Prescripția și protejarea tuturor românilor

Autor: Adrian Lambru

Fostul politician Adrian Severin a declarat în cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n Căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, faptul că: „Insecuritatea unora afectează securitatea tuturor. Problema prescripției nu favorizează pe unii, ci ne afectează pe noi toți”.

Adrian Severin pune problema modificării penale privind prescripția ca având un efect major la nivel național. Acesta este de părere că, pentru a privilegia unele persoane, ar exista căi mult mai eficiente decât legea prescripției, precum o hotărâre judecătorească de achitare aranjată sau printr-o condamnare micoră cu suspendare măsluită.

„Cei care beneficiem de scurgerea prescripției suntem noi, restul cetățenilor” – spune fostul politician. „În acest mod, intrăm într-o stare de securitate juridică, căci vechea legea a prescripției impunea și o insecuritate. Se cunosc numeroase cazuri de lungire artificială a perioadei de cercetare care a permis inventarea de martori și dovezi false, permite anumite presiuni, numeroase amenințări”.

Guvernul României a adoptat luni, 30 mai, o ordonanță de urgență pentru a modifica legislația penală. A fost vizată modificarea articolului care reglementează prescrierea faptelor, asta după o decizie recentă a Curții Constituționale a României (CCR), care, dacă s-ar fi publicat în Monitorul Oficial înainte de modificarea legii, ar fi dus, automat, la închiderea unor dosare vechi, în care procesele au trenat ani de zile, precum unele dosare ale Elenei Udrea, ale lui Traian Băsesciu, dar și altele.

Se împacă România cu justiția?

Din punct de vedere al implementării justiției, România s-ar vedea foarte defectuos în raport cu o normalitate europeană. Ultimele cazuri majore din justiție, precum cel al lui Sorin Oprescu sau al lui Cristian Popescu Piedone, au reprezentat subiecte de știri și pentru mass-media europeană. Astfel, imaginea justiției din România ar putea părea una șubredă și plină de probleme.

Din acest punct de vedere, al reprezentativității, țara noastră ar fi afectată, potrivit lui Adrian Severin: „Întâlnim acum niște sitații excepționale! Sorin Oprescu este judecat de un corp care, din punctul de vedere al CCR, este greșit format. De asemenea, cum să nu hamletizeze judecătorii din Bulgaria când Elene Udrea este condamnată în primă instanță de un complet pe care Curtea Constituțională l-a declarat ca format neconform. Iar problemele sistemului sunt nenumărate”.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu