Se poate asigura independența energetică a României?

Autor: Adrian Lambru

Analistul economic Petrișor Peiu a declarat în cadrul emisiunii “Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Gold FM că: „În Uniunea Europeană, o piață distinsă, vorbim despre o piață europeană, atât de gaze, cât și de energie electrică. Nu se pune problema unei independențe din aceste puncte de vedere pentru România”.

Petrișor Peiu se declară împotriva utilizării termenului de independență energetică a unui stat membru al Uniunii Europene (UE), în acest scenariu încadrându-se și țara noastră: „În momentul în care faci parte dintr-o piață comună, în momentul în care ai capacități de transfer, atât de energie electrică, cât și de gaze naturale care merg până la o treime al consumului intern, este foarte greu să ne referim la o independență energetică”.

Analistul vorbește despre o posibilă independență din punct de vedere energetic doar pentru țările separate de vreun bloc de state aliate. În cazul în care este aplicată o politică offshore (de tip extrateritorial), Peiu aduce în atenția posibilitatea ca România să exploateze resurse de gaze din Marea Neagră sau de pe teritoriul țării, resurse ce ar fi urmat a fi exportate în mod nerestricționat. Însă lipsa conductelor ar face toată această afacere greu realizabilă.

„Doar atunci am fi putut vorbi de independența energetică a României” – a adăugat analistul. „Într-un scenariu pozitiv, am fi putut vorbi despre un surplus al exploatării cu gaze. Se pot scoate între patru și cinci miliarde de metri cubi de gaz pe an în plus, însă atâta timp cât se cedează administrarea acestor exploatări unor firme, acestea pot să decidă să vândă”.

Renunțarea la gazul rusesc

Liderii Coaliției de Guvernare au depus legea offshore în Parlamentul României în luna aprilie a anului curent. Această lege are drept scop reducerea dependenței de gazul rusesc. „Acest proiect deblochează investițiile din Marea Neagră și reduce dependența de gazul rusesc, oferind României șansa de a deveni lider regional, iar românilor acces la gaze mai ieftine” – declara la momentul respectiv președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Potrivit proiectului de lege, țara noastră va avea drept de preempțiune la achiziția gazelor naturale. România va putea acoperi necesarul intern înainte de a vinde surplusul către export.

„Până la realizarea proiectului, nu ne putem dezice de gazul rusesc” – declară Petrișor Peiu. „Acesta este mult mai ieftin. Nu putem compara prețul gazului norvegian sau al gazului lichefiat cu prețul care vine pe conductă din Rusia. Acesta este cel mai ieftin. România, chiar dacă plătește cel mai scump gaz rusesc din Uniunea Europeană, este încă mai ieftin decât exploatarea gazului românesc”.  

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu