Strategia geopolitică a SUA, dialog cu Adrian Severin la Gold FM

Autor: Oana-Medeea Groza

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, a adus în prim plan realitatea geopolitică a lumii de astăzi și suprapunerea conflictului SUA-China peste războiul din Ucraina, dar și efectele tuturor ‘mutărilor‘ politice la care întreaga lume e martoră.

„Trăim într-o lume în care statele s-au îndatorat enorm și s-au îndatorat nu pentru a face viața cetățenilor mai bună, ci pentru a face viața celor bogați mai opulentă. Suntem într-o lume în care consumul a ajuns să fie enorm, chiar dacă nu se consumă în mod egal. Suntem într-o lume în care, de foarte multă vreme, în special marile puteri investesc mai mult în armare decât în dezvoltarea economică. Suntem într-o lume în care s-a produs ruptura între conduși și conducători. Trăim într-o lume în care în această boală a democrației și a moralei s-a ajuns ca minoritățile să decidă, pentru că sunt mai zgomotoase. Statele sunt conduse prin minciună, prin dezinformare și manipulare, este sinteza pe care o face Adrian Severin în legătură cu propria-i percepție asupra societății.

„În Afganistan, din nou, ca în Irak și în Siria, SUA au arătat că, indiferent dacă puterea lor militară este net superioară celorlalți, nu pot să obțină o ordine care să fie conformă intereselor lor, dorințelor lor și modelului lor de viață. S-au retras de acolo unde nu au putut obține pacea și au zis că vor schimba puțin modelul, provocând niște războaie în care nu se implică direct, ci implică niște puteri mai mici”, spune analistul Adrian Severin.

Care este strategia pe care SUA o folosesc pe imensa ‘tablă de șah‘ mondială?

În politica militară a SUA ‘nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă‘. Nu au câștigat nimic în Afganistan și au transformat în Ucraina. În Ucraina lucrurile nu merg chiar așa de bine cum spune propaganda de război și atunci au transformat Ucraina în Taiwan. În Taiwan, chinezii se încăpățânează să nu pornească o invazie militară. Deci, pentru că acolo nu au reușit să amorseze războiul, avem în SUA percheziționarea vilei lui Trump”, explică Adrian Severin pentru Gold FM.

„Ei provoacă războaie și măresc costurile acestora prin a faptul că le măresc durata. Le măresc durata prin faptul că îi ajută pe alții să lungească războaiele respective. În aceste condiții, eu nu pot să cred decât că există un plan care să stopeze dezvoltarea economică a puterilor rivale, afirmă Adrian Severin.

„Această idee de a implica celelalte țări în războaie pentru a le da timp SUA să se reabiliteze este un calcul greșit. SUA continuă să se afunde în loc să se înalțe. America aprinde întreaga lume cu focul războiului, un foc care, finalmente, o va arde și pe ea ca superputere globală”, subliniază Adrian Severin.

Dialogul purtat de cei doi geopoliticieni scoate la iveală coagularea unei alianțe între toți actorii de pe fronturile de război deschise de SUA. Ar fi vorba despre o apropiere între Rusia, China și chiar India. Aceste țări văd într-o posibilă interconectare mai multe avantaje decât cele care se întrezăresc din alianța cu SUA, care le ‘folosesc‘ drept carne de tun.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu