Răzvan Oprea: „Dacă ești nebun după teatru, merită să te dedici acestei meserii”

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Golden Hour”, prezentată de Jessie Baneș, Răzvan Oprea, actor de teatru și film, a prezentat noile sale proiecte, printre care se numără piesa de teatru „Totul sau nimic”, și a vorbit despre problemele majore din industria filmului și a teatrului, despre faptul că statul nu îi susține pe actorii români și despre cum actorii la început de drum nu au cum să câștige popularitate pentru că nu au unde să joace.

Răzvan Oprea și-a dat seama încă de la o vârstă foarte fragedă că își dorește să devină actor. La 4-5 ani juca piese scrise de I. L. Caragiale și imita tot soiul de personaje. Deși majoritatea persoanelor care au ales acest drum au fost descurajate de părinții care invocau veșnica zicală „Dacă vei fi actor, vei muri de foame”, Răzvan Oprea s-a bucurat de susținerea familiei.

Faptul că Răzvan Oprea a avut niște performanțe frumoase în sport, în judo și fotbal, este un lucru mai puțin știut despre el. Dragostea pentru mișcare și pentru sport a pornit de la tatăl său, care și-a îndemnat copiii să facă mișcare de mici. Actoria și sportul par să fie două lucruri diametral opuse. Cu toate acestea, Răzvan Oprea susține că aceste două domenii au foarte multe lucruri în comun.

„Foarte mulți actori mari au făcut sport de performanță. Enumăr doar câțiva din România: Mircea Albulescu a făcut atletism, Dem Rădulescu a fost un boxeur foarte talentat, Claudiu Bleonț a făcut sport toată viața. Un actor trebuie să aibă o formă fizică bună și un corp sănătos pentru a face față emoțiilor”, declară Răzvan Oprea.

România nu susține actorii și teatrele

Pe lângă ideea care se tot vehiculează conform căreia școlile și facultățile de profil scot mai mulți actori decât poate asimila piața propriu-zisă, există o serie de alte deficiențe ale sistemului. Este adevărat că sunt foarte mulți tineri, dar nu numai, care și-ar dori să trăiască din actorie. Realitatea însă este alta: nu există suficiente locuri de muncă pentru actori!

Răzvan Oprea aduce la lumină și faptul că nu există nici suficiente spații în care actorii și regizorii să se desfășoare. Este nevoie de spații în care teatrele private și independente să-și poată desfășura activitatea contra unui cost acceptabil, eventual subvenționat de stat.

„Există foarte puține săli și foarte multe spectacole. Se îngrămădesc în aceleași spații aceiași actori și de aceea nici cei care fac teatru independent sau cei care sunt liber profesioniști nu devin cunoscuți și nu ajung să conteze în teatru. În aceste săli joacă tot actorii angajați de la teatrele de stat, pentru că sunt mai cunoscuți și vând mai multe bilete. Statul ar trebui să creeze infrastructura necesară!”

Industria românească de film

Răzvan Oprea declară că industria de film din România caută întotdeauna să facă producții care să agațe câte un premiu la marile festivaluri de film. Lumea filmului suferă de o lipsă de expresie în ultimii ani și îi lipsește cu desăvârșire povestea, potrivit lui Răzvan Oprea.

Sfaturi pentru tinerii actori – „Dacă ești nebun după actorie, merită să-ți sacrifici timpul”

Oricât de dur ar suna, Răzvan Oprea îi îndeamnă pe cei care consideră că au cu adevărat ceva de spus să-și urmeze visul, în timp ce aceia care au îndoieli ar trebui să aleagă altă cale. Actorul susține că este mai bine să faci altceva și să fii fericit decât să te zbați într-o zonă de frustrare și de neîmplinire.

Neomarxismul și extremismul înghit lumea

„Capitalismul feroce, neomarxismul și neoliberalismul sunt pericole importante în lumea de astăzi. Toate doctrinele acestea extremiste s-au acutizat pe fondul crizelor sanitare, militare ș.a.m.d.”

Spectacolul „Totul sau nimic” în care va juca Răzvan Oprea vorbește exact despre aceste probleme presante ale societății și despre goana acerbă după profit. Cei care lucrează în marile corporații se vor regăsi în povestea creionată în spectacol, se vor amuza de anumite întâmplări prin care ei înșiși au trecut, dar vor pleca și cu o morală bine înrădăcinată.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

1 COMENTARIU

  1. The next time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I do know it was my option to learn, however I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you possibly can fix if you werent too busy in search of attention.

Lasă un comentariu