Elena Mândru-Turunen sau Florin Salam? Alegeți!

17078061_10212125151784586_1446713832_n

 

În timp ce manelistul Florin Salam și trupa sa părăseau New York-ul cu buzunarele pline, fiind prinși de vameșii americani cu aproximativ 100 de mii de dolari nedeclarați, obținuți din câteva concerte și confiscați, în marea metropolă americană avea loc un eveniment cultural de excepție: artista româncă Elena Mândru Turunen, împreună cu soțul său, pianistul finlandez Tuomas Turunen, acompaniați de o trupă de muzicieni americani și finlandezi de primă mână, susțineau un concert de jazz la un club celebru din Manhattan.

S-a întâmplat duminică, 25 februarie 2017, în fața unei săli pline cu români și americani, excepționala noastră artistă și trupa ei ridicând asistența în picioare cu un repertoriu compus din piese românești și internaționale executat perfect! La un moment dat, o ospătăriță a venit cu o cutie de carton pe care scria “Donații pentru artiști”, concertul fiind gratuit, fiecare contribuind cu o sumă modică. |n final, conform obiceiului în cluburile de jazz americane, artista româncă s-a întreținut cu publicul și a vândut câteva CD-uri. Nu știu dacă a primit 200 sau 300 de dolari pentru o prestație care mi-a tăiat respirația și a lăsat fără replică un public venit la concert chiar din țara jazz-ului!

La o masă, într-un colț, am observat prezența discretă a ambasadorului României la Națiunile Unite, Domnul Ion Jinga, venit împreună cu soția să  o asculte și să o susțină pe artista româncă. Un gest semnificativ pentru un diplomat de carieră care știe să aprecieze și să promoveze  – fie și prin simpla prezență – evoluția valorilor românești în spațiul cultural american.

Comparând (dacă poate fi vorba de o comparație!) prestația mediocră, sumele uriașe încasate și ilegalitățile comise de manelistul Florin Salam și  de trupa lui cu evoluția Elenei Mândru Turunen, mă întreb: o fi drept să fim reprezentați în America de asemenea pseudo-valori, în detrimentul artiștilor autentici?! Ce a făcut Florin Salam pentru a încasa sume uriașe, în timp ce Elena Mândru Turunen  cântă gratis și este aplaudată în picioare în America!?

Grigore Culian, New York, 26 februarie 2017

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu