Negocierile americano-ruse nu par să aibă un rezultat foarte promițător pentru restabilirea păcii

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a vorbit despre negocierile ruso-americane și ce-ar putea aduce nou în economia războiului ucrainean, de ce presa controlată a evitat să consemneze negocierile, respectiv ce urmăresc americanii în negocierile cu chinezii din Indonezia.

Cozmin Gușă deschide discuția, amintind despre negocierile de pace ruso-americane intentate de SUA și despre această intenție de reconciliere făcută publică de către Dmitry Peskov, secretarul de presă a lui Vladimir Putin. De asemenea, au mai existat și alte întâlniri secrete, cum ar fi cea dintre directorul CIA și șeful spionajului rusesc sau cea dintre consilierul lui Biden și Patrushev. Cel mai probabil pretextul sau factorul declanșator al acestor întâlniri în vederea negocierilor a fost reprezentat de retragerea trupelor rusești din Herson.

În legătură cu toți acești pași spre negociere care par să pună bazele unei restabiliri a păcii, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu afirmă: „Mai e mult până departe! Negocierile au existat tot timpul, însă acum au ajuns la un alt nivel. Cu toate acestea, sunt sceptic”. SRS adaugă că e posibil ca aceste întâlniri intermediare să preceadă unele de o importanță și mai mare.

Sorin Roșca Stănescu este de părere că factorul declanșator nu este retragerea din Herson, ci pericolul ca rușii să nu cumva să riposteze folosind armamentul atomic. „Americanii le prezintă scenariul ripostei posibile în cazul în care rușii utilizează oriunde, inclusiv în Marea Neagră, nu numai în Ucraina, armament atomic”, spune SRS, creionând astfel un prim obiectiv al americanilor. Al doilea obiectiv ar putea fi recuperarea a doi prizonieri luați de ruși, în schimbul lui Viktor Bout.

Pe de altă parte, atitudinea și acțiunile lui Volodymyr Zelensky nu par să încurajeze demersul pentru pace, ci dimpotrivă. „Astăzi, intrat la conferința G20 cu ajutorul internetului, Volodymyr Zelensky a pus 10 condiții inacceptabile din toate punctele de vedere pentru ruși. Nu sunt condiții de pace, ci sunt condiții ca să continue războiul”, dezvăluie Sorin Roșca Stănescu. Totodată, ONU continuă cu aplicarea unor sancțiuni drastice Rusiei, prin care jumătate din rezervele valutare ale Federației Ruse vor fi date Ucrainei ca despăgubiri de război, după cum a precizat SRS.

„Nu par să se atenueze tensiunile, ci dimpotrivă! Iar ceea ce se întâmplă la Summit-ul G20 este semnificativ și din această perspectivă, pentru că Putin este pur și simplu înfierat de către majoritatea liderilor prezenți care au luat cuvântul până acum. Nu văd cum se pregătește cineva pentru încheierea unui armistițiu”, concluzionează Sorin Roșca Stănescu.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu