Cenzura cetățeanului simplu – dorită de membrii CNA?

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Consiliul Națioal al Audiovizualului dorește cenzurarea atât jurnaliștilor incomozi din România, cât și cetățenilor simpli care au ceva de spus împotriva sistemului. Iar asta este de astăzi (11 mai 2022 n.r.) strict legal”.

Ultima perioadă, cei doi ani de pandemie și actualul conflict armat din Ucraina, o bună parte a publicului românesc a boicotat canalele de televiziune mainstream pentru posibilele informații eronate. Aceștia s-au îndreptat atunci către mediul online, către rețelele de socializare precum Facebook sau Telegram. Jurnalista GOLD FM este de părere că tocmai din aceste motive, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) ar avea în plan să se ocupe de cenzurarea conținutului media din mediul online. CNA-ul ar urma să se asigure ce și câtă informație primesc cetățenii României.

Asta pentru că noi reglementări au fost aduse legii din acest punct de vedere. O extensie a articolului 74 din Codul Audiovizualului specifică faptul că: „În scopul păstrării evidenței oficiale a furnizorilor de platforme de partajare a materialelor video aflați sub jurisdicția României, orice persoană fizică sau juridică, care intenționează să furnizeze astfel de platforme are obligația să transmită Consiliului o notificare cu privire la această intenție”.

Implicarea Comisiei Europene

„Dacă ceva nu le convine, în cel mai fericit caz o să vă dea videoclipul de pe internet sau o să vă restricționeze accesul la site” – spune Iosefina Pascal. „Există posibilitatea închiderii toatle a respectivului site. Ceea ce este de neacceptat este implicarea tocmai a Comisiei Europene (CE n.r). Noile reglementări specifică că CNA trebuie să anunțe CE”.

O extensie a articolului 2 al Codului Audiovizualului se menționează că, în urma acțiunii făcute împotriva unui anumit conținut online, CNA trebuie să informeze Comisia Europeană cu privire la activitatea sa și rezultatele acesteia.

Iosefina Pascal vede o legătură între aceste noi adăugiri la Codul Audiovizualului și ceea ce ar dori Președintele CE Ursula von der Leyen și liderul francez Emannuel Macron să realizeze. Cei doi susțin aprobarea unor posibile modificări ale tratatelor care stau la baza Uniunii Europene (UE) pentru a face blocul de state mai eficient.

Mai multe detalii despre acest caz puteți găsi AICI.

„Ce nevoie avem să vină CNA-ul să îi spună unui cetățean simplu ce are voie și ce nu are voie să posteze pe Facebook, de exemplu” – subliniază jurnalista GOLD FM. „Asta în timp ce un român simplu nu este furnizor de conținut audiovisual. Controlații politic de la CNA nu ar trebui să facă jocul celor ce conduc. Politrucii trebuie să pună mâna la treabă în instanță dacă nu le convine ce zic puținii jurnaliști incomozi care au mai rămas. La pachet cu ei vin acum și cenzura cetățenilor simpli”.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu