Situația protestelor din lume. Raționalizarea din Ungaria

Autor: Oana-Medeea Groza

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de joi, moderată de Iosefina Pascal, a avut ca subiect principal protestele din Serbia și din întreaga lume, dar și raționalizarea carburantului în Ungaria.

„Fermierii din Serbia au pornit cu tractoare, cu alte utilaje, cu animale, spre clădirile guvernamentale din Novi Sad și Vojvodina, protestul fiind împotriva scumpirii carburanților și a gazelor. Foarte interesant, pentru că auzisem din presă că în Serbia lui Vucic nu mișcă nimic. Aparent protestează și acolo”, spune Iosefina la începutul emisiunii.

„Oamenii nu realizează că această criză alimentară ne va lovi pe toți, indiferent că suntem pro-americani sau pro-ruși. Treaba asta cu creșterea necontrolată (sau controlată) a carburanților și a prețului la gaze și a tot ceea ce înseamnă lanț de scumpiri ne va afecta pe toți. Oamenii au ieșit în stradă și au amenințat că nu vor mai distribui din alimentele și carnea pe care le produc”, informează Iosefina Pascal.

Raționalizările din Ungaria

„Între timp, în Ungaria au pus o limită la benzinării de maxim un plin pe zi. La ei, prețul la pompă este plafonat la 6 lei și ceva, restul compensează statul. Viktor Orban a declarat că aceasta nu este o soluție avantajoasă pe termen nedeterminat și că o va păstra doar până la sfârșitul anului”, afirmă jurnalista.

„Eu cred că mai există o motivație pentru care au impus această limită. Veneau foarte mulți cetățeni din UE, mai ales cei din preajma Ungariei, inclusiv români, și alimentau ieftin acolo. Primul pas pe care l-au făcut ungurii a fost interzicerea facilităților pentru străini. Nu e o discriminare, pentru că legile au fost implementate pentru unguri, nu pentru UE”, evidențiază Iosefina.

„În alte țări am văzut că sunt proteste tot în același sens, cu scumpirile. Cele mai violente sunt în America de Sud. Inflația este la peste 20%. În Marea Britanie s-a instaurat mișcarea ‘Britain don‘t pay‘, adică să nu plătească britanicii facturile la energie, la gaz etc. Vor să le creeze un prejudiciu financiar companiilor care profită de situațiile de criză ca să se îmbogățească. Pe de cealaltă parte, un grup de activiști britanici merg în supermarket, iau lapte de pe raionul de lactate și îl aruncă în fața magazinului, adică risipă de mâncare. În plină criză alimentară, aceasta este modalitatea lor de a protesta…”, arată Iosefina.

„Pe toată planeta se revoltă lumea, dar România nu, noi plângem pe la televizor”, concluzionează Iosefina.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu