Criminalitatea duduie în România - Poliția e "șocată"
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal la Radio Gold FM, a fost adusă în prim plan rata îngrijorător de mare a criminalității în România.
Jurnalista Iosefina Pascal începe prin a relata despre un eveniment care a avut loc chiar în dimineața zilei de marți în București. Un autoturism a luat foc în Pasajul Unirii din capitală. La fața locului au venit echipajele de pompieri și SMURD-ul, dar și o dubă a Brigăzii Antiteroriste de la SRI. În presă nu au fost dezvăluite prea multe detalii adiționale, ci doar s-a precizat că situația a fost soluționată într-un sfârșit.
Un martor ocular, care a și furnizat câteva imagini și videoclipuri de la fața locului, a precizat că a văzut un fel de explozie sub capota mașinii afectate și că era deosebit de mult fum în zonă, persoanele din jur fiind în pericol de asfixiere. În pus față de asta, se pare că Brigada Antiteroristă a rămas la locul accidentului chiar și după ce situația a fost rezolvată de către SMURD și pompieri.
Criminalitatea ia prin surprindere Poliția Română. Ce păzesc polițiștii?
Nu întâmplător jurnalista a ținut să menționeze acest incident din dimineața zilei de marți. În cursul zilei, Iosefina Pascal a observat la televizor o serie de știri care vorbeau despre cum jafurile par să înregistreze un trend ascendent, hoții dând vina pe sărăcie. Interesant este că poliția se declară șocată de aceste incidente.
„Nu înțeleg de ce sunt așa de șocați. Am spus în repetate rânduri că va crește rata criminalității, și nu doar la noi, ci în întreaga lume tocmai pe fondul sărăcirii populației în urma pandemiei, a crizei economice, la care se adaugă criza carburanților, criza energetică și lista poate continua”, subliniază Iosefina Pascal.
Iosefina Pascal scoate în evidență faptul că în ultimele săptămâni au tot fost emise știri despre crime, tâlhării, arestări, trafic de droguri sau de persoane ș.a.m.d. Cu toate acestea, nu există încă nicio statistică oficială întocmită pentru anul 2022, deși realitatea indică foarte clar că a crescut semnificativ rata criminalității.
Ziua și crima
Chiar în ultimele 24 de ore au avut loc două crime în România, una la Botoșani, unde o femeie a fost ucisă de iubitul ei, iar alta în Severin, unde a fost omorâtă o femeie, iar poliția a fost contactată de către copilul ei. Cel puțin în al doilea caz, individul care a comis fapta a fost condamnat pentru o altă crimă, pentru că, ce să vezi, fusese eliberat din pușcărie și se zvonește că ar fi fost implicat în mai multe astfel de atrocități.
Pedepsele pentru criminali sunt mult prea blânde în România. „Pentru omor deosebit de grav, un om face minim 15 ani de închisoare. La noi, sunt indivizi care au luat 40 și ceva de ani și au stat în pușcărie 20 și un pic…”, informează tânăra jurnalistă. Mulți criminali sunt eliberați condiționat, iar legea este atât de rău întocmită, încât condamnații au dreptul de a cere anual această eliberare condiționată. Poliția rămâne șocată în timp ce violatorii și criminalii sunt lăsați în libertate să colinde străzile și să comită din nou și din nou aceleași fapte pentru care au fost condamnați inițial.
Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro