Ca leii în turmă

de SEBASTIAN DOREANU

Sâmbătă 24 mai, după-amiaza. Fine Arts Theatre, sala de festivități a Liceului Cherry Creek din Denver este plină de liceeni, băieți și fete. Tineri veniți de pe toate continentele. Dacă asculți cu atenție poți auzi frânturi de șoapte în engleză, chineză, rusete, sârbo- croată, japonezăși da, chiar românește. Este momentul așteptat cu emoție de către toți cei prezenți. A sosit clipa când ani de eforturi intelectuale, de muncă asiduă, de activitate intensă urmează să fie recompensate. Pentru că cei din sală nu sunt adolescenți obișnuiți. Ei sunt cei mai buni dintre cei buni în știința computerelor. Sunt cei care, o spun fără să măînșel, în anii următori vor revoluționa lumea virtuală. Sunt veniți din toată lumea aici, în Denver, capitala statului Colorado, metropola de la poalele Munților Stâncoși, unde anul acesta s-a desfașurat a 36-a ediție a concursului internațional organizat de ACSL – American Computer Science League. 200 de echipe s-au întrecut într-o bătălie a minților creatoare

După mai mult de opt ore în care au rezolvat probleme de programare sau de matematică aplicatăîn informaticăși au oferit cele mai bune soluții , acești tineri minunați așteaptă să-și audă rezultatele. .  Alături de ei,în sală, suntem și noi, trei români din Denver, veniți să-i susținem și să-i ovaționăm pe membrii delegației române, elevi de la prestigoase colegii din țară: trei echipe din Brașov, o echipă din București și una de la Iași. Pe scenăîncep să urce câștigătorii. Iatăși drapelul României, purtat de echipa Colegiului Național Grigore Moisil din Brașov. Au câștigat locul întâi la Intermediate Division cu o echipă formată din 5 membrii ( dintr-un total de 16 echipe ).Tinerii români sunt singurii care au adus un steag cu ei. Îl pasează echipei următoare de la Colegiul Național Andrei Șaguna din Brașov, câștigătoare a locului întâi dar la Senior Division cu o echipă de 3 membrii ( dintr-un total de 17 echipe ). Urmează o altă echipă, tot din Brașov, a Colegiului Național Unirea, care și ei flutură tricolorul în fața celor prezenți, premiati fiind pentru rezultatele obținute individual. Doar trei steaguri fluturăînîntreaga sală. Cel al Americii, al statului Colorado și al României. Ca român american mă simt mândru, ca brașovean aplaud din răsputeri cele trei echipe din orașul natal, cîștigătoare aici, la Denver, într-un concurs internațional de informatică. România are cu cine să se mândreascăîn fața comunității internaționale de informaticieni  și sper ca la întoarcerea în țară să le fie recunoscută valoarea. Îmi doresc ca reporterii din București, Brașov, Iași, Cluj sau din restul țării să-i prezinte așa cum merităîn ziare sau la televiziune, pentru că ei sunt România adevărată, România de mâine, ei reprezintă poporul român mai mult decat un manelist soios sau o fufă leșinată.

Și pentru ca numele acestor tineri minunati să fie cunoscute, prezint aici componența celor trei echipe din Brașovcîștigătoare la Denver:

De la Colegiul Național Grigore Moisil: Răzvan Ardelean, Timotei Ardelean, Eugen Patru, Alexandru Dumitru, Cristian Tamaș, Cornel Goran, George Maca.

De la Colegiul Națioanal Andrei Șaguna: Dan Fodor, Mihai Parpalea, Alexandru Ghițăși Gabriel Ineluș.

De la Colegiul Național Unirea: Andrei Bălășescu, Claudiu Theodorescu și Daniel Pandelea.

Onoruri și cuvinte de laudă merită din plin profesorii acestor liceeni. Doamnele profesoare Milena Popa și Laura Nițulescu de la Colegiul Național Grigore Moisil, domnul profesor Doru Modrișan de la Colegiul Național Andrei Șaguna și domnul profesor Ioan Dumbravă de la Colegiul Național Unirea i-au îndrumat în toți anii de pregătire intensă, de activități extra-școlare, de ore petrecute împreunăîn laboratorul de informatică.

Petre Țuțea, acest Socrate al României, povestește undeva că, fiind mai răsărit la minte de mic copil, a intrat în școală ca leul in cireadă. A mâncat-o toată. Nu mă pot împiedica să-i compar pe acești brilianți adolescenți români cu niște lei. Niște lei tineri care au intrat în turma computeriștilor și au mâncat-o. Toată.

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu