Când presa poate fi o armă letală

Autor: Adrian Lambru

Redactorul-șef de la Ziua News, Bogdan Comaroni, a declarat în cadrul emisiunii “Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Gold FM că: „Până la un al doilea război rece, prima cursă a înarmărilor este cea a presei. Jurnalismul poate fi o armă letală extraordinar de eficientă în situații de criză”.

Bogdan Comaroni pune problema efectelor pe care le poate avea presa în anumite situații de criză, acesta amintind de cele întâmplate pe perioada pandemiei de Covid-19 și actualmente în conflictul din Ucraina. În astfel de momente, interesul publicului poate decădea în fața interesului financiar sau al patronului de trust media.

„Într-o situație de criză, puterea va încerca întotdeauna să cumpere ceea ce e de cumpărat, iar ceea ce nu va putea să controleze, va încerca să distrugă” – specifică jurnalistul cu referire spre domeniul presi. „Trebuie ca toate să fie înglobate și să respecte niște reguli și să prezinte aceleași probleme și soluții”.

Cursa înarmării

Când vine vorba de înarmare, nu trebuie să ne referim doar la dispozitive ce pot distruge fizic, ci și informațional. Cum presa globală este cea mai importantă sursă de informații, o situație de criză ar veni la pachet cu o înarmare a instituțiilor jurnalistice, după spusele lui Bogdan Comaroni.

„Cine deține presa și informația deține puterea” – a adăugat jurnalistul. „Prima regulă a globalismului este să deții presa pe care să o pui să-și mențină atenția pe ceva strict. Am văzut ce s-a întâmplat în doi ani de pandemie, vedem acum ce se petrece între Rusia și Ucraina”.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu