Regizorul Daniel Nițoi despre lansarea filmului “Amintiri din livada cu meri”

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Golden Hour”, prezentată de Jessie Baneș, actorul și regizorul Daniel Nițoi a dezvălui detalii importante despre lansarea primei sale pelicule, „Amintiri din livada cu meri”, a vorbit despre provocările întâmpinate la filmări, dar și despre proiectele sale din postura de scriitor și președinte al Asociației Culturale „Perform A.R.T”.

Daniel Nițoi este actor și regizor, iar prin prisma abilităților dobândite odată cu practicarea acestei meserii nobile a decis să fondeze Asociația Culturală „Perform A.R.T”, propunându-și să ajute tinerii care pornesc pe același drum al artei și al actoriei.

„Totul a început mai mult ca o joacă în 2010 când ne-am propus să facem ceva bun pentru societate. Producem spectacole de teatru, promovăm cultura în toate formele ei, edităm și publicăm cărți, facem acțiuni de caritate și ne ocupăm de lucruri de suflet, așa le numesc eu”, spune Daniel Nițoi, președintele asociației.

Daniel Nițoi se mândrește cu multe realizări pe care le-a avut împreună cu asociația, dintre care enumerăm: premiera spectacolului „Avarul”, un proiect pe spațiul primului teatru național din București care a avut ca scop reînvierea lumii clasice, diverse expoziții și spectacole de teatru.

Fiecare regizor își ia libertatea de a-și proiecta propria percepție asupra unei piese

Daniel Nițoi a organizat un eveniment intitulat „Teatrul Național Clasic” în care și-a propus să aducă publicul mai aproape de realitățile epocilor trecute. Actorii implicați au avut parte de o pregătire asiduă pentru a învăța care erau gesturile, obiceiurile și stilul vremurilor trecute.

Dacă unii regizori consideră că principalul lor țel este să adapteze o piesă scrisă cu decenii în urmă la realitățile prezentului, Daniel Nițoi consideră că fiecare regizor se poate axa pe o anumită direcție de interpretare. Fiecare piesă are farmecul său și fiecare interpretare oferă noi valențe și dimensiuni textului și jocului scenic.

Sfaturi pentru tinerii actori – atenție la problemele de fond din lumea artistică!

„Le-aș spune tinerilor care își doresc să pornească pe această cale să-și găsească și o meserie din care să se poată susține. Din păcate, teatrul în România nu este atât de bine plătit încât să le permită actorilor tineri să facă performanță. Este foarte greu să găsești un loc în teatru în momentul de față. Sunt foarte mulți absolvenți ai facultăților de profil și, oricât de multă bunăvoință ar avea guvernanților, n-ai unde să-i angajezi”, declară Daniel Nițoi.

Apropo de căutarea unei variante alternative, un lucru mai puțin cunoscut despre Daniel Nițoi este că el a absolvit și Facultatea de Drept. Lucrurile învățate acolo l-au ajutat foarte mult în meseria de actor și în administrarea asociației pe care o conduce.

În plus, Daniel Nițoi pare să acapareze întregul spectru al artei, întrucât este și scriitor, cele mai recente cărți ale sale fiind „E vina celui care iubește” și „Eu aștept aici, pe bulevardul fericirii pierdute”, două volume de poezii, dar a scris și piesa de teatru „Atac la moralitate”. În prezent, Daniel Nițoi lucrează la o nouă carte intitulată „Teatrul și criza lumii moderne”, o culegere de texte despre teatru, cuprinzând poveștile din turnee, povești ale altor actori, experiențe și experimente de pe scenă.

“Amintiri din livada cu meri”

Daniel Nițoi lucrează în prezent la primul său proiect cinematografic, o peliculă filmată în perioada pandemiei. Filmul este adaptat după textul „Amintiri din livada cu meri” de George Arion și după un spectacol ce a avut premiera la Bruxelles. Interesant este că pelicula a fost filmată într-o mansardă, cu resurse destul de limitate și improvizate, dat fiind și contextul pandemiei care a reprezentat o provocare în plus. A ieșit o peliculă de calitate și de bun gust, dar și cu deosebit de multă muncă și dedicare în spate. Daniel Nițoi preconizează că filmul va fi gata în luna octombrie și e posibil să fie lansat chiar atunci într-o sală de cinema.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

1 COMENTARIU

Lasă un comentariu