“Alesul” Editorial de Grigore L. Culian


Aflăm din obscura publicație Romanian Journal, gazeta de perete și organul de propagandă al unui grup de comunistoizi de la biserica păstorită de preotul Theodor Damian, că, citez: „Excelența Sa domnul Consul General Cătălin Radu Dancu și-a exprimat bucuria de a fi participat la un eveniment atât de important din diaspora româno – americană din New York și i-a felicitat pe organizatori și pe cei prezenți. Apoi, în numele Guvernului României, a informat audiența că, la solicitarea sa, în cartea care va apărea în curând despre cei mai de seamă 100 de români din America, pentru statul New York, a fost ales numele domnului Theodor Damian. Vestea a fost primită cu vii și prelungite aplauze pentru că domnul Theodor Damian este personalitatea de excepție din domeniul culturii spirituale, religioase și laice, este omul și sfătuitorul de bine al nostru, al tuturor. Fondator și conducător de institut, de cenaclu literar, de revistă de cultură, preot și profesor universitar, Theodor Damian însumează trăsături de valoare ale românilor și de aceea este apreciat și iubit“. Așa începe procesul verbal de constatare semnat de tovarășa profesoară Mariana Tera sub titlul „Festivitate dedicată voinței de reUnire a Basarabiei cu România“ (vezi Romanian Journal din 28 martie 2018, pagina 4).
Rareori mi-a fost dat să citesc o asemenea mostră de pupincurism care i-ar face invidioși chiar și pe cei mai iscusiți ziariști delatori/lachei/ acoperiți/ colaboraționiști/ fripturiști/în orice regim de tip dictatorial. Servilismul de inspirație ceaușistă continuă cu un lanț de ode închinate „marelui ales“ și/sau camarilei sale, din care nu putea lipsi limbajul de lemn al „Epocii de Aur“.
Iată aici câteva „perle“ din vocabularul Marianei Tera: „Prof. univ. dr. Doru Tsaganea, un desăvârșit orator, a scos în evidență ideea că evenimentele istorice de mare importanță impresionează pentru că ele exprimă principiul că «noroadele singure» trebuie și sunt capabile să-și hotărască soarta, cum spunea președintele Americii, Wilson“. Sau: „Evenimentul dedicat Unirii Basarabiei cu România, eveniment condus cu înalt patriotism de domnul Theodor Damian, a demonstrat cu puterea sufletului de român că orice act de mare valoare al unui neam pe acest pământ se poate realiza prin angajare deplină, voință și consecvență.“. Mă opresc aici deocamdată…
Citind toate aceste bazaconii, m-a pufnit râsul. Am avut senzația că am în față comunicatele seci și lipsite de conținut de după plenarele congreselor comuniștilor din vremea lui Ceaușescu. Culmea: laudele de-a dreptul penibile sunt scrise de mâna unei foste profesoare (fostă membră a p.c.r.) care susține că ar fi ajuns în această țară prin azil politic primit în 1992! Sper să o și dovedească, având în vedere că oficialitățile americane nu acordau acest statut foștilor membri p.c.r. înainte de decembrie 1989, iar după căderea comunismului nu mai exista motivația unei asemenea solicitări. Dispărută subit din Caseta de Redacție a ziarului condus de gafeurul Vasile Bădăluță (după mizeriile publicate la o zi după moartea Regelui Mihai I – acesta să fi fost motivul?!), plagiatoarea dovedită Mariana Tera s-a „refugiat“ cu armele și bagajele din dotare în „Oastea Arhanghelului Theodor Damian“, „alesul“ Consulatului General al României la New York printre „cei mai de seamă 100 de români din America, pentru statul New York“ și continuă să-și desăvârșească „opera“ în ziarul lui V. Bădăluță – în numele „dreptului la libera exprimare“. Aici are dreptate, fiindcă hârtia suportă absolut orice – inclusiv elucubrațiile, minciuna, plagiatul, manipularea, dezinformarea etc. – numai banul să iasă!
Dar să revin la „alesul“ Consulatului General al României la New York, fiindcă am câteva nedumeriri…
1. Ce calitate și autoritate morală are Consulatul să decidă în numele unei comunități româno-americane care sunt cele mai importante personalități ale Exilului sau Diasporei Românești din America, fără să existe o competiție transparentă, corectă și egală pentru toți?!
2. Cum este posibil să primim în plic o comandă de la Centru, prin care Consulatul face nominalizări pompieristice înainte să le supună unei dezbateri publice, cu argumente și fapte, între eventualii candidați?!
3. Ce comisie va analiza alegerea Consulatului, care sunt criteriile de selecție și condițiile de înscriere?!
4. Cum se vor simți membrii comunităților de români-americani (care au realizat lucruri importante pe banii lor!) văzându-se marginalizați și puși în fața unui fapt împlinit de către „organele“ Puterii de la București, care au stabilit deja „alesul“ și acum vor să ni-l impună ?!
5. Cu ce poate fi mai prejos – de exemplu – munca depusă în cadrul Comunității Române din New York de preotul protopop Chesarie Bertea, preoții Ionuț Preda sau Viorel Dumitrescu (aflați sub tutela Arhiepiscopiei Române de la Vatra, majoritară în statul New York și în alte state americane), comparativ cu activitatea preotului „ales“ Theodor Damian (a cărui parohie ține de Patriarhia Ortodoxă Română de la București) sau cu efortul preoților afiliați Bisericii Române Greco-Catolice Unită cu Roma?!
6. Cine să fi pus la care această manipulare grosolană, menită să creeze rumoare, revoltă și dezbinare în rândul unor oameni care au învățat câte ceva din democrația americană și nu acceptă formele primitive, abrupte, de impunere cu forța a unor lideri care nu trec prin filtrul unui concurs?!
Cam așa cum s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2016, în urma cărora ne-am trezit reprezentați la București de câteva nulități „alese“!

Mesajul primit pe 19 martie 2018 de la dl Cătălin Radu Dancu, Consulul General al României la New York, m-a uimit încă de la prima frază:
„Bună ziua, am plăcerea de a vă anunța, ca urmare a solicitării Guvernului României de a nominaliza o personalitate a comunității românești ce să fie inclusă în topul celor 100 de personalități românești ce vor face parte dintr-o amplă lucrare dedicată Centenarului României și care vor fi șI premiate în cadrul unei gale festive în luna iunie a.c., am decis să nominalizez pe Prof. univ. dr. preot Theodor Damian, având în vedere activitatea impresionantă a acestuia, rolul său de ani de zile în mijlocul comunității românești și vă rog să mediatizați această nominalizare și în cadrul ziarului dvs. Având în vedere că și dvs. îl apreciați și l-ați elogiat atunci când ne-am întâlnit, cred că această alegere este una potrivită. Vă mulțumesc pentru susținerea și sprijinul acordat și vă asigur încă o dată de întreaga mea considerație. Cătălin Radu Dancu, Consul General“.
Nicio altă persoană sau organizație din Comunitatea Românească (din cunoștințele mele) nu a primit un asemenea mesaj, prin care eram „anunțați“ că „am decis“ cine este „alesul“! Iată mai jos răspunsul meu la solicitarea domnului Consul General Cătălin Radu Dancu, cu mențiunea că am sprijinit activ activitatea preotului Theodor Damian în plan cultural și chiar l-am recomandat personal pentru distincția „Queens Ambassador Awards 2017“ (greșeală pe care mi-o asum și o regret), NU și pentru o nominalizate cusută cu ață albă, băgată pe gât de Puterea de la București!
„Stimate domnule Consul General, confirm recomandarea mea pentru Fundația «Iuliu Maniu» (președinte dl Justin P. Liuba) și pentru Societatea «Dorul» (președinte Cristian F. Pascu) la nominalizarea pentru premiile care urmează a fi decernate în luna iunie a.c.
Vă mulțumesc și aștept să-mi confirmați primirea acestui mesaj. Cu stimă, Grigore L. Culian.“

Postul Romanian Television of New York s-a alăturat demersului meu, printr-o scrisoare adresată domnului Consul General, Cătălin Radu Dancu: „Domnule Consul General Cătălin Dancu, «Romanian TV of New York» dorește să facă două propuneri pentru nominalizarea în topul celor 100 de personalități ce vor face parte din lucrarea dedicată Centenarului Unirii: Societatea Română Creștină «DORUL», fondată în 1903 la New York (președinte: Cristian F. Pascu – în perioada 2006-2018) și Fundația «Iuliu Maniu» – fondată în 1951 la New York (președinte: Justin P. Liuba). Societatea «DORUL» are ca principii fondatoare morala, cultura și filantropia, nefiind afiliată politic. De-a lungul celor 115 ani, Societatea a avut acțiuni memorabile, începând chiar din 1904, prin donarea unei sume de bani pentru ridicarea statuii lui A.I.Cuza la Iași. Sub preșidenția dlui Cristian F. Pascu, Societatea «DORUL» a avut zeci de acțiuni de mare amploare, reflectate în reportaje prezentate la televiziunea românescă din New York. Enumerăm doar câteva: participarea la numeroase festivaluri românești cu expoziții de costume populare, participarea, timp de câțiva ani (unica românească), la Parada Naționalităților din New York, strângerea de donații pentru orfelinatele din România și bisericile românești din New York; sărbătorirea Unirii Principatelor, simpozioane și festivaluri tradiționale, banchete anuale, turnarea și aducerea bustului poetului național Mihai Eminescu. Iar în anul Centenarului Marii Uniri, realizarea unei excepționale medalii centenare, placată cu aur de 14 k și însoțită de un pergament cu 100 de personalități românești). Fundația «Iuliu Maniu», prin președintele său, dl Justin Liuba, a organizat, timp de zeci de ani, în luna martie, întruniri și conferințe în Manhattan despre necesitatea Unirii Basarabiei cu România, iar în luna decembrie, celebrarea Marii Uniri. S-au ținut conferințe cu invitați de marcă din lumea academică americană (români și americani). Domnul Liuba a fost timp de trei decenii redactor la postul «Radio Europa Liberă». Importante personalități ale Exilului au făcut parte din această societate. Domnul Liuba este în SUA din 1952 și are în prezent 94 de ani, fiind activ în continuare (ultima acțiune a fost comemorarea Regelui Mihai, desfășurată acum 4 săptămâni). Arhiva Fundației «IULIU MANIU» și a dlui Justin Liuba de la «Radio Europa Liberă» se găsește la «Institutul Hoover» și poate fi accesată (a fost donată de către domnia sa acestei instituții). Fundația «IULIU MANIU» a avut o activitate eminamente politică și adus o luptă permanentă pentru Unirea Basarabiei cu România. Cred că aceste două societăți (prin cei doi președinți) sunt complementare, părți ale unui întreg, și ambele merită această premiere.
Cu respect, Cristi Boghian, producător șI realizator «Romanian TV of New York.» “

P.S. |n 2002, după invitarea României de a se alătura Alianței Nord-Atlantic la Summit-ul de la Praga, Sorin Ducaru, ambasadorul României la Washington la acea vreme, a întocmit o listă cu organizațiile și asociațiile românești din Statele Unite, mass-media româno-americană sau persoane fizice care au sprijinit acest moment istoric pentru destinul țării noastre de origine. Apoi a trimis tuturor câte o scrisoare de mulțumire cu antetul Ambasadei României la Washington, însoțită de o medalie pe care scria „NATO Crew Member“ („Membru în echipa NATO“), în semn de apreciere pentru un efort colectiv încununat de succes. Nu era vorba de o singură persoană „aleasă“, iar gestul diplomatului a fost apreciat de toate comunitățile românești din America. Iată o lecție de profesionalism care trebuie învățată și aplicată de echipa Consulatului General al României la New York. Fără „aleși“!

New York, 17 aprilie 2018

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu