“Paravanul” Eminescu! /Editorial de Grigore L. Culian  

 

După publicarea articolelor în care dovedeam cu probe plagiatul, furtul intelectual, impostura și lipsa moralei creștine în cazul publicației Romanian Journal (Vasile Bădăluță – director; Mariana Tera – redactor-șef), prin publicarea a patru pagini nesemnate și copiate de pe site-uri obscure,  plus un articol de două pagini cu titlul schimbat și cu adăugiri fără acceptul autorului, Ionuț Țene, la o zi după moartea Regelui Mihai, oastea delatorilor de serviciu s-a reunit într-o ședință conspirativă de urgență și a trecut la atac, scriind tot felul de bazaconii pe rețelele de socializare. Bocitoarele titrate sau netitrate din anturajul preotului Theodor Damian s-au năpustit asupra mea cu mânie proletară, aruncându-l în prima linie pe „bietul“ Mihai Eminescu, subiectul simpozionului care poartă numele Poetului Național. Au avut grijă să treacă pe lângă motivul real al acestei dispute: preotul Theodor Damian, amfitrionul Simpozionului Mihai Eminescu, o desemnase pe plagiatoarea dovedită Mariana Tera să modereze un eveniment cultural unde urmau să susțină prezentări intelectuali de ținută din Comunitatea Românească, plagiatoarea fiind descalificată de lanțul de infracțiuni comise sub nasul și cu aprobarea sa! De altfel, de aici a pornit întreaga dispută, unii dintre cei  anunțați (scriitoarea Doina Uricariu) renunțând să-și susțină prezentarea,  alții (scriitoarea Mirela Roznoveanu) contestând calitatea redactorului-șef de la Romanian Journal și fiind invitată să părăsească sala! Nu Eminescu era „problema“, ci calitatea îndoielnică a moderatoarei Mariana Tera, fapt omis cu bună știință în comentariile corului de aplaudaci ai preotului Damian.

M-am adresat dlui Ionuț Țene, autorul articolului copiat și maltratat (fără știrea sa!) de directorul Vasile Bădăluță și redactorul-șef Mariana Tera în Romanian Journal . Iată răspunsul: „E un articol de-al meu, publicat în 2012, care a fost preluat fără ca eu să știu. {i, bineînțeles, fără acordul meu.  Mai mult, nu aș fi fost de acord ca articolul să fie republicat în perioada de doliu. De asemenea, nu aș fi fost de acord cu modificări“. Scurt și la obiect. „Cu materialul clientului“! Dacă nu mă credeți, contactați-l pe dl Ionuț Țene și veți afla Adevărul direct de la sursă! Mai e ceva de demonstrat?! Dl Damian susține sus și tare ca articolele mele nu au demonstrat nimic. Așa o fi?!

Preotul Theodor Damian și oastea de arhangheli ai minciunii din jurul său au încercat să-i pună în cârcă lui Eminescu propria neputință de  a accepta adevăratul motiv al disputei, acoperind plagiatul și imoralitatea moderatoarei Mariana Tera! {i încă ceva: articolul plagiat nu a apărut în zilele de doliu național decretat de președintele Klaus Iohannis (14, 15, 16 decembrie 2017), trupul neînsuflețit al Regelui Mihai nefiind adus în țară la acea dată. A fost publicat a doua zi, 6 decembrie 2017, după decesul său, fapt care dovedește că plagiatorii apărați de preotul Damian au premeditat cu josnicie și rea-credință o blasfemie! Mai ales că Eminescu era monarhist!

Dle Theodor Damian, Mihai Eminescu este un simbol național și toți românii îl iubesc, îl respectă și îl comemorează în fiecare an pe 15 ianuarie, ziua sa de naștere și Ziua Culturii Naționale! E bine și e frumos să îi cinstiți memoria la Simpozionul Eminescu. Ar fi și mai bine dacă l-ați face cunoscut   și în America, printre americani și/sau etnici de alte naționalități, mai ales că predați la o universitate din această țară. Ar fi minunat să-l văd pe marele poet tradus și prezentat în spațiul cultural american, fiindcă noi, românii, știm cine a fost și este Eminescu! În anii copilăriei și adolescenței, când am învățat să cânt la un instrument (apoi, la mai multe), compuneam cântece pe versurile sale. După 50 de ani, nu am uitat nici cântecele, nici versurile!  Ar fi fost superb dacă moderatorul Simpozionului era o persoană integră, care să se apropie cât de cât de conduita civică și morală a Poetului Național. Folosind un nume atât de greu pentru a promova/încuraja/apăra impostura vă pune într-o situație de-a dreptul jenantă! Ca preot, ca român și, mai ales, ca profesor de Etică! Aici e „problema“! Solicitați un Drept la Replică în care motivul acestei dispute este ascuns în spatele unei false teorii a conspirației! Comunicatul prin care mai mulți intelectuali marcanți din Comunitatea Românească se delimitează ferm de „pupila“ dvs. nu vă spune chiar nimic? Printre semnatari se numără: scriitoarea Doina Uricariu, director al ICR New York între 2013 și 2016; scriitoarea, jurnalista și criticul literar Mirela Roznoveanu; ing. Cristian F. Pascu, președintele Societății „Dorul“;  criticul și istoricul literar M. N. Rusu, redactorul-șef al revistei Lumină Lină, pe care o conduceți!; Doina și Cristian Boghian, ultimul fiind producătorul și realizatorul postului local de televiziune Romanian Television of New York, (cel care a prezentat filmul din care nu ați înțeles nimic; sau v-ați făcut că nu înțelegeți!);  scriitorul Mircea Săndulescu, Prof. dr. architect Liviu Dimitriu, Pratt Institute, New York; ing. Stephan Benedict, colecționar de artă. Oameni care au ales să se opună unui mod toxic de a gândi în societatea americană! Nu-l încuiați pe Eminescu într-o colivie așa-zis academică la un simpozion unde de o parte a mesei se află câțiva oameni care vă laudă (sau se laudă unii pe alții!) în aplauzele unui public format din câțiva enoriași de la biserica  pe care o păstoriți! Lăsați-l în viață pe Eminescu! Citiți-l sau citați-l! {i nu-l mai folosiți drept paravan pentru a evita cu șiretenie motivul real al acestui scandal declanșat de un eșec personal lamentabil, fiindcă ați fost prevenit!

O explicație plauzibilă a acestei strategii de manipulare ar fi faptul că redactorul-șef Mariana Tera este direct responsabilă de ororile publicate în Romanian Journal. „Întâmplător“ sau nu, plagiatoarea colaborează (și) cu revista Lumină lină, fondată și condusă de … dl Theodor Damian!

New York, 10 februarie 2018

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu