Petrișor Peiu: Virgil Popescu știa că OMV nu se încadrează în prevederile taxei de solidaritate, dar a vrut să-l atragă pe pesedistul Câciu într-o capcană!

Autor: Oana-Medeea Groza

În cea mai recentă ediție a emisiunii „Dincolo de propagandă”, prezentată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, economistul Petrișor Peiu a răspuns unor probleme de mare actualitate cu care se confruntă România în contextul economic mondial. Una dintre problemele care apasă greu pe sistemul economic din România este refuzul companiilor din energie de a plăti taxa de solidaritate.

Deja este bine cunoscut faptul că OMV a refuzat să plătească taxa de solidaritate în România, deși a făcut profituri uriașe la noi în țară. În schimb, compania va plăti această taxă de solidaritate în Austria. Se pare că și companiile Rompetrol și KazMunaiGaz refuză să plătească această taxă în România. Taxa de solidaritate reprezintă o directivă europeană care se adresa cu prioritate companiilor europene din industria petrolului și gazului. Economistul Petrișor Peiu a explicat că este posibil ca aceste două companii din urmă să nu se încadreze în categoria firmelor ce trebuie să plătească taxa de solidaritate.

Petrom, în schimb, este o companie integrată care are foarte multe activități. Pe lângă extracția propriu-zisă, Petromul se ocupă de prelucrare, de producerea energiei electrice și de sectorul vânzărilor. „De la început, nu știu de ce cineva a avut nesăbuința să creadă că Petrom se va încadra în această schemă, mai ales că statul român știa foarte bine ce se întâmplă acolo, atât din rapoartele trimestriale pe care le publică Petrom, cât și din faptul că are doi reprezentanți în Comitetul de Supraveghere. E vorba de domnul Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei care știe bine compania, și de Nicolae Havrileț, fost președinte al ANRE, fost secretar de stat la Ministerul Energiei, unul dintre autorii legislației în baza căreia a făcut Petrom ce a făcut în România”, a dezvăluit Petrișor Peiu.  

Este vorba aici de lipsa de profesionalism a celor care au creat această ordonanță și și-au creat așteptări să încaseze 3,5 miliarde de lei din această taxă fără să facă o simulare. Trebuia făcut un studiu de impact să se vadă dacă o asemenea măsură cu impact bugetar major este opozabilă uneia sau alteia dintre companii. Din păcate, la noi în țară niciun minister nu are bunul simț să facă un astfel de studiu de impact, iar funcționarii care știu să-l facă nu au niciun interes să-l realizeze cu adevărat.

„Ministrul Energiei știa cu siguranță. Eu cred că l-au lăsat pe ministrul de Finanțe, pe Câciu, care este mai puțin performant din acest punct de vedere al cunoașterii mecanismelor economice reale din țară, să se facă de râs. E cert că pesedistul Câciu a greșit și acum trebuie să răspundă. Dar asta nu înseamnă că liberalii lui Popescu sunt mai puțin vinovați”, și-a încheiat Petrișor Peiu analiza.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.

1 COMENTARIU

Lasă un comentariu