Parteneriatul strategic cu SUA – o afacere profitabilă pentru americani

Autor: Adrian Lambru

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a declarat în cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n Căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, faptul că: „Americanii au câștigat astfel o poziție geo-strategică foarte importantă în ceea ce înseamnă bătălia pentru Euro-Asia. Acest lucru este unul mai mult decât evident”.

Luni, 11 iulie, s-au împlinit 25 de ani de la realizarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii. Iniţiat la 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui americane William J. Clinton, acest parteneriat este considerat drept începutul unei orientări occidentale a României şi integrării sale în structurile europene şi euro-atlantice.

Sorin Roșca Stănescu rezumă tot acest sfert de veac de alianță într-o singură sintagmă: afaceri avantajoase pentru Statele Unite. „SUA a avut enorm de câștigat de pe urma acestui parteneriat” – subliniază jurnalistul. „Au câștigat astfel o poziție geo-strategică foarte importantă în ceea ce înseamnă bătălia pentru Euro-Asia. Vedem astăzi creșterea dolarului în fața monedei EURO, se vede în decăderea influenței germaneși în dependența din ce în ce mai mare a Uniunii europene față de Statele Unite”.

În acest sens, dacă ar fi să punem în balanță investiţiile făcute de SUA în ţara noastră cu ceea ce au plătit guvernările de la Bucureşti în conturile partenerilor americani, balanța ar atârna semnificatic în defavorea României. Potrivit publicației BURSA, SUA au invstit în economia ţării noastre puțin peste un miliard de euro în ultimii 30 de ani. De asemenea, o analiză a Băncii Naționale a României (BNR) din anul 2021 dintr-un total de aproape 90,8 miliarde euro ce au intrat în România din afara țării, numai 7% reprezintă contribuţia SUA. Sursa mai sus menționată afirmă faptul că contribuţia partenerului strategic se ridică la numai 6,16 miliarde euro în 32 de ani.

„România nu a avut nimic de câștigat nici pe plan diplomatic. Noi suntem anulați din acest punct de vedere. Nu mai existăm și nu mai facem niciun joc. Ceea ce am putea spune că poate reprezenta un serviciu făcut României este securitatea națională, dar și de ăsta trebuie să ne îndoim” – a adăugat jurnalistul pentru GOLD FM.

Sorin Roșca Stănescu este critic în ceea ce privește politicile oamenilor ce au fost în fruntea României de-a lungul acestor 25 de ani: „Au încercat să profite și să pună mținile până dincolo de coate în borcanul cu miere al României. Toți au încercat în acest fel să-și pună la pământ adversarii politici sau economici. S-a acționat doar formal, și asta doar la început, în numele patriei. În rest, s-a profitat la maximum, iar cetățenii, românii simpli, nu au avut nimic de câștigat de pe urma asta”.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu