Monica Davidescu la Golden Hour: Teatrul îți dă șansa să lași în urmă problemele vieții

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul celei mai recente ediții a emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, prezentată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, actrița Monica Davidescu a vorbit despre teatru, despre viața în această ‘a doua casă‘, așa cum a numit ea Teatrul Național, și despre spectacolele ce se vor ține toamna aceasta.

Monica Davidescu, renumita actriță de la Teatrul Național, a bucurat de-a lungul vremii mii de spectatori care au putut să o urmărească în piese precum „Take, Ianke și Cadîr”, musicalul „Chicago”, în care a jucat alături de soțul său, cântărețul Aurelian Temișan, și multe alte piese de suflet. Întrucât a interacționat foarte mult cu domeniul teatrului independent, Monica Davidescu, împreună cu soțul său, a fondat un mic teatru al său. În prezent, sunt jucate două spectacole care au avut un mare succes și au captivat publicul. Este vorba despre „Divorțul anului” și „Eu te cred, dar tu mă minți”.

Micul proiect al teatrului independent

Întrebată ce a determinat-o să demareze acest proiect al teatrului independent, actrița Monica Davidescu răspunde:

„Talentul se întreține cu exercițiu. Ori, de vreme ce Dumnezeu ne-a pus o fărâmă de strălucire în noi, ar fi păcat să stăm degeaba și să nu o arătăm.”

Monica Davidescu și Aurelian Temișan au luat parte și au contribuit la lansarea multor teatre independente și s-au hotărât într-un final să facă ceva al lor. Având în vedere că citesc foarte mult și discută despre diferite texte acasă, inspirația nu a lipsit nici măcar o clipă! Așa că de când gândul înființării unui mic teatru independent s-a materializat, cei doi actori au muncit să îl îmbunătățească și să-l facă să devină cunoscut în rândul publicului larg.

Deși contextul nu este unul tocmai favorabil, ținând cont de toate scumpirile care au năvălit asupra tuturor sectoarelor, Monica Davidescu mărturisește că a reușit să țină noua mică afacere pe linia de plutire și chiar a păstrat același tarif al biletelor pentru a oferi tuturor oamenilor șansa de a veni la teatru.

Ce ar schimba Monica Davidescu la sistemul de învățământ?

„Mi-aș dori ca în sistemul de învățământ copiii să fie îndrumați să-și găsească calea prin cultură. Aș vrea să-i încurajez pe profesori și pe învățători să-și aducă elevii la teatru încă de când sunt mici”, declară Monica Davidescu.

Chiar Monica Davidescu se ocupă de pregătirea tinerilor în domenii precum muzica, dansul și teatrul în cadrul Taberelor Belle Arti. Este vorba de mai mult decât niște simple cursuri; este vorba despre o formă de dezvoltare personală prin teatru și prin artă, pentru că elevii care vin la o astfel de școală dobândesc mai multe deprinderi. Ei au șansa de a învăța să se exprime liber, să țină discursuri convingătoare și să relaționeze mai bine cu cei din jur.

„Acești copii au nevoie de un loc în care să se exprime fără să fie certați. Eu asta îi încurajez să facă: să nu se teamă de greșeli. Să se exprime, chiar dacă spun ceva greșit, pentru că după aia putem analiza ce ar fi fost spus mai bine sau ce ar fi putut fi evitat”, afirmă Monica Davidescu.

Sfaturi pentru tinerii artiști

„E important ca ei să-și dorească. Eu în general la cursurile pe care le am cu adolescenții și copiii le spun că această meserie este cea care te cheamă”, spune Monica Davidescu.

Realitatea este că acum este mult mai ușor să intri la o facultate de teatru, pentru că s-au deschis mai multe astfel de facultăți de profil și au crescut șansele fiecărui candidat. Important pentru cei care vor să dea la teatru este să aibă prezență scenică, să spună limpede ceea ce spun și să aibă dăruire, să-și dorească să fie pe scenă, sfătuiește Monica Davidescu.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

1 COMENTARIU

Lasă un comentariu