• storytorrent.com
 • NEW YORK MAGAZIN

  P.O. Box 790304, Middle Village, NY 11379
  Telefon: (718) 896-8383 (office) * (347) 268.5616 (mobil)
  E-mail: nymagazin@aol.com

  info@nymagazin.com * grigore.culian@yahoo.com

  Website: www.nymagazin.com/en_US/

  Pentru abonamente si reclame

  în edițiile tipărite sau online sunați la (718) 896-8383

  sau contactați-ne prin e-mail la adresa:  nymagazin@aol.com

  sau grigore.culian@yahoo.com

  Plata se face numai în Dolari US

  (prin cec sau money order) pentru:

  New York Magazin, P. O. Box 790304, Middle Village, NY 11379

  Cupon de abonament:

  NUMELE SI PRENUMELE——————————————————————–

  ADRESA ——————————————————————————————-

  ORASUL —————————————-

  STATUL ————————————-

  CODUL POSTAL —————–

  NUMARUL DE TELEFON ————————————

  DORESC UN ABONAMENT PENTRU (ÎNCERCUIȚI MAI JOS):
  6 luni ($30)———        un an ($60.00)

  * COPIAȚI  CUPONUL ȘI TRIMITEȚI-L PRIN POȘTĂ SAU EMAIL.

  SCRIEȚI UN CEC SAU UN MONEY ORDER PENTRU:  

  NEW YORK MAGAZIN, P.O. BOX 790304,

  MIDDLE VILLAGE, NEW YORK 11379

  PLATA SE FACE NUMAI IN DOLARI SUA.

  Autor: Oana-Medeea Groza

  Invitată în emisiunea „Golden Hour cu Jessie” moderată de Jessie Baneș la Gold FM, cunoscuta prezentatoare Mirela Vaida a vorbit cu regret despre marele actor Alexandru Arșinel, mentorul care i-a schimbat radical viața și a încurajat-o să meargă pe drumul muzicii. Consacrată în lumea televiziunii și a muzicii, Mirela Vaida a vorbit despre dragostea sa pentru folclor, despre provocările meseriei de artist și despre cele mai noi proiecte ale sale, care includ lansarea emisiunii de pe Antena Stars, „Petrecem românește – cu Mirela Vaida”.

  Având în vedere nefericitul eveniment recent al morții marelui actor Alexandru Arșinel, Mirela Vaida a ținut să-i aducă un omagiu în timpul emisiunii, vorbind cu mult respect și cu multă căldură despre cum l-a cunoscut și ce fel de relație a existat între cei doi.

  „Am fost extrem de mâhnită, pentru că mi-am dat seama că eu am prins niște vremuri în care am mai apucat să-i cunosc pe acești mari actori: Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Nae Lăzărescu. În ultimii ani au plecat toți, unul după altul. Pentru mine Arșinel a fost un om care n-a făcut niciodată rău, indiferent de ce ar spune unii sau alții. Arșinel avea așa, un crez al lui: ‘Dom‘le, eu nu fac rău oamenilor‘. El știa despre toate problemele din teatru. De câte ori putea, se implica să-i ajute pe cei care aveau probleme și era foarte înțelegător.”

  Omul Alexandru Arșinel avea talentul de a electriza întreaga sală atunci când urca pe scenă, mai ales alături de Stela Popescu. Ei erau cuplul-minune și era imposibil ca ei să nu te facă fericit, să nu te facă să râzi și să nu-ți facă ziua mai bună. Totuși, să nu uităm că Alexandru Arșinel și-a trăit aproape întreaga viață pe scenă: 50 de ani dedicați teatrului! A fost emblema revelioanelor de la Pro TV și publicul îl iubea. Indiferent de ce spune lumea, carisma și talentul său au fost ceea ce a atras publicul.

  Cariera muzicală – o investiție de mii de euro pentru Mirela Vaida

  Alexandru Arșinel i-a schimbat viața Mirelei Vaida. Pe când era proaspătă absolventă a Facultății de Drept, cunoscuta prezentatoare s-a dus să dea audiții pentru un post de solistă la teatrul domnului Arșinel. El a luat-o atunci sub aripa lui și a îndrumat-o în cariera sa artistică. Avea marele actor Arșinel un fel de a-și dojeni protejații, un fel de dojană blândă a unui tată care te iubește foarte mult, dar nu ți-o spune prea des ca să nu ți se urce la cap aprecierea.

  Așa se face că Mirela Vaida a devenit o artistă a cărei voce se pliază pe mai multe stiluri muzicale, însă marea ei dragoste rămâne folclorul. Atracția și respectul pentru folclor provin din copilăria petrecută într-un sătuc din Iași. Cariera sa în lumea muzicii populare a început odată cu prezentarea emisiunilor de folclor pe postul Favorit TV.

  „Multă lume mi-a reproșat: ‘de ce nu te-ai apucat chiar tu de folclor? Aveai tot ce-ți trebuia‘. Ceva din mine mi-a spus că mi-ar plăcea să încerc mai multe lucruri și să nu rămân doar cu asta, mai ales că eram studentă la Facultatea de Drept din București și tocmai mă angajasem și la Teatrul de Revistă. Voiam să fac câte puțin din toate. Dacă aș da timpul înapoi, m-aș apuca mult mai devreme de asta. Regret că am început să cânt abia de anul trecut, dar mă bucur că am ajuns să fiu propriul producător și să fac ceea ce-mi place. Totuși, mi-a fost destul de greu să fac lumea să înțeleagă că numele meu nu se leagă doar strict de televiziune și de emisiunile de unde mă cunosc ei”.

  Mirela Vaida este una dintre puținele interprete din ziua de astăzi care crede că folclorul românesc nu are moarte și se încăpățânează să cânte exact ceea ce îi place, fără să vrea atenția industriei muzicale comerciale. Ea își propune să scoată o nouă piesă despre România cu ocazia Zilei Naționale, pe 1 decembrie.

  Industria muzicală este mult prea axată pe artiștii comerciali

  Din ce în ce mai mulți artiști se reprofilează către manele pentru că simt ei că nu obțin suficientă popularitate sau suficiente venituri din muzica pe care o cântau până atunci.

  „Oamenii vor să câștige. Aspectul comercial e mai mult decât determinant. Eu nu îi condamn, pentru că artiștii fac investiții după investiții și își dau seama că nu le merge. Și atunci se întreabă: Ce se cere? Păi…manele. Dacă publicul asta cere, asta trebuie să primească”

  Mirela Vaida mărturisește că și în televiziune este la fel. Dacă oamenii nu se uită la emisiunile frumoase și pozitive, atunci televiziunile ce ar trebui să facă? Să le difuzeze în continuare? Nu, se reprofilează. Televiziunile trebuie să se adapteze la cerința publicului. „Televiziunea comercială nu are rolul de a-i educa pe cei din fața ecranelor. Asta ar putea să o facă televiziunea de stat”, declară Mirela Vaida.

  Mirela Vaida mai scoate în evidență un defect al industriei artistice: pe radio sunt aceeași 5 artiști difuzați din nou și din nou. „Normal că restul de artiști din România nu se mai simt băgați în seamă. Nu e loc pentru ei pe radiourile comerciale. Și atunci se duc și ei și încearcă să se afirme pe Youtube, pe tiktok, pe Instagram. Este total nedrept acest monopol pe radiouri”.

  „Petrecem românește – cu Mirela Vaida” – o gură de aer proaspăt pentru români

  Cel mai recent proiect al Mirelei Vaida este noua emisiune difuzată pe Antena Stars duminica de la ora 20:00, „Petrece românește – cu Mirela Vaida”, emisiune ce-și propune să readucă în fața telespectatorilor valorile românești, marii artiști români și genurile muzicale apreciate de publicul larg, precum muzica de petrecere, muzica ușoară, muzica folclorică, muzica generației de aur și multe altele. Emisiunea se adresează iubitorilor de frumos, celor nostalgici pentru muzica românească bună, pentru valorile țării, și celor care îndrăgesc folclorul.

  Emisiunea „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro

  (https://youtu.be/FymtvrEIbNo)

  Autor: Oana-Medeea Groza

  În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de luni, prezentatoarea Iosefina Pascal analizează avertismentul ONU cu privire la alimentația mondială.

  David Beasley, directorul Programului Alimentar Mondial al ONU, afirmă că ”vom avea o mare problemă cu hrana în 2023”, deoarece nu vor mai fi disponibile anumite alimente, și că ”acest lucru va aduce iadul pe Pământ”.

  Tot David Beasley vine cu un avertisment îngrijorător: ”în 24 de luni, dacă liderii lumii nu intervin cu programe rapide de protejare a populației, vom avea foamete, migrație în masă și prețuri uriașe”. O donație de 6 miliarde de dolari de la miliardari precum Musk și Bezos ar putea ajuta 42 de milioane de oameni care „vor muri literalmente dacă banii nu vor ajunge la ei”.

  În acest context global, jurnalista observă un fapt paradoxal, dar interesant, în legătură cu Bill Gates, care, deși este implicat în producția de carne artificială, a declarat că, dacă renunțăm la carnea naturală, emisiile de carbon nu se reduc semnificativ. ”Faptul că Gates se repliază înseamnă că lumea nu acceptă închiderea fermelor de animale”. De aici se observă o mare contradicție între avertismentul ONU privind o mare criză alimentară și curentul globalist care promovează distrugerea industriei alimentare.

  Cauzele crizei alimentare

  Jurnalista identifică lipsa fertilizatorilor ca fiind una dintre marile probleme din acest domeniu, lipsă cauzată de scumpirea energiei la nivel mondial, cât și de excluderea unor mari producători din acest circuit, cum ar fi Federația Rusă. O alta cauză a prefiguratei crize alimentare este și scăderea producției alimentare în general, deoarece firmele și companiile de profil nu mai au lichidități pentru plata facturilor imense.

  Soluția la această problema majoră este ”reluarea comerțului și transportului de grâne și fertilizatori; altfel lucrurile se vor înrăutăți rapid”, concluzionează jurnalista.

  Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

  Autor: Oana-Medeea Groza

  În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, moderatoarea Iosefina Pascal a vorbit despre modul în care Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, a decis să sfideze complet popoarele și să nu se prezinte la audieri în fața Comisiei Parlamentului European.

  Publicația Politico a emis o știre în care se relatează că CEO-ul companiei Pfizer, Albert Bourla, ‘a fugit‘ din fața Comisiei Parlamentului European care ancheta modul în care s-au negociat contratele Pfizer.

  Bourla trebuia să fie audiat zilele trecute în fața Comisiei Parlamentului European, dar a ales să nu se prezinte. Deci poporul și cei care i-au plătit vaccinurile îi cer lui Bourla răspunsuri cu privire la vaccin și el fuge din fața responsabilității.

  Pentru români, o astfel de faptă ar fi ‘acceptabilă‘, întrucât au existat atât de multe precedente încât s-a normalizat fenomenul tăcerii oficialilor pe subiecte grave, din păcate… Dar la nivel european este absolut inadmisibil să se întâmple așa ceva. „Nimeni nu se aștepta să nu vină Bourla să dea niște răspunsuri… mai ales că Ursula von der Leyen este anchetată exact pentru modul în care a negociat contractele din pandemie prin mesaje și emailuri care au dispărut ca prin magie”, subliniază Iosefina Pascal.

  Conform relatării Iosefinei, guvernele europene nu mai sunt independente, ci sunt conduse, mai mult sau mai puțin din umbră, de astfel de mari companii și multimilionari din domeniul Pharma, cel energetic ș.a.m.d. „Rând pe rând, aceste guverne vor pica, pentru că nu mai au control asupra a ceea ce pot face și a ceea ce nu pot face”, avertizează Iosefina Pascal. O astfel de sfidare la nivel european este mult prea greu de digerat și de aceea guvernele vor fi date jos de către cetățenii care se simt jigniți și manipulați. Acest fenomen va avea loc fie prin mișcări de stradă, fie prin vot, însă rezultatul va fi același.

  Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

  Autor: Oana-Medeea Groza

  În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, moderatoarea Iosefina Pascal a prezentat situația alegerilor din Brazilia: posibile fraude și răspunsul prompt al cetățenilor care au ieșit la protest.

  Ieri seară în Brazilia, Bolsonaro conducea cu 48-49%, iar oponentul său se situa undeva la 44-45%, o diferență relativ mică. La scurt timp, s-a petrecut o inversare a scorului, Bolsonaro fiind depășit cu aproximativ 3 milioane de voturi.

  În consecință, deja au început protestele în Brazilia, pentru că oamenii sunt nemulțumiți și au înțeles că trebuie să-și apere votul și opiniile. Și mai interesant este că Luiz Inácio Lula da Silva, oponentul lui Bolsonaro, a făcut pușcărie pentru corupție. Lula participă la acțiuni de campanie, apărând inclusiv cu susținători ai comunismului.

  „Se pare că vedem și aici aceeași încercare de influențare externă a votului cetățenesc cum am văzut în Italia din partea Ursulei von der Leyen. Campania electorală în Brazilia a început de prin iulie-august. Ei bine, a apărut o știre pe Reuters în luna iulie care spunea că au venit bancheri, șefi de multinaționale și alți diverși simpatizanți ai DAVOS și au declarat că ‘este pericol mare cu democrația în Brazilia‘, adică Bolsonaro n-ar trebui să fie președinte. Asta face parte din propaganda de stânga”, informează jurnalista Iosefina Pascal.

  Turul doi va avea loc pe data de 30 octombrie, însă până atunci este foarte posibil să fie din ce în ce mai multe proteste, pentru că oamenii sunt îngrijorați de schimbarea bruscă a numărului de voturi pentru fiecare candidat. Oamenii sunt implicați în viața politică și acesta este un  lucru bun.

  Românii sunt foarte nemulțumiți, dar totuși nu vedem în stradă un număr suficient de mare de cetățeni care să protesteze și care să-i tragă la răspundere pe politicienii vinovați.

  Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

  Autor: Oana-Medeea Groza

  În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio GOLD FM, au fost abordate cele mai presante și actuale probleme cu care se confruntă românii, fiind invitați la discuție doi dintre reprezentanții fanilor GOLD FM din Banat. Este vorba despre Gabriel Marinescu și Carmen Cazan, care au prezentat îngrijorările reale ale cetățenilor și cum privesc viitorul în actuala situație.

  În cadrul întâlnirii Grupului de Gândire GOLD care a avut loc în Banat au fost schimbate impresii privind românismul și starea actuală din țară. În acest context, pe fondul multiplelor crize social-economice care-i afectează pe români, a fost realizată o radiografie a îngrijorărilor acestora și au fost propuse eventuale soluții.

  Soții Carmen si Emil Cazan au ales să facă ceva de suflet: au ridicat în comuna Voiteg, prin propriile forțe, un centru cultural (ASOCULT) cu funcții multiple și au pus la dispoziția celor însetați de cultură un muzeu etnografic cu foarte multe piese rare, impecabile din punctul de vedere al conservării și care „reprezintă o avere națională fantastică”, afirmă Cozmin Gușă.

  Problemele românilor

  „Înainte de ‘89 erai obligat sa fii membru de partid pentru a accede în orice funcție”, însă anii de după „‘89 au fost o mare dezamăgire”, spune Carmen Cazan, făcând o paralelă între trecut și prezent și arătând că libertatea dobândita nu a fost suficientă pentru a obține și bunăstarea oamenilor.

  Gabriel Marinescu afirmă că ”timișorenii și românii au nevoie de adevăr. Din ce în ce mai multe minți încep să înțeleagă ce se întâmplă. Românii sunt îngenunchiați de minciună, de taxe, de prețuri, iar alții își fac jocurile pe seama lor”, iar ”bătălia politică este doar pentru a acapara resursele țarii”. S-a subliniat că la Timișoara, la Revoluție, oamenii s-au sacrificat pentru libertatea de exprimare, care acum este înăbușită de minciuna promovată de presa aservită politic.

  ”Pentru ce-ți rămâne de luptat?” întreabă analistul Cozmin Gușă, iar răspunsul și rezolvarea tuturor acestor probleme este – „să retrezim sentimentul național în această Românie binecuvântată de Dumnezeu!”.

  Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

  Autor: Oana-Medeea Groza

  În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a discutat despre evenimentele scandaloase ce au avut loc pe parcursul protestului din data de 2 octombrie, precum și despre jocul politic făcut de George Simion și care sunt păpușarii care îi dictează mișcările.

  În cursul zilei de ieri, 2 octombrie, a avut loc un protest de amploare în București, în Piața Victoriei, demarat de către suveraniști, în special aceia din partea partidului AUR. Se pare că suveraniștii români, în special George Simion, nu au reușit să administreze și organizeze suficient de bine protestul, dezamăgindu-i pe cetățeni. Marius Ghilezan este de părere că George Simion s-a dat de gol și a arătat pe față că este folosit de către cei de la putere.

  Un miting care ar fi trebuit să se desfășoare într-o manieră armonioasă, care să reflecte buna înțelegere și cooperarea dintre George Simion și Diana Șoșoacă, a degenerat brusc și fără cale de întoarcere într-o altercație aprigă. Dianei Șoșoacă i-a fost tăiat microfonul, nemaiputând să declare ceea ce avea de declarat. A urmat un scandal-monstru, căci avocata nu s-a lăsat mai prejos. Marius Ghilezan a comentat: „Eu i-am explicat prietenește lui George Simion că scena politică este alta decât galeria. Se pare că el  a rămas la nivelul galeriei”.

  Să fi fost totul un teatru ieftin?

  Jurnalistul Marius Ghilezan consideră că toată această situație penibilă nu a reprezentat nimic altceva decât un spectacol ieftin pregătit de ‘acasă‘. „Scenariul cu arestarea a fost premeditat, este un aranjament toxic și o minciună sfruntată. George Simion a avut timp doi ani să învețe cum se face politică. N-a vrut să învețe. Pe de-o parte a intervenit păcatul trufiei, iar pe de altă parte, a fost servantul perfect al coaliției PSD-PNL”, afirmă Marius Ghilezan.

  Practic, acțiunile lui George Simion au aruncat în aer posibilitatea ca protestul de ieri să aibă o valoare aparte pentru români și au ruinat întregul scop al mitingului. S-a ajuns în situația această pentru că s-a dorit ca pe latura suveranistă să vină tot un numit al politicienilor corupți pentru a nu lăsa loc unui ‘exemplar‘ veritabil. Așa se explică și faptul că toate excesele făcute de George Simion au fost tolerate de autoritățile statului; Deep State-ul are nevoie de George Simion, aceasta este teoria înaintată de Marius Ghilezan.

  Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

  Autor: Oana-Medeea Groza

  Astăzi, 30 septembrie, a avut loc premiera noii emisiuni de la Radio Gold FM, „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă. În cadrul ediției pilot a emisiunii, Petru Romoșan și Andrei Gușă au realizat o analiză amănunțită a evenimentelor majore care s-au petrecut pe parcursul săptămânii. Dintre acestea, cea mai presantă problemă s-a dovedit a fi distrugerea Nord Stream. Care sunt vinovații și ce măsuri va lua Rusia?

  Un subiect cu greutate care a ajuns în toate ziarele și pe toate posturile de televiziune săptămâna aceasta a fost scandalul sabotajului conductelor Nord Stream. Analistul Petru Romoșan realizează o analiză amănunțită a situației, venind cu noi ipoteze care să aducă lumină asupra cazului.

  Nord Stream1 și Nord Stream2 au fost distruse în timpul săptămânii acesteia, ducând la pierderi de aproximativ 600-800 de milioane de euro pentru Rusia. Cercetătorii danezi și suedezi au scos din start în afara discuției posibilitatea unui cutremur și au susținut cu tărie că a fost vorba despre o explozie. Cine e făptașul și cine profită de pe urma acestei distrugeri?

  Părerile par a fi împărțite. Rușii și americanii aruncă vina de la unii la ceilalți. Petru Romoșan spune că SUA și Norvegia au foarte mult de câștigat în această criză creată. Exact în ziua exploziei s-a deschis o conductă care leagă Norvegia, Danemarca și Polonia. Și mai interesant este că în apropiere de zona incidentului se află o bază militară poloneză care se ocupă exact cu bombardamente subacvatice.

  SUA și-a găsit o nouă marionetă

  Petru Romoșan citează de pe un site american militar foarte serios (Moon of Alabama) care înaintează ipoteza că exploziile recente sunt „o nouă lovitură poloneză dată în războiul din Europa contra cancelarului Olaf Scholz”. Principala victimă a distrugerii celor două conducte este chiar Germania, pentru că fără gazul ieftin rusesc economia intră în colaps.

  „Polonia e șeful absolut al rusofobiei. În plus, relațiile dintre Polonia și Germania sunt foarte complicate. Fiindcă există în apropiere o bază militară poloneză, cel mai probabil ei au fost de vină, însă au folosit drone americane”, declară Petru Romoșan. Așadar, este foarte probabil ca SUA să se fi folosit de polonezi pentru a distruge conductele rusești.

  Probabil rușii au pregătit deja un plan de ripostă pentru distrugerea celor două conducte de gaz. Deja este vorba despre o abolire a dreptului internațional, pentru că s-a ajuns la distrugerea proprietății rusești în apele internaționale.

  Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM, și pe goldtv.ro.

  Autor: Oana-Medeea Groza

  În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a discutat despre starea presei românești.

  Se simte și se cunoaște deja că presa din România a intrat de mult timp în picaj liber, odată cu ea prăbușindu-se și calitatea informațiilor. De aceea, cei mai mulți dintre cetățenii români se simt enervați și dezamăgiți la culme de prestația jurnalistică din țară, mai ales că presa este aservită forului politic și oamenii și-au pierdut complet încrederea. Cozmin Gușă, analist și geopolitician, a scris chiar astăzi un editorial mai amănunțit despre acest subiect (pe care îl puteți găsi aici), subliniind defectele presei și surprinzând cu acuratețe starea de slugărnicie a jurnaliștilor.

  Emisiunea de astăzi își propune să analizeze întocmai starea presei, oferind perspectiva unui jurnalist recomandat de o experiență vastă și de atenția sa la detalii: Ion Spânu. Aceiași jurnaliști din pandemie care îi împingeau pe oameni într-o groapă fără fund a fricii și panicii ajung astăzi să fie promotorii războiului și a măsurilor propuse de Ursula von der Leyen, demonstrând încă o dată lipsa de libertate și statutul de ‘servitori‘. Obiectivitatea lipsește cu desăvârșire și mai există doar câțiva jurnaliști sinceri care vor să scoată la iveală adevărul.

  Întrebat dacă presa românească mai are vreo șansă să revină la normalitate, Ion Spânu răspunde:

  „Nu sunt atât de pesimist. Faptul că am rămas pe baricade și că nu suntem singuri îmi dă speranță. Suntem destul de mulți jurnaliști care și-au păstrat principiile. Într-adevăr, suntem destul de puțini față de ceea ce este necesar, dar nu ne dăm bătuți, chiar dacă lupta va fi grea. Poate tocmai asta oferă culoare și conferă un anumit farmec meseriei noastre”.

  Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

  Autor: Oana-Medeea Groza

  În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Adrian Severin a încercat să analizeze scandal Nord Stream dintr-o altă perspectivă.

  În contextul forței dreptului internațional se prefigurează o eventuală anchetă privind sabotajul gazoductului NORD STREAM, afirmă analistul Cozmin Gușă, provocându-l pe Adrian Severin la o radiografie a faptelor.

  „Mă tem că toate procedurile de anchetă vor avea aceeași soliditate si relevanța ca referendumurile din Donbas. Nu cred că o anchetă pe care o face oricare dintre părți poate să conducă la concluzii credibile” este răspunsul prompt al lui Adrian Severin.

  Analistul și politicianul Adrian Severin identifică două posibilități principale relativ la ceea ce s-a întâmplat.

  Pe de o parte, proiectul gazoductului ce livra gaze naturale Europei nu convenea SUA, dar nici unor țari din UE care aveau potențial propriu în livrarea de gaze, Germania câștigând astfel un monopol în domeniu asupra întregului continent. Toate acestea, însă, nu sunt probe suficiente pentru a putea incrimina vreuna din țări și nici SUA, care la nivel declarativ și-a afirmat opoziția fața de acest proiect.

  Pe de altă parte, dacă luăm în calcul că Rusia ar putea fi cea care și-a distrus propriile conducte, atunci o consecință foarte gravă pe care trebuie să o avem în vedere este că Rusia a decis să rupă complet relațiile cu Europa și să se întoarcă către Asia, punctează Adrian Severin.

  Concluzionând, situația este îngrijorătoare și nu avantajează deloc Europa care se vede privată de gazul ieftin livrat de Rusia, dar intră în acest fel sub monopolul SUA privind aprovizionarea cu gaze naturale.

  Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

  Autor: Cozmin Gușă

  Românii ce vor să se informeze corect se plâng pe unde apucă de faptul că mass-media nu le mai oferă această posibilitate, cu excepția câtorva site-uri de știri și 2-3 radiouri. În mod clar nici o televiziune din grila cabliștilor nu se mai califică azi ca să îndeplinească criteriile de obiectivitate, mai există doar vreo 3-4 moderatori ce negociază din greu cu patronii lor ca să reușească să nu-și bată joc de meserie, alții s-au mutat doar în mediul online ca să-și poată face treaba corect. Desigur că e prea puțin, proporția entităților media ce ”cântă melodia preferată, plătește-mă Șefu’ să-mi placă!”, este probabil sărită de 95% din total.

  În fața acestei situații, în interiorul acestei mari părți a presei se duce o luptă crâncenă, văzută și nevăzută, nu doar pentru bugete preferențiale, dar mai ales pentru acuzare reciprocă. Cei care iau bani doar de la Guvern îi beștelesc pe cei ce capătă bugete și de la partidele politice, iar cei ce iau bani doar de la companii private ce le impun linia editorială (cum ar fi OMV ce plătește ca să fie susținută spolierea cetățenilor în beneficiul profiturilor ei) se oțărăsc la toți ceilalți ce cântă partitura Guvernului și a partidelor, pozând fals în corecții de serviciu. Adevărul și normalitatea este că nu-i ilegal și nici imoral ca presa să capete bani de la Guvern, partide sau companii private, dar cu condiția necesară și suficientă ca să-și păstreze atitudinea critică în interesul cetățeanului/consumatorului, și-atunci când sponsorii greșesc să fie luați și ei la întrebări, oferindu-le astfel posibilitatea de explicații. Atât și nimic mai mult! Ori tocmai asta lipsește și enervează/dezamăgește publicul, faptul că patronii din presă și-au acceptat statutul de șefi de ansambluri de lăutari ce cântă la comanda celor ce-i plătesc. Situația nu e nouă și e generalizată în lume, dar a devenit de nesuportat abia în pandemie sau război când cetățenii au nevoie de informații corecte în baza cărora să-și croiască o strategie de supraviețuire.
  Situația e și mai puturoasă dacă luați în considerare că unii din presă ce sunt tăiați de la porție încep brusc să-și critice foștii binefăcători, căutând să se mute în tabăra dușmanilor acestora, își schimbă ”predicatele” editoriale brusc și publicul lor chiar nu mai pricepe nimic, se dezorientează și mai rău. Iar de-aici vine această senzație de marasm în presa noastră, ce provoacă incertitudine și deziluzie la nivelul oamenilor. Un ospiciu numit România!

  Sunt în postura să cunosc bine (dacă nu cumva chiar cel mai bine) mecanismele relaționării politică-presă, am lucrat în ultimii aproape 30 de ani la vârful celor două ”tabere”, și dacă n-ar trebui să-mi fie silă de nivelul la care s-a ajuns, apoi desigur că mi-ar fi milă, fie de mulții patroni și jurnaliști de care sunt legat prin relații de prietenie/amiciție, și ce-au ajuns să se prostitueze la bătrânețe, fie de unii politicieni mai de treabă ce nu mai știu/pot să se extragă din acest carusel al lăcomiei, interesului, șantajului. Și nu-i nici o soluție pe termen scurt și mediu, nu vă faceți iluzii!

  P.S. L-am văzut azi-dimineață pe Instagram pe Mircea Dinescu care-a dat-o pe lăutăreală la propriu și organizează concerte cu public și orchestra lui de lăutari, unde-și cântă, afon dar simpatic, poeziile publicate în ”Cațavencii”. E cam trist, dar mai corect așa!

  Skip to toolbar