Rishi (Rich) Sunak, premierul bogaților - Se afundă UK și mai mult într-o gaură neagră?

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal la Radio Gold FM, se anunță numirea lui Rishi Sunak în funcția de prim-ministru al Marii Britanii și  sunt analizate consecințele unei astfel de decizii.

Jurnalista Iosefina Pascal începe prin a-i face profilul de politician lui Rishi Sunak, asemănându-l cu Macron sau Obama. Discursul ținut de Rishi Sunak denotă faptul că proaspătul prim-ministru este un „om prelucrat” care a fost pregătit să țină discursuri care să prindă la public, având și o oarecare carismă. A dat impresia că este sigur pe sine și a recurs la stimularea laturii emoționale a publicului care îl asculta.

Contrar aparențelor și contrar tipului de personalitate pe care Rishi Sunak vrea să o afișeze în fața cetățenilor, nu poate fi șters din ‘cv-ul‘ său faptul că este un om născut într-o familie bogată în Marea Britanie. Din acest motiv, Iosefina Pascal înclină să creadă că Rishi Sunak nu poate realmente să rezoneze cu problemele reale ale maselor. „Averea lui ajunge undeva la 740 de milioane de lire sterline, mai mare decât averea Casei Regale (cel puțin din ce se știe public)”, informează Iosefina.

Acum, să nu se înțeleagă greșit, problema nu e bogăția în sine, ci faptul că noul prim-ministru britanic nu pare să înțeleagă cu adevărat ce îi macină pe oamenii simpli. Iosefina i-a cercetat trecutul lui Rishi Sunak și a descoperit că acesta s-a dus într-o regiune mai puțin dezvoltată din Marea Britanie și a declarat public că e mai bine să se facă investiții în zonele bogate, care produc bani, decât să fie investiții în zonele mai sărace. Asta în condițiile în care, în luna septembrie, 45% dintre britanici nu-și puteau permite să plătească facturile.

Rishi Sunak pare o opțiune bună în contextul dezastrului economic lăsat ‘moștenire‘ de Boris Johnson și Liz Truss, având în vedere experiența sa în domeniul financiar. Dar, cu toate acestea, Rishi Sunak este un promotor activ al monedelor digitale. Deși pentru unii această trecere de la banii clasici, printați, la monede digitale pare a fi un viitor promițător, Iosefina avertizează că astfel de măsuri creează un mediu propice abuzurilor (pe modelul care poate fi observat în China).

Păstrând suspansul, Iosefina Pascal oferă o informație-bombă spre finalul emisiunii: „O parte din averea lui Rishi Sunak provine de la soția lui, al cărei tată este fondatorul unei companii denumite Infosys, adică fix o companie de genul acesta care susține digitalizarea totală a tot ce înseamnă economie și activități financiare”. O fi viziunea lui pro-monede virtuale și digitalizare în concordanță cu viziunea britanicilor, mai ales în contextul crizei economice cu care se confruntă Marea Britanie? Asta rămâne de văzut…

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu