Prețuri maximale la gaz în România, deși avem resurse proprii!

Autor: Oana-Medeea Groza

Joi, într-o ediție specială a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Petrișor Peiu, specialist în economie, a tras un semnal de alarmă legat de prețurile maximale pentru gaz în România. „Când mă uit la toate aceste lucruri în avalanșă, nu am cum să nu constat că în fruntea tuturor aceste nereguli se află Ministrul energiei, dar nimeni nu-i cere socoteală”, declară Petrișor Peiu la Gold FM.

„Hai să ne uităm la fapte. Vedem că România are printre primele 3-4 prețuri la electricitate pe piața zilei următoare. Prețul per ansamblu al electricității ne situează în prima jumătate a topului la nivel european”, informează Petrișor Peiu.

„Avem întotdeauna prețuri mai mari decât cele din regiune, decât țările cu care industria noastră este în competiție directă. Aceste prețuri mari înseamnă că bugetul statului va trebui să cheltuiască din ce în ce mai mulți bani pentru a asigura plafonarea”, adaugă Petrișor Peiu.

„Și ca să dau un exemplu care arată cât de gravă este situația, Enel, care este cea mai mare companie de furnizare, trimite în aceste zile către clienții săi o informare privind sursele de aprovizionare cu energie electrică ale companiei. 32% din energia folosită de Enel are la bază cărbunele, cea mai scumpă energie. Enel cumpără de două ori mai multă energie provenită din cărbune, adică nu se mai interesează de costuri, pentru că știe că statul va plăti diferența între prețul de cumpărare și cel plafonat”, dezvăluie economistul Petrișor Peiu.

Cine este de vină?

„Banii care ies din buzunarul cetățenilor și din banii publici se duc în cele 5 mari companii de energie: Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom. Toate aceste decizii proaste au la bază un singur om, Ministrul energiei. Acel om nu a plătit nimic și nu răspunde cu nimic pentru faptele sale”, afirmă Petrișor Peiu.

„Cea mai mare parte a banilor acestora merg la bugetul statului sub formă de impozite. Dar cam între un sfert și jumătate din acești bani rămân la companii. Beneficiază austriecii sau statul român care irosește banii pe prostii”, subliniază Petrișor Peiu.

Întrebat despre cum va fi situația la toamnă, Petrișor Peiu își expune propria perspectivă, după cum urmează: „Cu prețurile plafonate, vom plăti între 30 și 80% mai mult. Indirect, cerul este limita, atâta timp cât nimeni nu se uită cu atenție la modul în care companiile furnizoare achiziționează energie electrică”.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită și pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu