Ordinea unipolară a murit! Forța alianței Rusia-China se ciocnește astăzi cu scleroza politică a SUA și slăbiciunea UE

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Adrian Severin, fost Ministru de Externe și reputat analist, a analizat perspectivele geopolitice ale lumii după întâlnirea la nivel înalt dintre liderul Rusiei, Vladimir Putin, și liderul Chinei, Xi Jinping.

Se preconizează că această întâlnire istorică dintre Xi Jinping și Putin, a 40-a, va schimba de acum înainte geopolitica mondială. Analiștii cu un fin simț al observației au putut anticipa încă de la finele secolului trecut viitoarele tendințe ce au acaparat geopolitica în ultimele două decenii, și anume ruptura dintre SUA și Europa, dorința SUA de a subjuga Europa, tendința germanilor de a se ridica drept o forță dominatoare peste Europa, inocularea crezurilor neomarxiste, așa cum a consemnat și Adrian Severin în articolele și analizele sale. Toate acestea conduc la concluzia că, la un moment dat, o nouă ordine mondială avea să se instaureze.

Iată că vânturile schimbării s-au abătut asupra lumii poate mai devreme decât s-ar fi așteptat. Astăzi, o nouă ordine globală pune stăpânire pe întreg mapamondul, iar tranziția nu este una lină, ci marcată de mari confruntări, după cum indică Adrian Severin. Diplomația chineză și cea rusă sunt încărcate de o sofisticare consolidată ce le conferă celor două state un avantaj în fața Occidentului. În contrapartidă, UE și SUA par să deconspire un amatorism diplomatic cras, conform observațiilor lui Cozmin Gușă.

„Există un fenomen de sclerozare a puterilor. Puterile care și-au impus și și-au menținut supremația sau poziția înaltă pentru o anumită perioadă de timp ajung să îmbătrânească. Îmbătrânesc ca putere și ca mod de concepere a relației cu ceilalți. Ele nu-și dau seama că, inclusiv datorită acțiunilor lor, lumea din jur s-a schimbat. Și aici este marea artă a unei adevărate puteri: ca în momentul în care contextul se schimbă, ea să se adapteze la context și nu să dorească a adapta contextul la practicile sale deja cutumiare, tradiționale”, a declarat Adrian Severin în cadrul emisiunii, sintetizând astfel echilibrul de facto dintre puterile alfa ale lumii. Un exemplu bun de astfel de putere care și-a înțeles menirea este cel al Imperiului Britanic post-război care a recurs la implementarea Commonwealth-ului.  

La declinul SUA și la decăderea lor de pe piedestalul supremației a contribuit atât „sclerozarea” inevitabilă a lor ca stat, dar și avalanșa de tineri neexperimentați care, sub iluzia traiului veșnic bun pe tărâmul visului american, s-au lăsat, mai mult sau mai puțin conștient, îndoctrinați cu ideologii nocive, de tip neomarxist, globalist sau progresist. Cert este că SUA nu mai pot reprezenta puterea absolută care să dirijeze întreaga lume. Ordinea unipolară a murit, iar dacă SUA nu vor înțelege acest aspect, giganții asiatici sunt gata să meargă mai departe și fără răsfățata Americă.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

3 COMENTARII

  1. I抦 impressed, I need to say. Actually rarely do I encounter a blog that抯 both educative and entertaining, and let me inform you, you might have hit the nail on the head. Your thought is excellent; the problem is something that not sufficient individuals are talking intelligently about. I am very pleased that I stumbled throughout this in my seek for something relating to this.

  2. Can I simply say what a reduction to find somebody who actually knows what theyre speaking about on the internet. You positively know tips on how to deliver an issue to mild and make it important. Extra folks have to learn this and perceive this side of the story. I cant imagine youre no more common because you definitely have the gift.

Lasă un comentariu