Lia Olguța Vasilescu, primărița pe care românii doresc sa o cloneze!

de Ana Moroșanu Magdin

Chinezii vor construi un cartier low-cost în Craiova!

Ana Magdin: Olguța, am în minte acum, alegerile din anul 2000, când tu, ai fost cel mai tânăr deputat din istoria României. Cum te-ai simțit și ce vise aveai atunci pentru viața ta?

Lia Olguța Vasilescu: Prima senzație a fost că nu mă ia nimeni în serios, deși eram un parlamentar conștiincios, care nu pleca de la birou fără să citească toate proiectele de lege și fără să formuleze amendamente. Un coleg mai în vârstă, care avea o fiică directoare de bancă, deci tată de fată, mi-a spus să nu mă stresez, că politicienii nu au altă mentalitate decât societatea și că după ce o să mă mai îngraș și o să mai îmbătrânesc, vor fi mai atenți la ceea ce spun. Una peste alta, am fost un parlamentar bun. Ca deputat m-am situat pe locul 3 ca număr de inițiative devenite legi și număr de interpelări depuse, iar ca senator eram unul dintre cei mai activi și am intrat în Senat cu un scor record pentru o femeie, în 2008 – 63 la sută. Nu prea se luau atunci scoruri peste 60 la sută, că nu era formată USL.

Ana Magdin: Ai avut norocul să te dezvolți lângă un lider politic foarte deștept, Corneliu Vadim Tudor! A fost ușor, a fost greu, să lucrezi în echipa PRM?

Lia Olguța Vasilescu: În ciuda a ceea ce cred unii, nu am avut o relație foarte bună cu Vadim Tudor. Cine m-a apărat tot timpul în partid, a fost sora lui, o adevarată cloșcă pentru organizația de tineret. Dar PRM a fost o experiență necesară pentru ceea ce aveam să devin. Mă uit la toți cei care au avut școala PRM: sunt foarte buni comunicatori. Greu le faci față. Vadim? Un om de o inteligență ieșită din comun. Altceva nu vreau să comentez despre el.

Ana MagdinEști una dintre cele mai frumoase și mai deștepte femei din politica românească! Te bucuri de avantajele acestor atuuri?

Lia Olguța Vasilescu: O prezență feminină schimbă mult în bine relațiile de afaceri sau politice, cel puțin în interacțiunea cu cei din afara țării. Au încredere mai mare în femei și se simt mai confortabil în prezența lor. Toate delegațiile care au ajuns în Craiova au fost șocate când au văzut un primar femeie tânără. Nu am pierdut niciun investitor dintre cei care au venit, iar relațiile culturale sau politice s-au consolidat.

Ana Magdin: În urma unui sondaj prin Craiova, oamenii spun despre tine că te ții de cuvant cu tot ceea ce le-ai promis și se consideră binecuvântați de Dumnezeu pentru că ai ales să le fii primăriță! Ce spui despre aceste gânduri recunoscatoare ale locuitorilor Craiovei?

Lia Olguța Vasilescu: Sondajele mă arată cu o cotă de încredere de aproape 70 la sută. Asta nu înseamnă că toți mă iubesc.  Am deranjat multe interese și mi-am creat multe dușmănii cu oameni puternici. Dar așa sunt eu și nu mă pot schimba! Dacă îmi pun ceva în cap, știind că e corect, nu dau un pas înapoi. Nu sunt șantajabilă de nimeni și nu mă sperii!

Ana Magdin: Craiovenii au deja noi locuri de muncă, este singurul mare oraș din România, care va avea costuri reduse la întreținere, ai un contract foarte bun cu chinezii, care vor face noi locuințe pentru tineri, la jumatate din prețul pieței ! Când încep aceste construcții și când preconizezi că vor putea fi date spre vânzare?

Lia Olguța Vasilescu: Așa este. Craiova are un plus de 5000 de locuri de muncă de când sunt primar, e singurul oraș care a scăzut gigacaloria, unul dintre cele două orașe unde nu au crescut taxele și impozitele locale nici măcar cât rata inflației, unde s-au introdus 30 de Km de rețea de canalizare și 20 de km de rețea de apă, mai mult decât au făcut toți primarii din ultimii 20 de ani la un loc, unde se reabilitează spitale și unde se va construi un stadion și un cartier nou de locuințe, sau mai bine zis cel puțin un cartier pentru că dacă sunt doritori, alții decat chinezii, pot veni. În primăvară va începe construcția propriu-zisă!

Ana Magdin: Ai reânviat Universitatea Craiova și vrei să le faci mini Național Arena. Toate planurile tale, sunt cu mare suflet și ambiție! Ce-i mai așteaptă pe Craioveni?

Lia Olguța Vasilescu: Da. Dacă nu aș fi făcut eu echipa, Craiova n-ar mai fi avut acum posibilitatea să se bucure de acest sport. Echipa merge bine. Va intra în A. Peste 2 ani va avea și stadion de top. Am schimbat de câteva ori proiectul de stadion până a ieșit ceva de care să fiu mândră. Sută la sută se va face acest stadion. Celelalte lucrări noi? Vorbesc acum doar de cele demarate: un cămin de bătrâni în reabilitare, spitalele, marile bulevarde în reabilitare, locuri de joacă noi, pubele de gunoi încastrate în pământ, centrul vechi în reconstrucție, ca și alte clădiri de patrimoniu, școlile în reabilitare pe un program pilot al BERD-ului, teatru de vară nou, grădina zoo nouă, o parcare subterană nouă, un teatru pentru copii reabilitat și intrat în funcțiune. Sunt foarte multe! Ne mișcăm în ritm alert, atât cât ne permite birocrația, ca să putem bifa toate realizările la final de mandat.

Ana Magdin:  Cum este viața Liei Olguța Vasilescu?

Lia Olguța Vasilescu: Alertă. Cu multă andrenalină. Nu mulți ar rezista ritmului.

Ana Magdin:  Dacă ai putea să dai o resetare României, ce ai șterge, ce ai păstra și ce ai adăuga, pentru o viață mai bună, mai tihnită?

Lia Olguța Vasilescu: Dacă aș reseta…? Aș schimba mult legislația. Acum că am un stagiu în administrație aș ști ce trebuie făcut. Birocrația ne mănâncă ficatul și 3 sferturi din timp. Ca să fac un giratoriu am asteptat 6 luni numai pentru documentație și licitații, iar construcția propriu-zisă a durat doar 2 săptămâni. E nebunie curată cu hârțogăraia.

Ana Magdin: Cum începe o zi din viața ta?

Lia Olguța Vasilescu: De la caz la caz. Nu seamănă o zi cu alta. Stau și prin București pe la ușile miniștrilor sau funcționarilor, ca să scurtez circuitul hârtiilor. Știu toți că a venit iar primărița de la Craiova să îi bată la cap, alte zile le încep direct în cartiere. Sunt și zilele în care mă enervez de la prima oră. În altele sunt în ședințe cu funcționarii sau investitorii. În altele particip la festivități. Nu are loc nicio tăiere de moț fără să fie chemat primarul. Când încerc să scap de câte o festivitate, cineva sigur se supără. Nu mă crede nimeni când spun că până la ora 16 nu am timp nici să mănânc un covrig. Dupa 16, când restul lumii pleacă acasă, pentru mine abia începe munca de birou. Miile de hârtii de semnat. Cea mai obositoare și enervantă parte a muncii la primărie.

Ana Magdin:  Cum te relaxezi după o zi obositoare și ce mod de recreere îți alegi în timpul liber?

Lia Olguța Vasilescu: Interacționez pe Facebook, mă joc cu bebele meu sau mă uit la un film. De vreun an, însă, n-am reușit să văd unul până la final.

Ana Magdin:  Ce îți dorești pentru viața ta?

Lia Olguța Vasilescu: Cred că imi doresc ceea ce fac. Altfel, aș renunta și m-aș apuca de altceva. Sunt convinsă că provocările nu s-au terminat pentru mine. Și că va trebui să îmi caut și altceva, înainte să intervină rutina.

1 COMENTARIU

Lasă un comentariu