Spânu: Intelectualii publici după 1989, membri ai rețelelor Securității, au fost impuși și finanțați de către Soros. Așa s-a distrus dezbaterea publică de idei în România!
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Radio Gold FM, jurnalistul Ion Spânu a analizat intelectualii publici din România, prezentând cine sunt aceștia și cum influențează prin activism sau pasivitate dezbaterea de idei, dar mai ales cine-i coordonează pe cei mediatizați.
În anii ’90, România a fost pusă în situația de a schimba spațiul public și discursul din spațiul public, iar oamenii au fost păcăliți de o mână de intelectuali din noul val care au acaparat întru totul domeniul dezbaterii publice. Este vorba despre Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu, care au apărut ca o speranță că se va schimba ceva în România erodată din interior de era comunistă. Lumea a rămas impresionată de cunoștințele lor profunde și de aceea li s-a acordat o încredere nemeritată, după părerea lui Ion Spânu, pentru că urma să aflăm că ei fac parte dintr-o rețea periculoasă
Cel puțin Andrei Pleșu făcea parte dintr-o rețea, alături de Silviu Brucan, care era văzut în ipostaza unui intelectual care aduce un suflu american pe meleagurile României. La vremea respectivă, însă, oamenii nu știau prea multe despre strategiile americanilor, care recuperau o serie de comuniști din vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej pe care îi aduceau în față și îi făceau să pară că aduc noi idealuri, așa cum a fost și cazul lui Brucan.
În aceeași perioadă, a apărut brusc, precum melcii după ploaie, un grup de intelectuali care aveau diverse ieșiri publice, chiar și la televizor, și țineau fel de fel de cuvântări care impresionau. S-au remarcat atunci Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana, Mihai Șora, Alexandru Paleologu. În calitatea sa de moderator, dar și de martor al expansiunii intelectualilor de la acea vreme, Cozmin Gușă a adresat în acest moment al discuției cu Ion Spânu o întrebare menită să facă lumină în toată această situație: „A calculat cineva ca piața de idei să fie monopolizată de către unii pe care după aceea i-am găsit informatori ai Securității sau agenți străini?”.
Având în vedere că totul este ghidat din umbră în țara asta, și în lume, de altfel, răspunsul este afirmativ. Jurnalistul de investigații Ion Spânu a amintit de un eveniment care a marcat istoria postdecembristă.
„Vine primul zbor privat în România și îl are ca pasager pe… George Soros! Asta se întâmpla chiar în decembrie 1989. Asistăm la acest moment în care Silviu Brucan, împreună cu George Soros, practic semnează actul de botez al Grupului de Dialog Social”
Acest episod deosebit de important arată cât de pregătiți erau oamenii implicați pentru marea schimbare și pentru a primi lumină de la George Soros. Cel care prelua puterea și propovăduia semințele răului diseminate de Soros era Silviu Brucan. De atunci s-a pus la cale întregul proiect care presupunea ocuparea spațiului public de idei de către rețeaua proaspăt formată.
A urmat ședința Grupului de Dialog Social, în luna ianuarie a anului 1990, iar ca mărturie a rămas o imagine de colecție care-l prezintă pe Silviu Brucan ca șef de trib, alături de ucenicii Stelian Tănase, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Ana Blandiana și toți cei care au apărut în prim plan după Revoluție și care-și luau notițe de la el.
Pe lângă acești intelectuali care au acaparat spațiul public a crescut și presa înregimentabilă. Această grupare de intelectuali este vinovată de direcția greșită pe care a apucat-o atât presa, cât și societatea civilă. Nu a fost de ajuns că membrii au obținut poziții de putere și nenumărate avantaje, au fost atât de lacomi, încât au pus stăpânire pur și simplu pe diverse publicații și pe societatea civilă.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro