Persoanele juridice din România ar urma să plătească taxe către un ONG

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Statul român va ajunge să oblige persoane juridice să plătească taxe unei organizații non-guvernamentale. Acest lucru ar trebui să fie voluntar, nu impus de către cei care ne conduc”.

Organizație non-guvernamentală Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a propus miercuri, 27 aprilie, un proiect de act normativ prin ce are drept scop includerea tuturor afacerilor într-un catalog al firmelor. Aceste persoane juridice vor trebui însă să plătească o taxă anuală cuprinsă între 10 şi 100 de euro. „Reglementarea propusă prin proiectul legislativ are în vedere includerea tuturor antreprenorilor din România într-un catalog al firmelor, care să genereze vizibilitate şi oportunităţi reale de promovare şi internaţionalizare, atât în mediul fizic cât şi în cel virtual – mai competitiv şi liber de barierele fizice şi geografice, gestionat de către camerele de comerţ, conform unor modele consacrate, testate şi valorificate corespunzător” – au specificat CCIR.

Proiectul de act normativ, depus la Senatul României la data de 20 aprilie, se află momentan în stadiul de înregistrare pentru dezbatere, iar majoritatea inițiatorilor provin din partea Partidului Social Democrat (PSD). Valoarea acestei taxe va oscila în funcție de categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, potrivit Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:

  • 100 euro/an pentru întreprinderile mari;
  • 75 euro/an pentru întreprinderile mijlocii; 
  • 50 euro/an pentru întreprinderile mici; 
  • 20 euro/an pentru microîntreprinderi; 
  • 10 euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale

 „Avem în acest caz o sumă medie în jur de 22 de milioane de euro încasate din aceste taxe de către o organizație non-guvernamentală numită Camera de Comerţ şi Industrie a României” – specifică Iosefina Pascal. „10 sau 100 de euro în fiecare an poate nu par mulți bani la prima vedere, dar aceștia se adună. În România există numeroase persoane fizice autorizate (PFA n.r.), cooperative, întreprinderi familiare, firme și multe altele”.

Ce se întâmplă cu banii?

Ce va urma să facă CCIR cu toți acești bani este greu de precizat. Asta pentru că în România nu avem o lege care să transparentizeze modul în care banii care îi revin unui ONG, fie că sunt bani privați din donații sau sunt bani publici din acest fel de taxe și cum sunt toți aceștia cheltuiți. Scopul final propus de reprezentanții CCIR este acela de a sprijinii mediul de afaceri.

„Ceea ce spun acești ong-iși este foarte vag și imprecis. Până nu o să avem o lege clară prin care aceste ONG-uri vor fi obligate să declare sursa veniturilor și tot ceea ce se realizează și achiziționează cu banii respectivi vom avea foarte multe probleme în diverse domenii. Dacă eu donez către o fundație care salvează gândacul de bucătărie, trebuie să știu și eu ce se face cu banii mei în acest scop. Este perfect logic, normal și democratic așa ceva” – a adăugat jurnalista GOLD FM.

Iosefina Pascal susține faptul că, dacă s-ar adopta o legislație care să impună transparentizarea veniturilor și cheluielilor ONG-urilor în România, cel puțin un sfert din problemele anti-naționale ale țării ar dispărea. Această libertate a organizațiilor non-guvernamentale ar afecta diferite proiecte în energie, agricultură, zootehnie și în multe alte domenii.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu