Energie sustenabilă din excrementele vacilor
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, moderatoarea Iosefina Pascal a arătat câteva soluții alternative pentru a crea energie sau combustibil într-un mod eficient și sustenabil. Se pare că fermierii elvețieni au devenit foarte creativi, iar patentele lor au șansa să se răspândească rapid și în alte țări.
În Elveția, un fermier și-a transformat ferma în mici centrale de producere a energiei. Cum a făcut asta? Folosește fecalele și urina vacilor pentru a produce energie. „A fost studiat cazul și s-a constatat că se consumă mult mai puțin curent și mult mai puține resurse în procesul de producție a energiei prin această modalitate”, informează Iosefina Pascal.
Aceasta poate fi o soluție foarte eficientă pentru ca oamenii să-și procure propria energie dacă sunt fermieri, astfel reușind să-și asigure un trai bun și chiar la un preț foarte avantajos. Se pare că acest fermier din Elveția și-a construit două astfel de min-centrale energetice, una folosind-o pentru consumul propriu, iar pe cea de-a doua o folosește pentru a produce energie și reușește să o vândă statului. Oamenii din alte state, precum Franța, Germania, Norvegia și Moldova sunt interesați să achiziționeze brevetul fermierului elvețian.
România este una dintre cele mai bogate țări când vine vorba de ferme și agricultură și ar putea să se folosească de aceste atuuri pentru a-și produce și mai multă energie și pentru a nu mai depinde de furnizorii din afară.
Deși avantajele unei astfel de centrale pe bază de deșeuri organice au fost studiate și dovedite, se pare că la nivel global se dorește instaurarea unui trend care să nu le permită oamenilor să mai mănânce carne, deci, implicit, să nu mai aibă ferme în care să le crească. Olanda, spre exemplu, își închide fermele. Toate aceste măsuri sunt impuse pentru a se reduce poluarea… sau cel puțin asta vor cei din Comisia Europeană să credem.
Un alt articol publicat în luna aprilie a anului curent vorbește despre un alt fermier elvețian care folosește deșeurile organice din fermă pentru a le transforma în combustibil. Reușește astfel să-și alimenteze utilajele și să polueze mult mai puțin. De altfel, s-a și dovedit că aceste proceduri alternative de creare a energiei sau combustibililor sunt mult mai puțin poluante. „Imaginați-vă doar ce-ar însemna să începi un proces de colectare în masă a acestor deșeuri organice… păi deja se creează o sursă de energie sustenabilă și foarte eficientă și nu mai sunt distruse fermele. S-ar încheia și cu propaganda asta infectă să nu mai mâncăm carne pentru că poluăm și că bărbații care mănâncă carne ar trebui să nu se mai reproducă”, subliniază Iosefina Pascal.
Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro