Ambrozie Zanc: Am pierdut solidaritatea ce ne-a ajutat să trecem prin comunism, sper s-o recâștigăm acum, la necaz

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de pe 1 Decembrie, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Ambrozie Zanc, inginer zootehnist și patron al unei afaceri de succes, a vorbit despre poporul român și despre valorile acestuia.

Prin prisma meseriei sale de zootehnist, Ambrozie Zanc a avut ocazia să cunoască foarte multe familii de țărani agricultori sau mici fermieri, în special din zona Ardealului, care își fac treaba cu sârguință și care sunt silitori și muncitori, asigurându-și singur traiul de toate zilele. Cu toate acestea, realitatea din România este că, pe măsură ce îmbătrânesc agricultorii pricepuți și pe măsură ce aceștia îți pierd puterile, nu mai există un sprijin consistent din partea tinerilor. În plus față de acest impediment, fermierii români nu sunt susținuți nici de politicieni.

Din cauza lipsei de grijă și a nepăsării guvernanților, mulți agricultori au renunțat pur și simplu, nemaiputând să facă față prețurilor exorbitante și nemaiputând să vândă produsele proprii. Fermierii români fie s-au îndreptat spre alte meserii sau spre companii mari din domeniu, fie au plecat din țară în speranța de a găsi ceva mai bun în afară. „S-a generat o neîncredere a omului, care a muncit pe brânci, în guvernanți, pentru că promisiunile le vedem, dar de întâmplat, nu se mai întâmplă nimic concret”, a punctat Ambrozie Zanc.

Cum stăm la nivelul învățământului agricol?

„De existența unor specialiști depinde viitorul și siguranța alimentară a românilor”, a afirmat Cozmin Gușă, provocându-și astfel interlocutorul să-și prezinte propria viziune asupra specialiștilor tineri din domeniu care vin din urmă. Ambrozie Zanc a subliniat că în prezent nu mai există ferme în care studenții să facă practică. Viitorul pentru tinerii care studiază domeniul agriculturii nu este tocmai promițător, pentru că nu există o legătură directă între baza teoretică și practica din teren, ceea ce dezavantajează generațiile tinere.

Ce-am pierdut din ce era totuși bun în perioada comunistă?

„Cred că am pierdut unitatea, acea pornire de a fi veseli. Astăzi parcă toată lumea e tristă. Pe-atunci ne bucuram să ne întâlnim, celebram Ziua Națională, colindam. Azi parcă nu mai avem timp de nimic, deși am putea să ne facem, ca să continuăm tradițiile dinainte. Totodată, suferim de o lipsă de încredere în guvernanți, iar oamenii s-au răcit. Numai necazul ne mai unește”, a declarat Ambrozie Zanc la finalul emisiunii.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

1 COMENTARIU

Lasă un comentariu