Grigore Culian: La cină cu un milionar român din America

de Grigore Culian

L-am cunoscut pe Nick Rădoi în urmă cu câteva luni pe Facebook. Mi-a urmărit activitatea, apoi mi-a scris că admiră faptul că a fondat un ziar românesc în America și că dorește să ne cunoaștem mai bine. Și să mă sprijine. Nick este originar din Caransebeș și a venit în America la 19 ani. Acum are 52.  I-au trebuit 33 de ani să construiască un adevărat imperiu în industria americană de transport. A fost expulzat din România comunistă a lui Ceaușescu împreună cu tatăl său, care vorbea des la Europa Liberă și devenise incomod regimului. Într-o zi, securiștii, care îi urmăreau pas cu pas, i-au oprit în plină stradă și Nick s-a luptat cu ei să-și salveze tatăl. Ambii au ajuns într-un lagăr de refugiați din Italia. Apoi în America. Aici, la New York. Avea trei slujbe. Ziua muncea în fabrică și noaptea făcea gogoși. Apoi s-a angajat șofer pe un camion și a traversat America în lung și-n lat. Căra salate și fructe. A strâns bani și și-a cumpărat primul camion. Apoi încă unul. A înființat prima companie de transport, devenind propriul stăpân. Asta și-a dorit când a ajuns în această țară. Anii au trecut și munca lui a început să dea roade. Conturile din bănci s-au umplut rapid cu zeci de milioane de dolari și „visul american“ a prins contur. Uneori făcea și o sută de mii de dolari pe zi! S-a căsătorit cu prima sa soție, cu care are trei fete. Toate sunt bine. Și-a cumpărat un palat în California și mai multe mașini de lux. Nu pentru a-și expune bogăția. Dorea să se bucure de munca lui și organizează petreceri pentru prieteni. Este generos și știe să împartă succesul. Vecinii lui sunt numai celebrități: Paris Hilton, Oscar de la Hoya sau Mike Tyson. Nu există nicio petrecere la care să nu se nască o nouă idee de afaceri. Nick știe bine ce face.

   Sâmbătă, 22 noiembrie, am primit un telefon. Era Nick. Mi-a spus că e în trecere prin New York și m-a invitat să luăm cina împreună la restaurantul românesc „Harmony Terrace“, unde făcuse rezervare. Ne întâlneam pentru prima oară și l-am așteptat în fața localului la ora stabilită. Îmi închipuiam că voi vedea o limuzină de lux și câțiva bodyguarzi deschizându-i ușa lui Nick. Nu a fost așa. Milionarul român a coborât dintr-o limuzină normală și era însoțit de un prieten muzician. Ne-am așezat la masă și Nick a comandat tot felul de bunătăți pentru noi, dar el a mâncat puțin și a băut cu măsură. În restaurant erau mai mulți români care mă cunoșteau și au venit să mă salute. I-am prezentat pe toți lui Nick, care s-a ridicat în picioare de fiecare dată. A fost primul semn că bogăția nu contează când ești bine crescut și știi să-ți respecți semenii. Mai ales când ai plecat de jos! Am discutat despre ziar și Nick s-a oferit să facă o donație, deși nu-i cerusem nimic. Am făcut fotografii și ne-a prins dimineața în restaurant discutând despre viața lui Nick și drumul lui spre succes.

   Ne-am luat rămas bun după o seară în care am învățat multe de la un emigrant român care și-a construit bunăstarea în 33 de ani de muncă și ne-a dovedit tuturor că bunul simț și modestia sunt calități care nu se măsoară în conturile de la bancă! Succes în tot ce faci, dragă Nick! 

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu