Almanahul satelor moderne

de ANA MAGDIN

Ana Magdin: Marian Moroşan, de unde ideea unui Almanah al satelor?

Marian Moroşan: Ideea ”Almanahului satelor moderne” a venit singură. Pur şi simplu. Drumul până la idee implică însă componenta spaţiu – timp. După aproape 20 de ani de presă am simţit că populaţia din mediul rural are nevoie de o publicaţie a lor, un ziar care să reliefeze viaţa la ţară, cu speranţele nedefinite ale fiecărui răsărit de soare, zbuciumul cotidian al  omului legat de glie dar dependent de perfuziile politice ale guvernanţilor şi culminând cu farmecul fiecărui apus de soare. În definitiv, fiecare chindie, la ţară, conţine în sine promisiunea zilei de mâine. Aşa a apărut primul ziar dedicat mediului rural, ”Curierul satelor”. Ziarul nu-mi aparţine. În calitate de consultant am pus piatra de temelie la apariţia acestui ziar pentru un tânăr din Botoşani. Aşa se face că de la consultanţă am acceptat, în cele din urmă , să fiu şi Redactor Şef al publicaţiei. După două luni de peregrinări prin comunele Moldovei, am simţit că oamenii de la sate au nevoie de ceva mai mult decât îţi permite spaţiul tipografic al unui ziar. Şi mi-am amintit de Almanahul satelor de pe vremea ”împuşcatului de la Scorniceşti”. Pentru a nu avea probleme de genul drepturilor de autor sau de marcă rezervată, am decis să pregătesc prima ediţie a acestei ”Biblii a Ţăranului” – Almanahul satelor moderne. Mai mult chiar, pentru a fi sigur că nu este doar un moft de al meu, pentru a nu mă confrunta cu vechea problemă a creatorului îndrăgostit de propria creaţie, am conceput coperta primei ediţii (2014) şi am lansat-o pe reţelele de socializare pentru a cântări necesitatea unei astfel de publicaţii anuale. Reacţiile, feedback-ul primit a fost catalizatorul intenţiei.

Ana Magdin: Ce cuprinde acest almanah, te-ai concentrat pe promovarea satelor dintr-o anumită regiune a ţarii sau îşi găsesc locul satele din întreaga ţară?

Marian Moroşan: Editat de către asocierea Editurii Laocoon şi a firmei de presă Impact Media Press SRL-D, Almanahul satelor moderne va cuprinde secţiuni de tradiţii şi obiceiuri din comunele ţării, reţete culinare vechi şi noi, sfaturi practice gen ”secretele bunicii”, umor şi caricaturi, trucuri gospodăreşti pentru fermieri, informaţii despre Politica Agricolă Comună (PAC) 2014 – 2020 şi finanţările europene pentru agricultură. De asemenea, în acest Almanah al satelor moderne vor fi incluse o serie de proiecte complete, de la A la Z, pentru demararea unor afaceri nonagricole sau care vor putea fi folosite de fermieri pentru accesarea finanţărilor europene. Nelipsite vor fi şi prezentările comunelor din România precum şi poveşti inedite, reale, despre oameni şi situaţii din diverse localităţi ale ţării, precum şi multe alte surprize.  Almanahul va avea circa 1000 de pagini, va fi tipărit într-un singur volum sau în patru volume. Almanahul satelor moderne va fi, în acelaşi timp, ”consultantul” şi ghidul de pe poliţa fiecărei gospodării, dar şi un instrument deosebit de util administraţiilor publice locale şi firmelor cu activitate în diverse domenii tangente cu mediul rural. Lucrarea este versiunea nonconformistă a unei biblioteci practice într-un singur volum.

Ana Magdin: Când apare acest almanah şi unde poate fi el găsit?

Marian Moroşan:  Pentru că munca de documentare, selectare şi cristalizare a informaţiilor din toate comunele României necesită o abordare mai complexă, mi-am propus ca Almanahul satelor moderne să fie scos de la tipar în cursul lunii septembrie a acestui an. Distribuţia se va face direct către toate administraţiile publice locale, instituţiilor statului din diverse domenii de activitate, firmelor din ţară care şi-au exprimat interesul sau care vor dori să aibă această ediţie în biroul lor ca instrument de lucru. Publicul larg va putea intra în posesia almanahului fie prin comandă/rezervare directă pe adresa de E-mail: almanahulsatelor@yahoo.com, fie prin solicitarea lui ori de câte ori vom fi prezenţi în mijlocul comunităţilor la diverse evenimente gen Zilele comunei.

almanahul_satelor

Ana Magdin: Ce noutăţi mai pregăteşti?

Marian Moroşan: Cât priveşte alte noutăţi editoriale, mă văd nevoit să precizez că nu mă ghidez după dictonul latin ”Non multum, sed multem”. Chiar dacă astfel de proiecte sunt mari consumatoare de timp şi resurse, prefer ca ceea ce fac să fie dus aproape de perfecţiune şi apoi să mă concentrez pe alt proiect. Dar, da, în pregătire mai am o lucrare ce se va intitula ” Misterele catacombelor din slove”, o antologie de reportaje şi anchete realizate de mine în anii de presă, o lucrare ce se va constitui ca un fel de istorie atipică a unei anumite perioade de timp.

Ana Magdin: Înainte de a te ocupa de acest minunat Almanah al Satelor şi de a fi consilierul personal al doamnei deputat, Liliana Mincă, ce ai mai facut în această viaţă?:)

Marian Moroşan: Primul detectiv particular din zona Moldovei în 1998. Redactor, Redactor Şef sau director al mai multor publicaţii din Botoşani, Vâlcea, sau naţionale – în decursul timpului. Reporter de investigaţii peste 15 ani (2003 – 2008 – spaima mafiei şi corupţiei din zonă). Emisiuni realizate pentru anumite televiziuni din capitală sau de la Roma (Italia). Consultant antreprenorial şi consilier parlamentar (postură din care, împreună cu doamna deputat Liliana Mincă am ajutat zeci de familii din ţară, când statul le-a dărâmat şi ultima speranţă).

Ana Magdin: Gândul tău pentru români!

Marian Moroşan: Sunt mai puţin obişnuit să stau în faţa reportofonului. De regulă am fost cel care ţine reportofonul şi adresează întrebările. Nu pot transmite românilor decât să nu deznădăjduiască pentru că este cel mai mare păcat şi totodată deznădejdea este buza abrubtă a prăpastiei pierzaniei, a plafonării şi anonimatului. Românii sunt geniali, au multe de oferit, sunt sclipitori, dar au nevoie şi de un imbold, o motivaţie. Iar dacă motivaţia nu-ţi arată nici măcar umbra uneori, ar fi deosebit ca fiecare român să-şi amintească înţelepciunea versurilor: ”O luptă-i viaţa, deci te luptă/ Cu dragoste de ea, cu dor/ Tu-i ai pe-ai tăi – de n-ai pe nimeni/ TE LUPŢI PE SEAMA TUTUROR”. Vă mulţumesc foarte mult şi pentru că v-am urmărit activitatea jurnalistică şi la Bucureşti şi în Bucovina, permiteţi-mi să vă felicit.

10486225_312208218954825_725756117_n

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu