Gina Dafinoiu la Golden Hour cu Jessie: criza vârstei mijlocii la bărbați și femei
Autor: Oana-Medeea Groza
În cadrul celei mai noi ediții a emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, prezentată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, psihologul Gina Dafinoiu a vorbit pe marginea subiectului referitor la criza vârstei mijlocii, o problemă a societății din zilele noastre cu care se confruntă atât bărbații, cât și femeile.
Această criză a vârstei mijlocii experimentată între 40-60 de ani este definită de către Gina Dafinoiu ca fiind o perioadă în care apar tot felul de dezechilibre emoționale, în esență din cauza unei tranziții emoționale profunde. Se pare că această perioadă inconfortabilă în care individul caută un soi de validare din partea celor din jur și în care oamenii încep să sufere că timpul și tinerețea au trecut poate ține între 2 și 5 ani și este însoțită de schimbări și transformări majore, adeseori ireversibile.
Primele schimbări care-și fac simțită prezența sunt sesizate chiar la nivel fizic. Odată cu instalarea treptată a îmbătrânirii, apar ridurile, firele albe, lipsa de putere și de îndemânare, iar totul vine la pachet cu o profundă stare de îngrijorare. Contrar așteptărilor, de obicei aceste crize existențiale apar prima dată la femei și abia mai târziu în cazul bărbaților.
Criza vârstei mijlocii la femei vs. criza vârstei mijlocii la bărbați
În cazul femeilor, criza vârstei mijlocii apare odată cu primele semne ale menopauzei. Intervine o scădere bruscă a stimei de sine, iar de multe ori femeile încep să se compare cu alte femei mai tinere. Totodată, apare un soi de obsesie cu înfățișarea, iar doamnele observă că li se schimbă corpul, li se pare că s-au îngrășat și că și-au pierdut frumusețea sau farmecul.
Și în cazul bărbaților se pare că aspectul fizic începe să conteze tot mai mult. Adeseori, criza vârstei mijlocii este asociată în cazul bărbaților cu dorința lor de a avea aventuri extraconjugale. Ei încep să devină din ce în ce mai plictisiți, își neglijează familiile și sunt predispuși la a lua o serie de decizii care le schimbă iremediabil viața (de multe ori în rău). Cu toate acestea, criza vârstei mijlocii se dovedește a fi pentru bărbați un factor de motivație. Așa se face că bărbații își propun să aibă succes și să rezolve foarte multe lucruri în plan profesional.
Cum depășim criza vârstei mijlocii?
Este foarte important ca în astfel de momente în care oamenii simt că nu mai au timp sau că nu mai sunt la fel de frumoși sau de eficienți ca în tinerețe să existe un sprijin real din partea familiei sau din partea apropiaților.
Gina Dafinoiu recomandă să ne maturizăm puțin mai devreme, încercând să ne îndeplinim obiectivele mai din timp fără să le proiectăm undeva într-un viitor îndepărtat și incert. Astfel, există șanse mai mari să trecem prin criza vârstei mijlocii mai ușor, fără a simți că intrăm în depresii ușoare sau anxietate.
În plus, este foarte important să învățăm să acceptăm anumite schimbări care survin în mod inevitabil în viața noastră și să evităm orice obsesie excesivă asupra defectelor sau problemelor din viața noastră. Cheia este să ne canalizăm energia în ceva benefic pentru noi în acel moment al vieții. Este indicat să desfășurăm activități care să ne bucure și să ne împlinească nevoile personale, fără a sări în extrema cealaltă, spre exemplu prin a încerca să ne ‘inflitrăm‘ printre tineri într-un club sau la o petrecere doar pentru a ne simți noi înșine mai tineri.
Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro