Andreea Teodora Lăbuș/ DACĂ N-AR FI EMINESCU

Clasa a X-a/Colegiul Naţional „Spiru Haret” Tecuci

 

S-au scris cărți  întregi despre geniul lui Mihai Eminescu; mii și mii de pagini au fost umplute cu cele mai alese cuvinte despre marele nostru poet. Valoarea sa este incontestabilă privind orice domeniu în care acesta a evoluat: poezie, proză, jurnalistică.

Literatura română a fost influențată masiv de creația geniului său, fiind „atinși” toți scriitorii români ce i-au urmat, de la tradiționaliști la marii scriitori încadrați modernismului românesc, ca și la cei neomoderniști sau scriitorii postmoderni, optzeciști.

Dacă n-ar fi fost Eminescu, vistieria culturii românești ar fi avut foarte mult de pierdut. Pe lângă opera scrisă și opera influențată de el, s-ar fi pierdut si talentul lui Ion Creangă, deoarece acesta a fost convins de Eminescu să își scrie amintirile. Există numeroase cântece și scrieri despre Eminescu, piese de teatru și chiar filme; timbre, bancnote și monede au fost tipărite sau gravate cu chipul său, astfel aducându-se un plus culturii românești. Limba română, dulcea noastră limbă maternă a fost modificată și perfecționată prin literatura creată de Eminescu.

Ca poet, el a fost printre primii poeți români ce a introdus romantismul în creațiile sale, deși acest curent literat a ajuns târziu în sfera poeziei românești, dând astfel frâu liber creației celorlalți poeți romantici.

După ce a fost demis din funcția de revizor școlar în urma căderii guvernului conservator, el și-a făcut din jurnalism o unealtă prin care să își exprime opiniile, să o influențeze pe a altora și să îi facă pe ceilalți să își dea seama de adevăratele valori. De asemenea, prin articolele sale judeca aspru politicienii, demagogia, minciuna, corupția și, în general, non-valorilor promovate de politică.

Fără Eminescu ar lipsi o parte din noi, o parte imensă din cultura românească. El a intrat, poate fără să ne dăm seama, în sufletul nostru și în viața noastră, influențându-ne chiar pe noi, cei de acum. Și micii poeți începători de astăzi, cei ce încep din liceu mai ales, tind să aibă acea stare visătoare și să înceapă cu idile inspirate din opera sa.

Dacă n-ar fi Eminescu, n-am fi nici noi, nici cultura românească. Totul din acest punct de vedere ar fi diferit. Poate s-ar mai fi născut alte valori, dar cu siguranță niciun geniu care să îl întreacă pe el. Mult timp va mai trece și mulți oameni vor pieri înainte ca un geniu la fel de mare ca el să se nască. E imposibil ca din multitudinea de opere scrise de el să nu-i placă cuiva niciuna. El a devenit o imagine reprezentativă pentru literatura românească în mediul internațional și ar fi imposibil de dovedit că nu merită această cinste.

Chiar dacă trupul lui Eminescu a pierit, el încă mai trăiește în noi prin poeziile sale, așa cum lumina unei stele, chiar dacă aceast corp ceresc a pierit acum sute de ani, încă mai străbate imensul vid al galaxiei și luminează cerul nopții pământești. Eminescu nu e numai o simplă stea, Eminescu e luceafarul literaturii românești.

 

 – eseu înscris la concursul „Dacă n-ar fi Eminescu” – organizat de Biblioteca Municipală „Ștefan Petică”

Bibliotecar – Ionica Năsie

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu