Grigore Culian: Vești bune și rele după alegeri

de Grigore L. Culian

Am să încep cu veștile bune. Prima ar fi că numărul celor care au votat în străinătate a fost de două ori și jumătate mai mare în turul 2 față de primul tur. Revoltați  și întărâtați de faptul că o lege electorală strâmbă le-a îngrădit/obstrucționat dreptul vot, românii din diaspora s-au prezentat la urne mai mulți ca niciodată – după organizarea  sub orice critică la primul tur. |n aceste condiții, se impune o întrebare firească: de ce procesul electoral s-a desfășurat în condiții normale pe 16 noiembrie, după ce, cu numai două săptămâni în urmă, fusese un dezastru?! Răspunsul l-am dat după turul I, când am  explicat, cu date clare, că numărul celor care pot vota depinde de câți membri fac parte din comisii. La Consulatul General al României la New York, de exemplu, pe 2 noiembrie erau numai 2-3 oameni care completau listele, două ștampile și trei cabine, iar pe 16 noiembrie aceste cifre s-au dublat! Dacă la primul tur doamna consul general Ioana Gabriela Costache s-a ascuns după citate din lege, pentru a-și justifica incompetența și a deveni fruntașă pe ramură la capitolul exces de zel, iată că, în turul doi, aceeași doamnă, aflată sub presiune, a reușit să organizeze onorabil secția de votare din propria curte și să arate că se poate dacă există bunăvoință și – mai ales – bună credință! 

   |n ciuda prezenței masive la vot, apar însă mai multe semne de întrebare asupra modului în care actuala Lege electorală poate asigura românilor din diaspora condiții corecte și civilizate pentru a-și exercita dreptul la vot. Mulți au reclamat că nu au existat suficiente secții de votare în străinătate și că ministerul de Externe nu ar fi luat măsuri pentru suplimentarea lor. Parțial e adevărat și ministrul Titus Corlățean a plătit cu funcția  tocmai din aceste motive, invocând faptul că „nu poate încălca legea“. {i poate că avea dreptate, dacă ne gândim că această lege funcționează din 2004 și nu poate fi modificată decât cu șase luni înainte de scrutin. |n plus, deciziile privind eventuale modificări NU se pot lua prin hotărâre de guvern, ele fiind de competența Biroului Electoral Central (BEC), un organism independent. {i aici se impun două întrebări de bun simț: 1. Dacă actuala Lege electorală nu e bună (și nu e!), de ce politicienii care s-au perindat la putere după 2004 nu au găsit timp să o schimbe, așa încât să poată vota toată lumea fără probleme, mai ales că știau că regulile nu se pot schimba în timpul jocului?!; 2. De ce nimeni nu a reclamat nimic în 2009, când s-a furat ca’n codru la Paris sau în alte țări din Europa?!

   A doua veste bună e că Victor Ponta și-a recunoscut înfrângerea încă înainte de terminarea numărătorii voturilor, evitând circul din 2009 și posibile violențe de stradă între cele două tabere – prin amânarea anunțării rezultatului final sau contestații pe la tot felul de instanțe. A fost un gest de responsabilitate, care dovedește că premierul s-a maturizat și înțelege regulile democrației, mai ales că tabăra opusă anunța că s-au comis fraude masive la centrele de votare, fapt contrazis chiar de asumarea înfrângerii. Nu în ultimul rând, consider tot o veste bună faptul că Diaspora Românească, deși a ieșit masiv la vot, nu a mai decis cine va fi Președintele României în următorii 5 ani, ceea ce elimină speculațiile, dezbinarea între românii din țară și cei din străinătate și acuzațiile din 2009.

   Vestea proastă e că deputatul „nostru“, penibilul Mircea Lubanovici (Colegiul 3 Diaspora), un fariseu care doarme de șase ani în Parlamentul României pe bani publici, a călcat din nou în străchini în modul cel mai josnic. După ce a așteptat să treacă turul 1,  acest impostor i-a scris lui Victor Ponta o scrisoare penibilă, în care reclama că românii din colegiul lui nu pot vota din cauza Guvernului. Culmea e că deputatul mincinos a aruncat la gunoi o propunere legislativă exact pe acest subiect, inițiată de mine  în 2012 și semnată de ziariștii membri ai Asociației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni! Sunt în posesia răspunsului primit de la Guvernul Ungureanu, care spune, în clar, că inițiativa a fost trimisă la Camera Deputaților, ceea ce dovedește duplicitatea acestui neica-nimeni!

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu