Ce efecte poate avea politica lui Viktor Orbán?

Autor: Adrian Lambru

Jurnalistul Sergiu Mihalcea a declarat în cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n Căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, faptul că: „Atunci când se discută de interesul național al României se poate găsi o direcție favorabilă în acest sens, chiar dacă, la nivel înalt, poate interveni vreun sas sau vreun maghiar”.

Sergiu Mihalcea aduce în discuție importanța și influența pe care o poate avea actuala politică de la Budapesta asupra țării noastre. Încă de la începutul anilor 1950, Joseph Stalin și Andrey Vyshinsky au plănuit cum să arate teritorializarea României și cum să fie realizată regiunea autonomă maghiară. Iar în contextual actual, când în Ungaria spiritul naționalist devine din ce în ce mai evidențiat, în spațiul public se pune din ce în ce mai mult problema Transilvaniei.

„Echipa care conduce acum Ungaria, în frunte cu Viktor Orbán, nu va avea vreo intenție în ceea ce privește teritoriul transilvănean” – dezmite jurnalistul această problemă. „Până la urmă, la ce ar folosi această expansiune? Dar cu toate acestea, mai bine ar fi să ne concentrăm atenția pe atitudinea politică a premierului ungar Viktor Orbán, care nu este concentrată doar către România, ci spre mai multe țări din jur. Tot cadrul arată ca unul pre-Primul Război Mondial când, la fel ca în prezent, s-a exacerbat același conținut etnic”.

Rusia, Ungaria și legăturile cu UDMR

Sergiu Mihalcea este de părere că Ungaria ar avea tot interesul să continue relațiile economice cu Federația Rusă. Principalul motiv ar fi simplu: conducta South Stream care transport gaze natural prin Marea Neagră, trece prin Bulgaria și prin Serbia și ajunge în Ungaria ocolind România. Conducerea de la Budapesta ar găsi foarte importantă această sursă, mai ales în contextual actual al crizei economice.

„Un element interesant l-ar putea reprezenta Uniunea Democratică a Maghiarilor din România (UDMR n.r.), care ocupă câteva funcții importante în conducerea actuală a țării. Restul pe lângă ei țin cu americanii, iar ei acolo vor trebui să tragă de partea Rusiei prin politica de la Budapesta. Consider că această abordare este destul de gravă, însă este foarte important să ne menținem propria poziție fără a isca conflicte” – specifică jurnalistul.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu