Răzvan Constantinescu: Culmea penibilului

  de DR. RĂZVAN CONSTANTINESCU

  Este incredibil pe mâna cui a ajuns țara asta. Oricât l-aș fi considerat de nătăfleț pe Primul Ministru, domnul Victor Ponta, n-aș fi crezut să-l văd într-o situație atât de jenantă într-un dialog. Am urmărit înregistrarea video a discuțiilor de la Palatul Cotroceni referitoare la proiectul de lege vizând reducerea CAS cu cinci puncte procentuale și m-am îngrozit de amatorismul, inconștiența și seninătatea ignorantă a șefului executivului și a Ministrului de Finanțe, doamna Ioana-Maria Petrescu. Orice privitor cât de cât educat, a putut observa următoarele:

  1. Primul Ministru și Ministrul de Finanțe au venit la discuție total nepregătiți. Parcă ar fi vrut înadins să se facă de râs. știi că ai negociere cu unul dintre cei mai redutabili – mai ales prin ticăloșie și lipsă de scrupule – interlocutori și vii fără să ai cele mai elementare noțiuni despre subiectul în discuție, fără nicio argumentație pregătită, fie ea și mincinoasă (așa cum ne-au obișnuit), fără nicio logică a proiectului de lege propus? Bun, e o lege populistă, cu vădite intenții electorale, dar, chiar și-așa, o fundamentare putea fi încropită. Eu cred că și Traian Băsescu a fost șocat de o asemenea imprudență neghioabă, de asta era așa moale pe tot parcursul dialogului.

  2. Președintele ilegitim a fost, îmi pare rău că trebuie să recunosc, impecabil pe toată durata întrevederii, exceptând ultimul minut când „și-a revenit” atacându-l ciobănește pe Călin Popescu-Tăriceanu care nu era de față. Trecuseră deja 25 de minute și efectul abstinenței semiorare începuse să se manifeste prin tremorul gândirii anticipându-l pe cel al membrelor. Nu este adevărat ce a spus Victor Ponta imediat după încheierea discuțiilor, că Traian Băsescu a fost bădăran cu doamna ministru. A fost acid, dar a păstrat permanent limitele politeții. Nici n-ai cum fi prea agresiv când vezi ditamai ministrul că-i tremură bărbia de panică, ba chiar și alte componente în fotoliul de prost gust de la Palatul Cotroceni. Inocenta ignorantă, răpusă de cele mai simple și mai previzibile întrebări ale interlopului deghizat în președinte de țară, privea îngrozită în stânga, după ajutor, spre fratele mai mare, la fel de speriat și la fel de incompetent. Victor Ponta își masca incontinența urinară amenințătoare prin schimbarea frecventă a poziției picior peste picior, dar expresia facială de inspirație zootehnică era aceeași. Antologică va rămâne însă privirea de vițeluș consternat când l-a auzit pe Băsescu vorbind de „MTO”. „Ce naiba o mai fi și asta”, părea că se zvârcolește a gândire ultima sinapsă a premierului rămasă nestrivită de șlapii matelotului. După două secunde de uluială înghețată, Victor Ponta a reușit să îngaime: “Vom analiza și acest aspect, nu vă faceți griji!”

  3. Oricât l-aș detesta pe Traian Băsescu, nu am cum să nu admit că i-a desființat pur și simplu pe cei doi membri ai executivului. Trecând peste senzația de jenă evidentă, sentimentul dominant devine însă îngrijorarea. Cum pot acești oameni gestiona treburile statului dacă și un nespecialist îi face praf, șterge cu ei pe jos? Ne mai miră acum nenumăratele decizii contradictorii sau pur și simplu inepte ale Guvernului? Ne mai surprinde incoerența, impredictibilitatea și caracterul aleatoriu și schimbător al măsurilor guvernamentale? Eu, de exemplu, ca cetățean implicat și interesat de sistemul sanitar, repetasem obsesiv o întrebare: de ce nu a fost reînființat și Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din Iași alături de Institutul Inimii din Târgu Mureș dacă ambele fuseseră promise în campania electorală? Păi, acum nu mai pot pune această întrebare, că aș deveni și eu penibil: nu poți să te adresezi haosului prin coordonate! Oamenii ăia sunt acolo și iau decizii din praștie, cum le tună, la inspirație, fără nicio argumentație, fără nicio fundamentare, mai succint spus – fără nicio noimă. Există poate un singur fir călăuzitor, dar și acela pare încâlcit, înnodat, răsfirat și destrămat, interesul electoral.

  4. Privindu-i pe cei doi cum palpită timorați, bâjbâind în întunericul neștiinței și lovindu-se la picioare de scaunele răsturnate de dependent în calea lor, am retrăit acea senzație de deznădejde pe care o resimt când doi studenți vin la reexaminare fără să fi citit, din nou, nimic. Dar, spre deosebire de studenții foarte slabi, care niciodată nu vor ajunge să ia decizii în privința vreunui bolnav, cei doi de astăzi conduc o țară! și atunci ce speranțe de însănătoșre să avem? Prestația lamentabilă a Primului Ministru și a Ministrului de Finanțe explică oarecum și atitudinea aparent condescendentă a impostorului care-i invitase, privirea lui care, în mod ciudat, exprima milă. Când prada-i prea ușoară, până și corbul se jenează s-o devoreze.

  3 COMENTARII

  1. Lectia despre minciuna, in fata adevarului

   Motto:9)”Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau.”( Cele 10 Porunci)

   In timp ce se derulau, la Cotroceni,discutiile intre Primul Ministru( asa am invatat la scoala sa declinam “prim- ministru”), Ministrul de Finante si Presedintele Romaniei, pe tema reducerii C.A.S, luni 14 iulie 2014, urmaream, din intamplare, emisiunea “Newsline”, pe RTV, moderata de d-na Cristina Sincai.
   Mi-a atras atentia ce era scris pe burtiera:
   “Traian Basescu catre Ministru de Finante: “E vax ce ai facut la Harvard.”
   Un invitat o intreaba pe d-na Sincai, de unde stiu ei ca a spus asa Traian Basescu. I s-a raspuns prompt:”pe surse, avem si noi trimisii nostri acolo.”
   In plus, d-na Sincai nu se opreste aici si incearca chiar sa convinga pe cei prezenti in studio si pe cei care privesc emisiunea ca acest lucru este adevarat.

   Cunoscandu-l pe Traian Basescu, ca fiind un pic cam slobod la gura, marturisesc ca m-am lasat si eu aproape convins ca e adevarat ce era scris pe burtiera.

   Numai ca, dupa incheierea discutiilor, Presedintele Tarii tine sa relateze ceea ce s-a discutat in urma cu cateva ore.

   Intre timp, Victor Ponta isi facuse déjà datoria de a declara, dupa terminarea discutiilor, ca nu s-a ajuns la niciun rezultat, ca s-au certat, ca Basescu ar fi comparat studiile lui cu cele ale Ministrului de Finante, absolvent si doctor de Harvard si ca s-a comportat badaraneste.

   La intrebarea unui reporter, privind unele lucruri pe care le auzise de la Victor Ponta, Traian Basescu se vede nevoit sa spuna ca Victor Ponta minte si ca va face ceea ce n-a facut pana acum. Va da publicitatii inregistrarea integrala a discutiilor ce au avut loc cu acea ocazie si lumea va putea decide cine minte si cine spune adevarul.
   Lucru ce s-a si facut imediat si unele televiziuni le-au dat pe post.

   Acestea sunt faptele. Si, cum ar zice D-l Ion Carstoiu, eu judec faptele.

   Nu, eu nu vreau sa judec aici faptele, ci sa scot in evidenta anumite lucruri din aceste fapte:
   Felul in care unele televiziuni si jurnalisti tv incearca, si reusec chiar,sa manipuleze lumea. Si, in acelasi timp,
   unele elemente privind educatia celor alesi de noi sau numiti de acestia sa conduca destinele unei Tari.

   D-na Ioana Petrescu, tanara absolventa a unei facultati de prestigiu din USA, PHD, nu are nicio vina de situatia in care a fost adusa si pusa in functia respectiva.
   Vina este a acelora care au folosit in politica pregatirea acestei tinere, ca mijloc de propaganda, in loc s-o foloseasca pentru rezolvarea unor probleme cu caracter economic, in interesul tarii si al poporului sau.

   Nu, mitul despre pregatirea acestor tineri, care au studii in strainatate, nu a fost distrus. Ceea ce trebuie distrus, insa, este prostia acelor politicieni care nu stiu cum sa-i foloseasca altfel decat in scop politic.

   Ioana Petrescu este tanara. Stie, sunt convins de acest lucru, ca viata este “up-and-down”, cu suisuri si coborasuri, sau inca “avec des hauts et des bas”.

   Un pas inapoi facut acum, va insemna, mai degraba, un succes in viitor, decat un esec in prezent.

   In ceea ce-l priveste pe “cel mai tanar prim-ministru si, probabil, cel mai tanar viitor presedinte,insa, lucrurile sunt mai complicate.
   Tineretea, in opinia mea, nu este o calitate, ci un defect al naturii.
   Cu care te nasti si de care te vindeci cu timpul, in mod natural. In termeni simpli, tineretea trece, dar celelate lucruri cu care vii din tinerete sau din copilarie raman.

   Cand eram copil, imi aduc aminte cum ne certa taicu(Dumnezeu sa-l ierte!), cand minteam.
   Om simplu de la tara si fara stiinta de carte ne tinea cate o lectie de morala, cand ne prindea ca minteam de frica, de ne plesnea obrazul de rusine.
   “Nu va e rusine obrazului sa mintiti in halul asta!”, ne zicea cu o voce apasata, dar nu cu rautate. Intram in pamant de rusine. Mai bine imi dadea o pereche de palme si plecam din fata lui. Asa erau de grele cuvintele lui.

   Acesti copii, crescuti la tara, educati simplu, deveneau varstnicii de maine.
   Era lucru urat sa minti ca om batran.
   “Nu te mint, mai vecine. Iti spun drept, cu mana pe inima.
   M-ar bate Dumnezeu daca te-as minti.”
   Si alte expresii asemnatoare le auzeai din gura celor batrani.

   Ma intreb daca d-l Ponta a avut parte de parinti cum am avut noi.
   Ma intreb daca acesti parinti, daca traiesc si il vad, cand rastalmaceste cum ii convine, in public, la televiziune, nu spusele unui prieten, ci ceea ce s-a discutat in mod oficial, la o intalnire, la care e pusa in joc situatia unei
   categorii de oameni ai Tarii, al carei premier este.

   Intrebandu-l Presedintele cum va astupa “gaura’’ produsa in buget prin reducerea C.A.S., putea foarte simplu sa-i dea un rapuns, in gluma, ca olteanu cand vrea sa astupe o groapa: facand alta alaturi!…Sau, in serios, la fel cum a sugerat Presedintele Traian Basescu, sau cum zicea Primul Ministru al Frantei, Lionel Jospin, cand coabita cu Jacques Chirac. Citez din memorie:
   “Banii astia sunt. Nici mai multi, nici mai putini. Nici de stanga, nici de dreapta. Deosebirea consta numai in modul in care ii vom imparti si ii vom cheltui.”

   Cand a depus jurmanatul, d-l Ponta, in final, a spus:
   “ Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”
   Domnule Ponta, v-as intreba ceva:
   “Dvs. credeti in Dumnezeu?”
   Am pus intre ghilimele, pentru ca intrebarea a mai fost pusa de altcineva si nu vreau sa fiu acuzat de plagiat.
   Daca da, atunci stiti care e Porunca a 9-a?
   Iat-o:
   9)”Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau.”
   “Aceasta porunca ne spune sa nu spunem ceva fals impotriva altei personae. In esenta, aceasta porunca spune sa nu mintim.”

   Or, punand fata in fata, declaratiile d-lui Ponta si inregistrarea integrala a discutiilor de la Cotroceni reiese clar cine minte.

   Aceasta este “Lectia despre minciuna, in fata adevarului”, pe care ne-a dat-o, nu Traian Basescu, ci realitatea in care se zbate Tara noastra, in asemenea imprejurari.

   Imi vin in minte, acum, cuvintele unui refren, dintr-un monolog al comedianului francez Michel Burma:
   “Doamne, Doamne! Coboara, Doamne, pe Pamant si vezi ce-ai facut! Numai surzi si orbi!’’.
   Se referea la politicienii care-si pierdusera aceste doua simturi.
   Ma intreb, in incheiere, daca, printre politicienii nostri,
   o mai fi vreunul cu aceste doua simturi, sa auda, sa vada si sa inteleaga ce scriu si ce gandesc oamenii despre ei.

   Ion

  2. Eu v-am trimis un comentariu, la acest articol, acum o saptamana. Chiar si un duplicat.
   Nu inteleg de ce nu l-ati publicat. D-l Culian mi-a raspuns ca il pot publica.
   Acum, eu nu stiu care e motivul nepublicarii. Deranjeaza pe cineva opinia mea?
   Poate….
   Cu stima,
   Ion

  3. “presidente impostor, ilegitim”.. autorul acestui articol pare sa nu fi iesit din groapa de gunoi a PSD-ului. Va aduc aminte domnilor romani de la NY ca Departamentul de Stat al SUA a condamnat ferm lovitura de stat din 2012 pusa la cale de Ponta, va aduc aminte ca Biden la Bucuresti a spus acelasi lucru si va aduc aminte ca Voiculescu va ajunge la inchisoare asa cum merita. Nu Traian Basescu a fost avertizat ci lichelele din USD! Traiti in SUA insa ganditi si scrieti ca pe vremea comunismului.

  Lasă un comentariu