Dr. Damian Șerban la Golden Hour cu Jessie: Excesele de sărbători, disperarea din ianuarie și slăbitul sănătos

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, doctorul nutriționist Șerban Damian a vorbit despre comportamentele alimentare nocive, despre excesele alimentare de sărbători și ce afecțiuni ascund acestea. Totodată, specialistul a oferit câteva sfaturi utile pentru a reveni la normal după ce am exagerat cu mâncarea în luna decembrie și a vândut’ câteva secrete pentru a slăbi sănătos.

Kilogramele acumulate după sărbătorile de iarnă

Deși românul și, de fapt, tot omul se consolează singur cu gândul că este normal ca de sărbători să ia câteva kilograme în plus (că doar o dată e Crăciunul și merităm și noi să ne răsfățăm), dr. Damian Șerban, expert în nutriție, a atras atenția asupra faptului că nu este deloc sănătos și nici normal să acumulăm greutate într-un timp atât de scurt de doar una-două săptămâni. Deja dacă avem două kilograme în plus, care nu se risipesc în decursul a câteva zile (deci se exclude posibilitatea retenției de apă), atunci deja ar trebui să tragem un semnal de alarmă și să încercăm să ne revenim.

Nutriționistul a spus că primul pas către revenire ar fi să privim retrospectiv și să ne dăm seama ce ne-a determinat să mâncăm peste măsură. „Să fie pofta, lăcomia, poate alte motive mai profunde, de natură emoțională, pentru care am ajuns să mâncăm prea mult, contextul la care am fost expuși ș.a.m.d.”, aceștia au fost factorii schimbării de dietă care ar fi putut declanșa comportamentul alimentar inadecvat din perioada sărbătorilor, după cum i-a enumerat dr. Șerban Damian. „Să tragem niște concluzii reale și realiste apropo de greșelile pe care le-am făcut în ideea de a nu le mai repeta în viitor, pentru că altfel nu învățăm nimic”, a punctat doctorul.

Dacă au fost acumulate doar unul-două kilograme în plus, revenirea la o dietă echilibrată, bazată pe fructe, legume, carne și lactate slabe și din care se exclud alimentele concentrate, ne poate aduce pe calea cea dreaptă chiar și într-o săptămână. În cazul celor care au un exces ponderal mai serios, greutatea va putea fi dată jos într-un timp mai îndelungat, „un ritm normal al scăderii în greutate fiind undeva între două și patru kilograme pe lună”, potrivit recomandărilor medicului Șerban Damian.

Excesele alimentare de sărbători ascund o problemă comportamentală mai gravă decât pare!

„Cine a pus kilograme de sărbători, în principiu are probleme pe termen lung, pentru că o persoană echilibrată are un risc mult mai mic să acumuleze kilograme în perioada sărbătorilor față de o persoană care în principiu are probleme legate de alimentație și de greutate”, a subliniat specialistul. Cu alte cuvinte, dacă o persoană a acumulat kilograme de sărbători, acestea se adaugă peste un model alimentar greșit care trebuie schimbat în totalitate. Comportamentul alimentar greșit este în principal legat de cantități, de obiceiurile zilnice, de câtă activitate fizică are o persoană și de alți astfel de parametri.

La aceste obiceiuri alimentare greșite se adaugă și disperarea de a slăbi după sărbători. Tocmai din acest motiv, multe persoane optează pentru fel de fel de diete pe repede înainte care să le ofere rezultate rapide (sau cel puțin așa cred ele), recurg la post negru, la înfometare și la alte câte și mai câte metode de acest tip care nu fac altceva decât să le deregleze și mai mult organismul. Cel mai indicat ar fi să existe un plan concret, bine întocmit, cu țeluri realiste, care, odată îndeplinite, cu pași mici, să le ofere oamenilor motivația necesară pentru a continua. De aceea este întotdeauna o idee bună să se apeleze la sfatul unui specialist, care știe exact cum să potrivească lucrurile și cum să modeleze un plan alimentar pentru ca cel sau cea care îl folosește să vadă rezultate pe termen lung.

Pasiunea pentru dulciuri

Toți oameni au o plăcere mai mare sau mai mică pentru dulce, însă există și o explicație științifică în spatele acestei preferințe: „Laptele matern este ușor dulceag datorită lactozei pe care o conține, deci în viața noastră prima oară luăm contact cu ceva dulce. În al doilea rând, am fost programați, de-a lungul istoriei, să înțelegem că alimentele dulci pe care le luăm din natură, cum sunt fructele, au un risc mult mai mic de a fi toxice față de alimentele amare”, a dezvăluit dr. Șerban Damian. Alte persoane simt nevoia să mănânce ceva dulce atunci când sunt triste sau dezamăgite, pentru că asta le oferă o mică plăcere de moment. Important este să existe un echilibru. Avem voie să mâncăm și dulce din când în când dacă dieta noastră este suficient de bogată în alimente sănătoase. Esențial este să fim sinceri cu noi înșine.

Meniu de slăbit pentru un adult

Dr. Șerban Damian a subliniat importanța de a avea trei mese pe zi, eventual la care se adaugă câteva gustări intermediare. Este indicat să ne începem ziua cu un pahar de apă, pentru a contracara deshidratarea suferită pe parcursul nopții și, deși multe persoane nu simt nevoia să mănânce dimineața, este totuși bine să nu sărim peste micul dejun. Se recomandă o masă nu foarte consistentă, eventual ouă fierte sau o omletă cu legume sau niște cereale integrale cu iaurt. Până la masa de prânz, puteți include în dietă o gustare alcătuită dintr-un fruct care să diminueze senzația de foame până la următoarea masă ceva mai consistentă.

La masa de prânz putem avea unul sau două feluri. Se poate începe cu o supă de legume care este slabă caloric, dar care reușește să umple stomacul. La felul doi putem opta pentru un pește la cuptor cu legume, o tocană de legume sau o bucată de carne făcută la cuptor sau pe grătar cu orez sau piure.

Cina ar trebui să fie mai light, deci putem opta pentru o salată de legume, o mâncare de mazăre sau de linte, ori un pește sau carne slabă de pui sau curcan cu o garnitură alături.

La un astfel de meniu se acceptă și mici ‘derapaje’ atâta timp cât 80% din alimente sunt sănătoase și echilibrate și aceste mici scăpări nu depășesc 20% din aportul nutritiv total.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu