„Vom fi în primele trei țări din UE în ceea ce privește deficitul bugetar” – Petrișor Peiu

Autor: Adrian Lambru

Analistul economic Petrișor Peiu a declarat în cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n Căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, faptul că: „Suntem cu spatele la zid! În ultimii 20 de ani, guvernele de la noi au renunțat să mai facă politici publice privind problema carburanților. Prețul va trece de 10 lei pe litru de combustibil”.

Petrișor Peiu vorbește la GOLD FM despre problema prețurilor carburanților din România susținând că în ultimele două decade, politicienii din Executiv nu nu ar fi recurs la politici publice privind această situație ce pare a afecta economia țării în momentul actual: „Un stat care are astfel de politici are și o serie de măsuri în astfel de cazuri. Se poate face o înțelegere cu firmele din domeniu în care anumite obligații să fie restrucționate, iar prețul să fie menținut la un anumit nivel”.

Tot în aceste înțelegeri, statul ar trebui să le oblige pe aceste firme să realizeze anumite investiții pentru a crește capacitatea de rafinare, potrivit analistului. De asemenea, se subliniază importanța redeschiderii unor capacității de rafinare românești precum cea de la Onești din județul Bacău. O altă soluție ar fi, ca pe cale diplomatică, petrolul ar putea fi asigurat din alte surse.

Cu toate aceste soluții pe care le recomandă Petrișor Peiu, acesta este de părere că: „Fără voință politică nu se poate realiza nimic. Guvernanții noștri spun că situația europeană actuală este de vină, că este o criză internațională din cauza asta și că țițeiul crește în toată lumea. Însă, dacă cineva cu personalitate din politica românească se așază la masă cu companiile, sigur se vor găsi soluții”.

Creșterea prețurilor și o Uniune Europeană problematică

Peiu consideră că prețurile care sunt acum la pompă nu vor rămâne la acest stadiu, acestea urmând să crească. Analistul avertizează că prețurile ar urma să depășească valoarea de 10 lei pe litru de combustibil. Din acest punct de vedere, românii ar avea în față o toamnă și o iarnă foarte grele.

O parte din vină i-ar reveni și conducerii Uniunii Europene, după spusele analistului. Asta pentru că sancțiunile impuse Rusiei domeniul petrolului nu au venit la schimb și cu niște soluții, niște strategii interne. „Vrei să rămâi și cu green-deal-ul, vrei să rămâi și cu treburile astea care dau bani mai mulți pentru promovarea identității de gen, dar nu ai proiecte energetice durabile și sigure” – a adăugat Peiu.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu