Soprana Arlinda Morava la Golden Hour cu Jessie: Mărturii de pe scena frumosului încununată de muzică, teatru și cultură

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul celei mai recente ediții a emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, prezentată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, soprana de origine albaneză Arlinda Morava și-a destăinuit povestea de viață și a vorbit despre experiența sa ca artistă în România, despre cum s-a angajat să promoveze cultura și frumosul și despre pasiunea sa pentru artă în general.

Copilăria în Albania

Arlinda Morava are un nume cu însemnătate aparte primit de la părinții săi, întrucât prenumele Arlinda a luat formă din dorința părinților artistei de a-i da un nume special, provenit de la inițiala numelui tatălui, Arlond, și inițiala numelui mamei, Raimonda, la care au adăugat „linda”, termen care înseamnă „frumoasă”; numele de familie este strâns legat de originile albaneze ale artistei și vine de la muntele cu același nume din Albania.

Artista a povestit că a avut o copilărie foarte frumoasă în țara de baștină, fiind una dintre reprezentanții generației „cu cheia de gât”. Se pare că în Albania își fac simțită prezența influențele mediteraneene, așa că Arlinda Morava a povestit că s-a bucurat de o copilărie frumoasă și însorită, afară, în aer liber. Totodată, artista a mărturisit că și-ar dori ca și copiii zilelor noastre să se mai poată bucura de o copilărie normală, afară la joacă, în loc să stea toată ziua pe tablete sau la calculator.

Cât despre diferențele dintre români și albanezi, Arlinda Morava a declarat că cele două popoare se aseamănă în foarte multe aspecte și în special prin faptul că suntem uniți, atât în interiorul granițelor țării, cât și în afară. Cu toate acestea, artista a observat că oamenii din Albania sunt totuși mai fideli, mai sinceri și mai credincioși față de apropiații lor. Totodată, artista este nostalgică după căldura și alimentația din Albania, pentru că acolo climatul este mult mai prietenos și asta îi priește.  

Descoperirea talentului

Încă din copilărie, Arlinda Morava a făcut balet și a cântat în corul bisericii. Atunci a fost momentul în care și-a descoperit pasiunea și talentul pentru muzică. În perioada anilor 1997, când Albania traversa o perioadă mai dificilă când a izbucnit războiul civil, oamenii au căutat să fugă de pericol și s-au refugiat în țările de prin împrejurimi. Așa se face că Arlinda Morava a ales să vină în România, unde și-a început studiile și a învățat ușor, ușor limba română, pe lângă limba engleză și italiană pe care le vorbea fluent. În același timp soarta a decis să i-l scoată în cale pe viitorul soț, ceea ce a însemnat o reală binecuvântare și salvare pentru Arlinda.

Arlinda Morava s-a format ca artist, studiind la Conservator și pregătindu-se cu profesoara de canto și marea soprană a Operei Române de la vremea aceea, Victoria Bezetti, precum și cu Christian Alexandru Petrescu, mentorul său din tinerețe.

Cariera de soprană

De pe băncile Conservatorului și până la a deveni o soprană renumită nu este un drum tocmai ușor, iar Arlinda Morava a mărturisit că a întâmpinat și ea diverse obstacole în parcursul său, însă un dram de noroc a ajutat-o să depășească cu ușurință micile impedimente. În paralel cu frumoasa carieră de soprană, Arlinda Morava a avut grijă și de copilul său, ceea ce i-a dat putere să meargă mai departe și să se lupte să răzbată. Artista a încercat întotdeauna să aducă fericire și pozitivitate în viața spectatorilor săi, pentru că și-așa oamenii trec prin diverse momente dificile și nu este necesar să fie încărcați mai mult, ci, dimpotrivă, misiunea artistului este să dea publicului o stare de bine și să aducă în sufletele lor o rază de speranță.

„Poporul român este un popor sensibil, este înclinat spre frumos, este un popor care a suferit, ca și noi, dar a trecut cu noblețe peste orice obstacol. Este un popor care are nevoie de frumos și atunci depinde de noi cum educăm și cum facem ca publicul să primească corect mesajul. Este un public care te primește cu căldură și este un public pe care îl iubesc, ceea ce mă face ca de fiecare dată să mă simt mândră și onorată că am rămas în România”, a declarat Arlinda Morava în cadrul emisiunii.

Dintre toate țările în care a cântat, artista a mărturisit că a fost plăcut surprinsă de publicul meloman din Germania și Elveția, însă dragostea ei eternă, pe lângă Albania și România pe care le consideră acasă, rămâne Italia și zona aceasta mediteraneeană.

Cariera în teatru

Pe lângă talentul deosebit în muzică, Arlina Morava cochetează și cu lumea teatrului, jucând pe marile scene cu actori renumiți cum este Marius Bodochi. Colaborează foarte bine cu Marius Bodochi, pentru că în piesele pe care acesta le regizează se împletesc foarte armonios muzica și jocul scenic, ceea ce o pune foarte mult în valoare pe Arlina Morava. Artista se va implica și în proiecte cinematografice într-o coproducție italiano-albaneză.

Arlinda Morava – supranumită „Diva Muzeelor”

Arlina Morava este supranumită „Diva Muzeelor”, pentru că a demarat un proiect ce are ca scop promovarea muzeelor din țară, dar și a caselor memoriale, totul fiind acompaniat de spectacole de calitate cu artiști balcanici. Acesta a fost modul ei inedit de a promova cultura și de a-i apropia pe oameni, și în special pe copilași, de ce înseamnă lumea muzeelor și lumea muzicii de calitate, a spectacolelor culturale, a cărților și așa mai departe.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

1 COMENTARIU

  1. Can I just say what a aid to find somebody who really is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know easy methods to carry an issue to mild and make it important. More individuals must read this and understand this facet of the story. I cant imagine youre no more common because you definitely have the gift.

Lasă un comentariu