Actorul Gabriel Fătu la Golden Hour: despre actorie și despre noile proiecte

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, prezentată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, directorul Teatrului Dramaturgilor Români, Gabriel Fătu, a vorbit despre Gala Dramaturgilor Români, despre proiectele din ultimele săptămâni ale anului 2022 și despre actorie.

Gala Dramaturgilor Români

Gala Dramaturgilor Români este un proiect al teatrului cu același nume, coordonat de actorul Gabriel Fătu, și își propune să aducă în fața publicului iubitor de teatru spectacole ce au fost gândite de dramaturgi și regizori români. Așadar, este vorba de un proiect care se încadrează fără doar și poate în atmosfera de patriotism și dragoste de cultură română care se instalează începând cu data de 1 decembrie.

Până la sfârșitul anului, teatrul își propune să scoată trei premiere cu piese care au fost selectate de către o comisie specială din 50 de proiecte ale dramaturgilor și regizorilor români din mai multe colțuri ale țării. Este vorba despre `Trauma King`, `Interesul general` și `Nuntă în cer`. Pe lângă promovarea dramaturgilor români, teatrul își propune să promoveze generația tânără de actori și de aceea îi include și pe aceștia în noile proiecte desfășurate.

Actorul a ținut să menționeze că evenimentul organizat de Teatrul Dramaturgilor nu este o premiere, ci mai mult o gală în cadrul căreia se vor acorda totuși niște premii onorifice. Se vor acorda premii celor mai de succes dramaturgi din România, însă teatrul vine și cu un element de noutate: va exista un premiu și pentru publicul spectator de teatru. La final se va ține și un spectacol inedit, intitulat `Inocentul`, în regia lui Radu Băieșu.

Despre turneele internaționale

Actorul Gabriel Fătu a spus că teatrul pe care îl conduce are câteva proiecte în țară, însă a mărturisit că este destul de complicat să plece în turnee în afară, pentru că trebuie cărat mult echipament și echipa teatrului este foarte numeroasă. Așadar, ar fi foarte dificil să pui un spectacol mare în scenă în afara țării, din motive financiare, dar și din cauza nevoii de a avea alături echipa de profesioniști care să-ți stabilească un cadru propice jucatului pe scenă.

În schimb, ca să satisfacă dorința publicului și pentru a se asigura că lasă ceva frumos și de calitate în urmă, directorul Teatrului Dramaturgilor Români are de gând să filmeze la standarde profesioniste anumite spectacole pentru ca ulterior să le urce pe o platformă înființată special pentru teatru. Însă, momentan, acest plan este încă într-o fază incipientă.

Tinerii dramaturgi ai zilelor noastre

Actorul Gabriel Fătu și-a expus propria viziune asupra talentului generației tinere de dramaturgi:

„Cu siguranță că tânăra generație este talentată, pentru că au acces la foarte multă informație și unii sunt chiar geniali! Tot timpul există acest conflict între generații, însă eu nu cred că e chiar așa. Fiecare generație vine pe valul de informații pe care îl are”.

Cu toate acestea, deși avansarea tehnologiei a permis un progres teribil în toate domeniile posibile, actorul Gabriel Fătu a subliniat faptul că tinerii din ziua de astăzi nu mai citesc și se bazează pe faptul că totul le vine `de-a gata` pe internet.

Despre tinerii actori

La fel ca mulți alți actori consacrați, și Gabriel Fătu este de părere că ies prea mulți tineri actori de pe băncile facultăților de profil și că nu este loc pentru ei în teatrele din țară. „Anual ies sute de actori, dar teatrele sunt cam aceleași. Oamenii sunt angajați chiar până la pensie. Deci cam este un cerc închis”, a explicat actorul. Asta nu înseamnă că tinerii nu merită o șansă.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

3 COMENTARII

  1. I found your blog website on google and verify just a few of your early posts. Continue to keep up the excellent operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of ahead to reading more from you later on!?

Lasă un comentariu