De 1 Decembrie, Iohannis și Ciolacu au demonstrat că fac parte din echipe diferite: primul e cu Externul, al doilea cu Internul

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Ciprian Purice a analizat evoluția actorilor politici cu ocazia Zilei Naționale, de la absențele lui Iohannis din Parlament și a lui Ciolacu de la Cotroceni, la discursul de tip prezidențial al lui Ciucă.

Ziua Națională a României a fost marcată de o serie de evenimente cel puțin ciudate petrecute pe scena politică a României. Președintele țării, Klaus Iohannis, a lipsit din Parlament, Marcel Ciolacu a lipsit de la Cotroceni, Nicolae Ciucă a ținut un discurs de tip prezidențial, deși nu se afla în postura să o facă, iar UDMR-ul a făcut niște declarații ieșite din comun.

În primul rând, analistul Ciprian Purice a ținut să scoată în evidență ipocrizia crasă a clasei politice, care, conform tradiției, a ieșit în față cu fel de fel de discursuri cu ocazia Zilei Naționale, făcând abstracție în totalitate de faptul că în restul anului nu dau dovadă de patriotism și își bat joc de propria țară.

Pe de altă parte, Ciprian Purice a declarat că „e foarte important mesajul dat de Ciolacu și de Iohannis. Practic, eu prin asta înțeleg că ei nu sunt parte din același proiect. Ciolacu face parte din proiectul coaliției de astăzi, un nou USR, care nu este proiectul lui Iohannis”. Ideea a fost completată de Cozmin Gușă astfel: „Deci USR-ul ar fi fost exponentul veritabil al Factorului Extern, care trebuia conlocuit de către PSD, reprezentant al Factorului Intern, iar jolly jokerul care ia forma vasului în care se varsă ar fi PNL-ul lui Iohannis. Practic, am intrat într-o formulă pe care Iohannis n-ar fi dorit-o, pentru că el a moșit formula Factorului Extern, cu moțul USR deasupra”. Totodată, analistul a precizat că este de apreciat faptul că Marcel Ciolacu a inclus în discursul său problema unirii Republicii Moldova cu România.

Cât despre discursul lui Ciucă, Ciprian Purice a observat câteva idei interesante: „el spune că trebuie abandonat liberalismul standard, cel al secolului XIX-XX, cel la care se raportează liberalii, ceea ce e foarte sănătos, pentru că e un pas înainte spre un conservatorism de dreapta mai degrabă. Mai mult decât atât, Ciucă spune că statul minimal trebuie abandonat; deci niște mesaje foarte la modă”. Se pare că se pun bazele unei tendințe generalizate de a încerca stoparea capitalismului sălbatic, potrivit lui Ciprian Purice. „Cineva, totuși, în statalitatea românească înțelege ce se întâmplă în lume, înțelege că neoliberalismul ăsta se cam încheie și că intrăm într-o nouă epocă, nu știm care va fi. Dar, în primă fază, vom vedea intervenții tot mai decisive ale statului sau ale entităților statale”, a concluzionat Ciprian Purice.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu