Cazul Simona Halep, o analiză nepătimaşă

Autor: Grigore Culian

Înainte de a începe această analiză, trebuie să fac o scurtă introducere. O cunosc pe Simona Halep încă de când era junioară şi (ulterior) am realizat mai multe interviuri la New York cu această sportivă excepţională. Mă număr printre admiratorii şi susţinătorii consecvenţi ai Simonei, atât când câştigă, cât şi când pierde. Am petrecut peste 60 de ani pe (sau pe lângă) terenul de tenis, am ajutat junioarele din România care participau la US Open fără să câştige bani (uneori, le invitam la un restaurant românesc să mănânce o ciorbă caldă şi câteva sarmale după multe luni de zile petrecute printre străini), am scris zeci de articole în ziarul meu, New York Magazin, îndemnându-i pe românii din America să vină la meciuri şi să le susţină atât pe junioare cât şi pe senioare. Am fost singurul jurnalist român de presă scrisă acreditat la US Open din acest an, unde s-a petrecut incidentul nefericit care poate pune capăt carierei celei mai titrate jucătoare de tenis din România – un adevărat simbol naţional!

La aflarea veştii, m-am ciupit, crezând că visez! Exista deja o certitudine: două teste au ieşit pozitiv la controlul antidoping efectuat de Simona Halep la USOpen 2022 şi o comisie specializată (WADA – Agenţia Mondială Anti-Doping) a suspendat-o pe sportiva noastră până la finalizarea anchetei! Acestea sunt faptele, restul sunt presupuneri/speculaţii/ zvonuri/păreri – până la concluzia anchetei şi o decizie finală. Este clar că Simona a consumat un medicament interzis, cu sau fără bună-ştiinţă, existând şanse minime ca testul să dea erori.

Să începem cu contextul în care s-au petrecut faptele la US Open 2022. Simona începuse de scurtă vreme colaborarea cu francezul de origine cipriotă Patrick Mouratoglou, un antrenor cu firmă, care încheiase în termeni extrem de controversaţi o colaborare de circa 10 ani cu legendara americancă Serena Williams, aflată la finalul unei cariere de excepţie, dar într-un declin de formă care putea să compromită cariera antrenorului. Culmea e că Serena îl făcuse să devină faimos! Să nu uităm că – sub conducerea “înţeleaptă” a lui Patrick! – Serena nu mai câştigase un turneu de Grand Slam din 2017, pierzând 4 finale consecutiv (două la Wimbledon – cu Angelique Kerber în 2018 şi Simona Halep în 2019, plus două la ea acasă – cu Naomi Osaka în 2018 şi Bianca Andreescu în 2020!). Prin urmare, cariera de antrenor a cipriotului începuse să o ia serios la vale din cauza rezultatelor slabe, mai ales că semnele începutului colaborării cu Simona nu erau prea bune şi presiunea asupra lui creştea de la un turneu la altul. “Colacul de salvare” a venit la Toronto, unde Simona a câştigat turneul “Master 100”. Au urmat Cincinnatti (unde românca a abandonat “strategic”) şi un nou coşmar la USOpen, unde atât antrenorul cât şi eleva lui au cedat în faţa presiunii enorme, Simona fiind eliminată în primul tur de ucraineanca Daria Snigur (nr. 124 în clasamentul mondial WTA), venită din calificări! A fost momentul în care Simona Halep a cedat psihic. Nu s-a prezentat la conferinţa de presă (obligatorie) de după meci, sfidând o armată de jurnalişti (printre ei şi sus-semnatul) care îşi făceau meseria, s-a plâns că publicul e “zgomotos”, că atmosfera e “prea tensionată”, deşi americanii erau de partea ei! Au urmat anunţul şocant că nu va mai participa la turnee în acest an, divorţul, operaţia la nas şi idea mutării din România, toate acestea dovedind un psihic instabil şi dând apă la moară speculaţiilor unora care se întreabă de ce Simona e testată regulat şi lui Rafa Nadal sau Serena Williams (suspecţi de dopaj!) nu li se aplică acelaşi tratament, invocându-se pauzele lungi pe care aceştia le iau după ce câştigă un turneu de Grand Slam, în ideea că drogul iese din sistem după câteva luni şi testele sunt negative. Să fi fost vorba de un picior, muşchii abdominali, umerii sau altceva?! Asta se întreabă mulţi şi în cazul de dopaj al Simonei!

După părerea mea, renunţarea la echipa românească şi colaborarea cu Patrick Mouratoglou şi stafful lui au fost două greşeli majore comise de Simona Halep. Managerul Virginia Ruzici, antrenorul Daniel Dobre şi ceilalţi membri români ai fostei echipei o cunosc bine pe Simona, care câştigase la Wimbledon în 2019 în această formulă. Secretos, uns cu toate alifiile de culise, uneori ostil cu presa (i-a impus Simonei ce să spună şi chiar a răspuns în locul ei la câteva interviuri), cipriotul a învăţat multe din colaborarea cu Serena Williams şi nu e exclus ca el s-o fi sfătuit pe marea noastră campioană să ia acel medicament nenorocit, crezând că Simona va câştiga încă un trofeu sub îndrumarea lui (după cel de la Toronto), rezultat care l-ar fi propulsat în topul antrenorilor.

Regret că unii nu au înţeles nimic din postările mele pe Facebook privind cazul Simona Halep! Interviul despre care am scris că Simona l-a refuzat nu era pentru mine, era pentru presa internaţională, fără de care sportivii practic nu există! Prezenţa la aceste interviuri este OBLIGATORIE şi neprezentarea se lasă cu amenzi aspre, iar Simona a încălcat regulile atât la US Open, cât şi la Cincinnati, probând lipsă de respect faţă de jurnalişti din lumea întreagă! Acest comportament a făcut să fie amendată, NU faptul că nu mi-a acordat mie un interviu (care e optional)! De aceea, ca jurnalist prezent la faţa locului, nu am dreptul să ascund gunoiul sub preş! Nu e etic din punct de vedere profesional şi nici sănătos pentru copiii care visează să atingă performanţele Simonei!

A folosit campioana noastră acel medicament interzis? Cele două teste spun că DA. A fost sabotată de nevasta geloasă a propriului antrenor sau de cineva din stafful ei fost sau actual? Posibil. I-a recomandat Mouratoglou să ia acea pastilă pentru a atinge performanţele fostei sale eleve, Serena Williams? Nu ştim. Era Simona conştientă că acea substanţă este interzisă şi a luat-o în cunoştinţă de cauză? Nici asta nu ştim. Dacă a comis-o, trebuie să şi-o asume cu orice risc! Un sportiv de talia ei nu-şi poate permite să trişeze! Nu vreau să mai aud de masterate, doctorate, diplome sau trofee obţinute prin furt şi/sau înşelăciune! E plină ţara de miniştri, parlamentari, judecători sau procurori impostori şi Simona nu face parte din această încrengătură de mizerabili!

P.S. Se pare că printre puţinii care au jucat cinstit se numără Roger Federer şi Novak Djokovic (dacă trişa, ar fi fost testat din oră în oră!). Primul s-a lăsat, iar lui “Nole” i-au furat punctele câştigate pe teren şi nu a fost lăsat să joace pe motiv de neînţepare! Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!

New York, 24 octombrie 2022

sursă: cotidianul.ro

1 COMENTARIU

  1. The following time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I do know it was my choice to learn, but I actually thought youd have something fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about something that you may fix if you happen to werent too busy in search of attention.

Lasă un comentariu