Recensământul populației și posibilele dezinformări

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Institutul Național de Statistică combate fake-news-ul. Ei o să disemineze ce date consideră ei necesare pentru oameni și o să spună ceea ce trebuie noi să înțelegem privind acele date”.

Invitată la o emisiune de dezbatere pe teme de actualitate, Iosefina Pascal l-a întrebat pe un reprezentant al Institutului Național de Statistică (INS) despre ce ar urma să se întâmple cu datele colectate de pe urma recensământului populației. Acesta din urmă a specificat că datele vor fi anonimizate, iar după realizarea statisticii, vor fi șterse. Jurnalista GOLD FM îl dezaprobă pe reprezentantul INS susținând că datele de pe urma recensământului ar urma să ajungă la instituții europene.

„La Organizația Mondială a Sănătății (OMS n.r.) vor ajunge datele privind starea de sănătate a românilor, informații despre natalitate, mortalitate. De asemenea, în funcție de interesul acelei entități europene, IMS va executa și va transmite așa-zisele informații șterse. Un recensământ al populației este necesar, însă ce s-a întâmplat anul acesta și ce ar urma să se mai întâmple ar trebui să ne ridice multe semne de întrebare” – spune Iosefina Pascal.

Fake news – noua misiune a INS?

Cu datele statistice pe care le are la dispoziție, Institutul Național de Statistică ar urma să se implice în combaterea dezinformării și a fenomenului de „fake-news” privind România. Jurnalista GOLD FM consideră acest aspect ca fiind greșit: „Treaba INS nu este să ne spună nouă ce ar trebui să înțelegem din niște date, ci doar să ne pună la dispoziție aceste date. Masa statistică și științifică ar trebui să se îndrepte către cetățeni, către jurnaliști, economiști, medici sau fiecare entitate interesată”.

Iosefina explică cum, prin implicarea INS în spațiul informațional, unele strategii și viziuni economice ar urma să fie limitate. În acest caz, către public ar ajunge doar ceea ce ar veni din partea Guvernului României, Institutul Național de Statistică fiind o instituție care depinde de partea executivă.

„Dacă va veni INS și îmi va spune ce este fake-news și ce nu, avem o reală problemă” – subliniază jurnalista. „Se limitează foarte mult dreptul la opinie. Ei o să disemineze ce date consideră ei necesare pentru oameni și o să spună ceea ce trebuie noi să înțelegem privind acele date”.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România și pe noua platformă goldtv.ro.

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu