Dragoș Riti la Golden Hour cu Jessie: Ce sunt și cum ne ajută constelațiile familiale

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, Dragoș Riti, facilitator și trainer în constelații sistemice și familiale, a vorbit despre această terapie vindecătoare și despre beneficiile ei, prezentând cât de intensă este puterea apartenenței, a ordinii și a echilibrului dintre a primi și a da, cele trei principii după care ar trebui să ne ghidăm viața.

Dragoș Riti este facilitator și trainer constelații sistemice, descoperindu-și pasiunea pentru acest domeniu de la simpla întrebare: „Care este scopul meu pe Pământ?”. Constelațiile sistemice fac referire la un ansamblu ce adună mai multe tipuri de constelații: cele familiale, cele organizaționale, constelația intenției și constelațiile cu animale, în special cele cu cai. Metoda folosită de Dragoș Riti este cunoscută în lume tocmai sub denumirea de „constelații familiale”, fiind dezvoltată de un terapeut german. „Atunci când putem să privim lumea prin aceste lentile sistemice, perspectiva noastră se schimbă, judecățile dispar, apare acceptarea și se produce la nivel emoțional o reașezare pe care o numim vindecare”, a explicat Dragoș Riti. 

În accepțiunea lui Dragoș Riti, constelațiile familiale reprezintă chiar o filosofie de viață, pentru că ele ne permit să ne uităm la familie dintr-o altă perspectivă. Metoda aceasta a constelațiilor familiale ne ajută să accesăm acel plan al inconștientului, atât personal, cât și colectiv. Utilizarea constelațiilor familiale permite o explorare profundă a arborelui genealogic, până la cea de-a șaptea sau chiar cea de-a noua generație.

„Fiecare om vine în lumea aceasta cu un bagaj al său care conține elemente particulare. Fiecare dintre noi are o istorie care este individuală și particulară, chiar dacă avem frați. Acest băgăjel de care vă spuneam conține lucruri evidente, cum sunt moștenirile genetice – trăsăturile fizice, dar și lucruri care nu sunt evidente, care sunt, de fapt, experiențele de viață ale părinților, ale bunicilor etc. Nu le vedem, ele sunt înregistrate în subconștient”, a detaliat Dragoș Riti întregul proces, adăugând totodată că metoda propusă de el permite explorarea acestui vast mediu de stocare biologic pe care corpul uman îl posedă.

Deși oamenii tind să creadă că toate deciziile lor sunt complet conștiente, se pare că în anumite momente se declanșează această memorie biologică care influențează parcursul în viață. Constelațiile scot la suprafață tocmai aceste dinamici ascunse pe care nu le vedem, dar care se manifestă în anumite impulsuri pe care le avem sau în anumite comportamente repetitive.

În cadrul atelierelor de constelații, se lucrează pe bază de ilustrații tridimensionale cu ajutorul unor reprezentanți care fie au rolul membrilor familiei, fie reprezintă unele stări de spirit ș.a.m.d. Așa se produc niște conexiuni puternice, iese la iveală adevărul ascuns și reușim să înțelegem ce mai exact ne ține în loc și cum am putea scăpa de blocajele care ne împiedică să mergem mai departe. Cheia este conștientizarea și asumarea anumitor traume din trecut și nu excluderea sau ștergerea lor.

Metoda constelațiilor familiale se bazează pe trei principii fundamentale, denumite și ordinele iubirii. Este vorba despre: apartenență, ordine și echilibrul între a da și a primi. Dacă aceste trei principii sunt îndeplinite în viața noastră sau în relația noastră cu familia, atunci viața noastră este într-o curgere lină. În caz contrar, apar blocajele, care sunt de fapt un semnal de alarmă care ne atenționează că este nevoie să privim retrospectiv și să facem pace cu anumite fragmente ale trecutului.

Iluzia alegerilor

Dragoș Riti a explicat că toate experiențele strămoșilor noștri sunt transferate din generație în generație către noi, acest lucru creând totodată și o predispoziție la a fi mai bun sau mai talentat într-un anumit domeniu. Întrebat dacă este greșit dacă mergem pe altă cale decât cea impusă de darul pe care îl avem, Dragoș Riti a explicat că alegerile și regretele sunt doar o iluzie. Atunci când luăm o decizie, este cel mai bun lucru pe care l-am fi putut alege la momentul respectiv pentru noi înșine, iar regretul sau gândul că „poate ar fi fost altfel dacă făceam altfel” nu fac nimic altceva decât să ne țină blocați în trecut, distrăgându-ne atenția de la prezent și de la viitor. Cert este că decizia a fost luată și nu poate fi schimbată, deci este mai mult o pierdere de timp să ne menținem concentrarea pe momente din trecut.

Pot participa și copii la atelierele de constelații familiare?

Copiii sunt perfecți, după cum a subliniat Dragoș Riti, ei neavând nevoie de astfel de forme de terapie. Unele probleme pe care le observăm la copii sunt de fapt simptomele pe care ei le manifestă pentru că există o disfuncționalitate între părinți. În schimb, Dragoș Riti lucrează cu adolescenții în această perioadă de tranziție extrem de dificilă pentru ei.

Cum se desfășoară atelierele de constelații?

În cadrul atelierelor de constelații se strâng grupuri de dimensiuni mai mari sau mai mici, care au într-o oarecare măsură o temă (problemă) similară, iar în acest fel se formează un grup de sprijin atât pentru cel care-și lucrează constelația, cât și pentru constelație în sine. Membrii grupului sunt invitați să destăinuie ce îi apasă, iar facilitatorul îi ghidează în explorarea temei, adresându-le diverse întrebări despre cât de des se repetă suferința, cum și când se manifestă, ce o declanșează ș.a.m.d.

Ulterior, se realizează o analiză a situației din familie, fiind scoase la iveală detalii esențiale pentru realizarea unei constelații cât mai corecte. După ce este manifestată intenția, omul căruia i se face constelația este rugat să aleagă din cadrul grupului o serie de persoane care să reprezinte familia sau stările emoționale cu care se confruntă.

Reprezentanții sunt așezați într-o anumită ordine care deja dezvăluie foarte multe detalii importante despre dinamicile din familia clientului. Sunt explorate senzațiile fizice și sentimentele. Urmează apoi intervenția terapeutică, pas ce constă fie în mutarea, excluderea sau adăugarea unui reprezentant, fie în rostirea unei fraze vindecătoare. Frazele vindecătoare au două scopuri: potențarea dificultății prezente sau a tiparului sau scoaterea la suprafață a unui adevăr profund care n-a putut fi rostit până atunci.

Trebuie înțeles faptul că puterea acestor constelații familiale constă în trecerea prin întregul proces și nu neapărat în obținerea unu rezultat foarte bine definit. Este importantă și călătoria interioară pe care clientul și-o asumă și pe care clientul o realizează ulterior atelierului. Constelațiile deschid uși către perspective diferite și către colțuri interioare care nu au fost explorate până atunci. Așadar, contează și ce se întâmplă după citirea constelațiilor.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu