Protestele oamenilor fără niciun fel de rezolvare – Adrian Severin, la GOLD FM
Autor: Adrian Lambru
Fostul politician și doctorul în drept internațional Adrian Severin a declarat în cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n Căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, faptul că: „Nervozitatea la nivel general se extinde! Aceasta contaminează grupuri tot mai mari și diferite, iar revolta crește pe zi ce trece. Se apropie o explozie formidabilă a acestei stări de neliniște care va distruge fără niciun fel de limită și niciun fel de rațiune. E clar că grevele vor sufoca Europa în toamna care vine”.
Crizele sanitară, politică și economică prin care a trecut planeta în ultimii ani s-ar părea că a trezit nemulțumiri în mai multe state ale globului, unde numeroși oameni au ieșit în stradă să protesteze. Unele dintre cele mai recente astfel de evenimente au avut loc în Haiti, unde cel puţin 89 de persoane au fost ucise în timpul revoltelor provocate de creșterea prețurilor. În Olanda polițiștii au executat foc asupra tractoarelor fermierilor care participă la protestele împotriva politicii guvernului de a reduce cu 30-70% folosirea azotului în agricultură și zootehnie, ducând în acest fel la închiderea a circa 30% din fermele din țară.
De asemenea, de aproape o lună, grupuri de cetățeni din Uzbekistan ies să scandeze împotriva schimbările constituționale. Președintele uzbec a declarat la începutul lunii iulie stare de urgență pe tot teritoriul țării. Șeful statului insular Sri Lanka a fugit din țară în urma unei mișcări populare în timp ce cetățenii au de a face cu o criză a medicamentelor determinată de situația economică dificilă. Problemele din Statele Unite ale Americii privind legea avortului și revoltele din stradă din marile orașe sunt deja cunoscute publicului larg. Iar în acest sens, exemplele pot continua.
Saturația și disperarea
„Lumea a ajuns la un nivel de saturație, la un plafon ridicat al disperării” – observă Adrian Severin. „Unele populații simt că ceva extrem de grav afectează viața în elementele ei esențiale și provoacă explozii sociale majore. Am avut timp de doi ani de zile criza sanitară provocată de Covid-19 unde nivelul de stres a fost unul ridicat. Mulți au rămas fără serviciu, mulți s-au confruntat cu alte probleme ce au avut efecte grave asupra traiului lor de zi cu zi. După a venit criza economică, iar majoritatea conducătorilor de state nu au gestionat foarte bine această situație”.
Fostul politician susține la GOLD FM faptul că, în loc să acorde fonduri pentru o restabilire a echilibrului economic în țările lor, numeroși șefi de state și de guverne ar fi ales să susțină financiar un război care nu era al lor. Aceștia ar fi ales ca Rusia să nu iasă învingătoare în conflictul militar pe care îl are cu Ucraina în defavoarea cetățenilor care întâmpină creșteri de prețuri la hrană, combustibili și medicamente și care ar urma să suporte temperaturi scăzute în interiorul locuințelor pe timpul sezonului rece.
Adrian Severin este de părere că acești lideri de state ar fi conștienți de efectele deciziilor lor: „Însă ei sunt acum paralizați de propria lor incompetență, de propria lor lașitate. Cei mai mulți au ajuns în aceste poziții printr-un foarte dur concurs de împrejurări, iar alții au fost puși de tot felul de oculte. Acum doar se așteaptă un miracol, însă temperatura socială crește, iar oamenii vor ieși în număr și mai mare în stradă”.
UE, NATO, SUA – trezite la realitate
În cazul României, unul din factorii care ar fi dus la această situație economică ar fi apartenența la alianțele europene (Uniunea Europeană – UE) și globale (Tratatul Atlanticului de Nord – NATO, respectiv alianța cu SUA) care s-ar fi dovedit, cel puțin pe termen mediu, „perdante” în concepția doctorului în drept internațional. „Eu nu vreau ca Bucureștiul să întoarcă spatele acestor alianțe, fiindcă acestea nu trebuie trădate ci trezite la realitate. Deciziile luate în aceste contexte fac parte dintr-o lume paralelă” – a adăugat Adrian Severin.
Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro