Florin Chilian la Golden Hour cu Jessie: Industria muzicală din România nu există!
Autor: Oana-Medeea Groza
În ediția de joi a emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, prezentată de Jessie Baneș, artistul Florin Chilian a vorbit despre provocările lumii artistice, a tras un semnal de alarmă cu privire la calitatea muzicii românești în care se perpetuează aceleași teme lipsite de fond și a explicat de ce nu crede că există o industrie muzicală reală în România. În plus, artistul a dezvăluit cum a fost viața lui în pandemie și cum l-a întâmpinat publicul când am revenit la normalitate.
Vara aceasta, îndrăgitul artist Florin Chilian a străbătut țara în lung și-n lat, bucurând mii de români care au venit la concertele sale. Melodiile consacrate ale artistului și versurile sensibile interpretate de acesta au ajuns la inima publicului care a înțeles exact mesajul cântecelor. Florin Chilian s-a bucurat să vadă persoane de toate vârstele prezente la concertele sale și păstrează vie speranța că tinerii din ziua de astăzi vor deveni oameni de calitate care nu pot fi păcăliți sau manipulați ușor.
Întrebat dacă a refuzat vreodată să cânte la vreun concert, Florin Chilian amintește de câteva episoade din anii 2000 când a fost chemat să cânte în campaniile electorale pe sume considerabile de bani. Artistul a refuzat să cânte într-un astfel de context, chiar dacă răsplata ar fi atins un milion de euro.
Reflecții asupra industriei muzicale din România
„Se poate observa că artiștii care vin din Republica Moldova sunt din ce în ce mai apreciați și asta pentru că sunt cu adevărat talentați. Fără a fi deloc putinist, consider că talentul acesta este format de excepționala cultură rusească”, spune Florin Chilian.
În schimb, artistul nu crede că există o industrie muzicală reală în România. „Din punctul meu de vedere, abia acum începe să se coaguleze ca o afacere foarte profitabilă. Sunt oameni care impun anumiți artiști pe posturile de radio. Mulți artiști din țară au contracte semnate cu diverse case de discuri și primesc un procent minim din încasări (undeva la 10-20%), iar drepturile de autor sunt cedate contractual caselor de discuri care îi reprezintă”.
Florin Chilian atrage atenția asupra faptului că majoritatea cântecelor compuse în ziua de azi sunt despre aceleași subiecte și teme anoste. „Se scot niște piese care ajung să anuleze sensul cuvintelor”, totul cu scopul de a face cât mai mult profit fără să existe atenție la detalii sau la efectele pe care le are o melodie asupra publicului. „Le recomand tinerilor artiști să meargă la definiția artei, care dacă nu este profund personală, nu este artă” este mesajul transmis de artist.
Ce a însemnat pandemia pentru Florin Chilian
Florin Chilian mărturisește că perioada pandemiei a fost un prilej bun pentru a citi multe cărți. În plus, referitor la pandemie în sine și referitor la faptul că toată planeta s-a oprit în loc la semnul unui dirijor necunoscut, Florin Chilian spune că i s-a părut foarte ciudat tot scenariul și și-a dat seama rapid că liderii politici de la nivel global s-au transformat în marionete. „Lumea de dinaintea pandemiei nu se va mai întoarce niciodată”, afirmă Florin Chilian.
Florin Chilian – patriot convins
Întrebat unde și-ar fi dorit să-și petreacă viața într-un scenariu ideal, artistul răspunde: „Nu pot respira într-o altă limbă… am încercat. Iar confortul meu după atâta muncă e aici, în România”
Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro