursuri/alocutiunea-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-sustinuta-in-cadrul-evenimentului-intitulat-diaspora-romaneasca-vector-de-dezvoltare

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a anunţat noile măsuri pe care Executivul le prevede pentru a întări legătura cu românii din Diaspora. “Avem în vedere demersul de a crea şi dezvolta noi reţele profesionale şi de a impulsiona abordări de tip networking; iar aici vrem să dezvoltăm structuri ce au fost deja create, la o anumită scară, şi să le dăm o dimensiune cu mult mai mare, lansând totodată noi platforme de informare care să faciliteze accesarea de fonduri europene în vederea investiţiilor sau la anumite servicii publice”, a spus premierul tehnocrat.

“Nu nivelul de salarizare este acela care îi ţine în afară – mulţi au acumulat deja un capital financiar, intelectual, profesional suficient ca să se poată descurca şi în România. Cea mai mare teamă e legată de calitatea serviciilor publice de la noi. S-au obişnuit cu un standard înalt al serviciilor existente afară – la nivel de educaţie, sănătate, calitate a administraţiei publice – şi îşi doresc ca, dacă se întorc, să fie siguri că îşi vor putea asigura un viitor decent, pentru ei şi copii, inclusiv din acest punct de vedere. Cred că şi românii din afară aşteaptă, în mare parte, acelaşi lucru pe care îl aşteaptă toţi românii din ţară – reformarea statului şi evoluţia unor servicii ale societăţii noastre”, şi-a încheiat alocuţiunea Cioloş. 

A urmat un expozeu al d-lui Kingsley Aikins, fondatorul irlandez al companiei de consultanţă “Diaspora Matters” care ajută ţări, guverne şi corporaţii să dezvolte strategii globale de succes pentru Diaspora. Publicul-ţintă al conferinţei a fost format din decidenţi şi formatori de opinie din România, care trebuie mobilizaţi să înţeleagă mai întâi şi să susţină apoi reforma. Au fost invitaţi şi mulţi români întorşi şi restabiliţi în ţară (aşa-numiţii “oameni-punte”), care să le explice autorităţilor dificultăţile întâmpinate de ei şi cum ar fi bine să se procedeze pentru ca obstacolele revenirii să fie înlăturate.

Discuţiile între participanţi au fost împărţite pe 3 ateliere: Antreprenoriat, Finanţe şi Industrii creative; Agricultură şi Turism; Educaţie, Cultură şi Media. În cadrul fiecăruia dintre ateliere au vorbit cunoscuţi oameni de afaceri şi de cultură, iar în ultima parte a evenimentului s-a revenit în Sala Unirii pentru concluziile panel-ului de moderatori şi Răspunsul Statului, în care au luat cuvântul ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Marius Bostan (“Pariul Tehnologic românesc în cimentarea relaţiei cu românii de peste graniţe”), ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu (“Transparenţa în dialogul cu diaspora, o nouă abordare”) şi Consilierul de Stat Sandra Pralong (“Cum mergem mai departe”).

https://www.youtube.com/watchv=BaGFPXPzcnQ&index=1&list=PLcDPMi4TLLmJcUZPvFb-Oj34uPLhLXaIZ

“Decidenţii, odată convinşi, trebuie să vină cu propuneri în fiecare domeniu. Apoi, rolul reprezentanţilor comunităţilor de români de peste hotare va fi de a comenta și evalua utilitatea acestora, înainte ca ele să poată deveni legi sau politici publice. Contăm pe parteneriatul vostru!”, a încheiat doamna Consilier Pralong. Sperăm ca parteneriatul pe care noua conducere a României îl propune românilor trăitori în afara graniţelor să fie unul serios şi de bun augur, care să nu lâncezească în sertarele uitării.

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu