Regizorul Radu Iacoban la Golden Hour: Din ce în ce mai des teatrul se confundă cu entertainment-ul

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, regizorul Radu Iacoban a vorbit despre premiera piesei „Când ploaia se va opri”, ce va avea loc la Teatrul Mic din București, dar și despre parcursul său în cariera de actor și de regizor.

Radu Iacoban a debutat ca actor, însă în timp a descoperit că adevărata sa pasiune este regia. Acela a fost momentul în care înclinația către scris și către arta regizorală i-a năpădit sufletul. Primul text pus în scenă a fost „Casa cu pisici”; a urmat „Carpathian Garden”, în care a și jucat alături de Tudor Istudor la Teatrul Mic din București, și o serie de alte piese jucate la Teatrul Național din București, la Teatrul de Comedie ș.a.

„Când ploaia se va opri” este cea mai nouă piesă de teatru regizată de Radu Iacoban și va fi pusă în scenă la Teatrul Mic din București. Piesa este adaptată după textul lui Andrew Bovell și a mai fost pusă în scenă într-o altă versiune de Radu Afrim, la Ploiești. Piesa prezintă viața unei familii de-a lungul a 7 decenii. Este un spectacol transgenerațional ce ilustrează mici fragmente din viața de zi cu zi ale unei familii. Radu Iacoban a decis să readucă în scenă această piesă de teatru tocmai datorită valorii deosebite a textului care vorbește despre umanitate într-o lume atât de dezbinată de transumanism.

Pentru regizorul Radu Iacoban, cea mai importantă este povestea pe care reușește să o transmită un text. Acesta este indiciul care arată că un text merită să fie pus în scenă, în viziunea sa. Radu Iacoban este interesat în special de textele care reușesc să tulbure, să provoace o emoție. Același criteriu îl aplică și în postura de spectator, preferând piesele de teatru îndrăznețe în detrimentul celor promovate de teatrul așa-zis burghez care prezintă doar piese „cuminți”.

Se pare că tocmai aceasta este problema în industrie: se pune mult prea mult accent pe ideea de entertainment, iar teatrul se confundă adesea cu acest concept, când de fapt piesele de teatru ar trebui să fie provocatoare, să pună publicul față în față cu frământările societății, să pună actorii în situații în care să-și depășească limitele ca să poată transmite ceva autentic în sală.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

3 COMENTARII

  1. |Fashion is more than about just the clothing and accessories. These people fail to understand that bad hair can very easily ruin a great outfit. Make sure you keep your hair looking at its best and use the best products that you can afford to do this.

  2. There are some interesting cut-off dates in this article however I don抰 know if I see all of them heart to heart. There’s some validity however I will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as nicely

Lasă un comentariu