SMR-uri mici – costuri mari. 6 reactoare-6 case, coincidență sau ghinion?

Autor: Oana-Medeea Groza

În ediția de miercuri a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, Iosefina Pascal a pus sub lupă reactoarele SMR și a vorbit despre soarta centralei de la Cernavodă.

SMR (small modular reactors) sunt reactoare de mici dimensiuni care au o capacitate instalată de până la 300 Mwe/reactor, ceea ce înseamnă o treime din capacitatea unui reactor nuclear clasic, de ordinul gigawatt-ilor.

„Lucian Rusu, președintele Romatom a făcut marele anunț că unitățile 3 și 4 de la centrala Cernavodă  vor intra in funcțiune în…2030 sau 2031!  Bravo!”, a exclamat ironic Iosefina Pascal.

Dar până atunci ce facem? Nu disperați, există speranță: facem SMR-uri.

Operaționalizarea totala a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă prin punerea în funcțiune a unităților 3 și 4 ar costa 2 miliarde de dolari. O centrală mică de tip SMR cu 6 reactoare mici costă mai mult – 9.3 miliarde de dolari și are o capacitate mai mică. Atunci, ce avantaje sunt în plus? Niciunul! Dar pe modelul privatizării Petrom în favoarea OMV din Austria, așa se va proceda și cu măgăria asta nucleară din SUA.

„Este incredibil, cheltuim o mulțime de bani pe SMR-uri în loc să pornim reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă cu mult mai puțini bani!”, a observat siderată Iosefina.

Ce sclavi politruci de la butoane au spus da, în genunchi, aliatului strategic care ne bagă pe gât așa ceva, după ce ne-a băgat forțat pe același gât avioane second-hand, uzate, scoase la casare? Proiectul cu SMR-uri experimentale de la Doicești costă mult mai mult decât merită, dar și decât avem nevoie să plătim. Cică Iohannis este profesor de fizică atomică. Se întrevede legătura dintre acesta și centrala SMR: 6 case – 6 reactoare. E clar!

„Experții în domeniul energiei, din țară și din străinătate, au spus că cel puțin până în anul 2030 trebuie folosită în continuare energia produsă de termocentralele pe cărbuni. Dar nu, nu ne interesează, noi închidem tot și punem în loc niște proiecte absolut costisitoare, deși nici nu știm cât de eficiente și  stabile sunt sau cât de dăunătoare pentru mediu sunt acestea”, a concluzionat Iosefina Pascal.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu