Coach Loredana Latiș la Golden Hour cu Jessie: Cum să fim adulți întregi emoțional

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, Loredana Latiș, președintele Academiei de Coaching de România, a explicat ce înseamnă să fii un adult întreg din punct de vedere emoțional și ce beneficii are această schimbare asupra întregii vieți a unui individ.

Pentru a putea fi un adult în deplină armonie cu latura emoțională sau, altfel spus, „întreg emoțional” este esențial să conștientizăm și să înțelegem cine și ce suntem, care este scopul nostru pe Pământ, să ne cunoaștem valorile și lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru noi și să ne asigurăm că rănile emoționale din copilărie sunt complet vindecate. Un adult care este cu adevărat întreg din punct de vedere emoțional manifestă un anumit tip de comportament, câteva exemple concrete fiind că știe când să spună „nu” și poate să primească cu seninătate un refuz din partea altora, poate să-și îndeplinească singur toate nevoile pe care le are, nu-i mai judecă pe cei din jur ș.a.m.d. Un moto care sintetizează perfect ideea de a fi un adult întreg emoțional este: „Eu sunt 100% responsabil de viața mea, în timp ce tu ești 100% responsabil de viața ta”.

Din păcate, majoritatea oamenilor nu sunt adulți întregi din punct de vedere emoțional, iar acest lucru se reflectă în societatea noastră. Un factor care i-a influențat cel puțin pe români a fost comunismul care a dăinuit timp de câteva decenii, lăsându-și amprenta asupra mentalității colective. Însă, vremurile s-au schimbat, permițând aproape tuturor să aibă acces la orice fel de informație. Important este să existe dorința de a ieși de sub eticheta de victimă și de a face o schimbare în bine.

Este foarte dificil să acceptăm că nu suntem adulți întregi emoțional, pentru că încă din copilărie ni s-a impus să căutăm să fim perfecți, ceea ce a condus la o competitivitate toxică. Această presiune constantă atât din partea familiei, cât și din partea societății în general conduce la o neputință apăsătoare, la imposibilitatea de a trăi în conformitate cu dorințele și cu nevoile noastre. „Trebuie să învățăm să ne dăm voie să nu mai fim perfecți, să ne dăm voie să greșim, să ne dăm seama că greșelile noastre nu sunt decât niște feedback-uri care ne pot ajuta să ajungem mai ușor la ceea ce ne dorim. Altfel, ne transformăm în roboței care funcționează după o rutină”, a punctat Loredana Latiș.

Pentru ca tinerii din noile generații să poate deveni adulți întregi din punct de vedere emoțional, este esențial ca părinții lor să adopte o atitudine potrivită și o strategie potrivită în creșterea lor. Loredana Latiș a sugerat că părinții trebuie să fie un exemplu demn de urmat pentru odraslele lor, așa că înainte să le ceară copiilor diferite performanțe, trebuie ei înșiși să fie excelenți. Părintele trebuie să fie un mentor pentru copilul său, învățându-l valorile de bază care să-i călăuzească viața, și să nu fie doar un dictator care îi dă sarcini.

În plan relațional, un adult întreg emoțional va căuta să construiască o relație de lungă durată în care ambii parteneri sunt egali și au o viziune comună, dar asta după ce a investit timp în a se construi pe sine însuși, după ce s-a cunoscut și și-a explorat propriile dorințe, frici, idealuri. Totodată, un adult armonios dezvoltat din punct de vedere emoțional nu trage de relațiile în care nu mai există acea viziune comună amintită anterior și înțelege că atunci când el și partenerul au început să se dezvolte separat și nu îi mai unește nimic, este timpul să se despartă, putând foarte bine să încheie relația în termeni buni.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu