Legea „Suveranității” și problemele grave pe care le scoate în evidență

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Dublă măsură, minciună, habarnism juridic la nivel înalt! Controversele privind legea <Suveranității> scot, din nou, în evidență unele dintre problemele grave ale sistemului din România”.

Luni, 30 mai, legea „Suveranității” a ajuns în Senatul României după ce pe data de 11 a acestei luni a trecut și prin Camera Deputaților din Parlamet. De la bun început, această lege, inițiată de avocatul Dan Chitic și asumat de mai mulți parlamentari de la AUR, PSD și PNL, a fost una destul de controversată ce a iscat multe discuții atât în spațiul public, cât și la nivel politic.

Printre altele, această lege face referire la demilitarizarea tuturor serviciilor secrete și de informații din România. La momentul aflării propunerii proiectului de lege, șeful Departamentului Securității Naționale, consilierul prezidențial Ion Oprișor, a trimis către Parlament o scrisoare în care atrăgea atenția asupra unor posibile probleme. Acesta specifica faptul că legea „Suveranității” ar putea duce la un scenariu în care salariații acestor structuri să formeze sindicate și să facă greve ori să participe la acțiuni de protest, fapt ce ar conduce inclusiv la neîndeplinirea ordinelor primite de la șefi „întocmai și la timp”.

„Acești oameni nu știu despre ce vorbesc” – observă jurnalista GOLD FM. „Dacă membrii serviciilor secrete au același statut precum un cadru militar, atunci de ce aceștia pot avea afaceri? De ce pot intra în politică? De ce sunt acoperiți în presă? Acesta nu este statut de cadru militar, căci locul de muncă în cadrul armatei nu-ți permite asemenea lucru. Ceea ce spune Iohannis, prin intermediul unui băiat de la departamentul de securitate, este lipsit de logică”.

De asemenea, serviciile secrete, Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Informații Externe (SIE), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Serviciul de Protecție și Pază (SPP) ar putea constitui o forță pentru mobilizare în cazul unei agresiuni armate, conform consilierilor prezidențiali. Iosefina Pascal este de părere că aceste argumente sunt nefondate: „Păi asta este treaba serviciilor secrete oricum, chiar dacă sunt militarizate sau nu. Ele au sarcina ca, în cazul unui conflict armat, să intervină cu toate resursele de care dispun. Aceste argumente sunt doar ca să fie, sunt vorbe aruncate degeaba”.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării și Garda Populară

O altă observație negativă transmisă prin intermediul scrisorii redactată de Consiliul Suprem de Apărare (CSAT) se îndreaptă către propunerea din proiectul legislativ privind înființarea Gărzii Naționale ce ar urma să fie în subordinea directă a Parlamentului. CSAT declară că această propunere ar fi privi termeni neconstituționali deoarece „este interzisă organizarea de activități militare sau paramilitare în afara unei autorități statale. (…) CSAT organizează și coordonează unitar activitățile care privesc apărarea țării și securitatea națională”.

Iosefina Pascal aprobă existența unor neclarități privind constituționalitatea deplină a noului proiect de lege, însă transmite faptul că nu ar trebui uitate evenimentele petrecute când Constituția a fost lăsată de-o parte: „Cadrele astea militare din serviciile secrete sunt indulgenți cu băieții ăia care au pus la cale atentate teroriste și apoi premiați de organizații non-guvernamentale din Ungaria. De ce extremiști aceștia și taberele lor para-militare sunt tolerați? Nu mai amintește nimeni de Constituția României în aceste momente?”

scrisoarea CSAT poate fi consultată aici.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro.

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu